Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόλογοι για την τραγωδία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Το ΚΚΕ θα διεκδικήσει να κηρυχτεί αναδασωτέα η έκταση που κάηκε, να μη γίνει οικόπεδο ούτε ένα μέτρο γης. Θα παλέψει για την ανατροπή των δασοκτόνων διατάξεων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για την ύπαρξη ουσιαστικής πολιτικής πρόληψης».

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Ραφήνας του ΚΚΕ, μια μόλις μέρα μετά την καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Ταυτόχρονα, η ΚΟΒ καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους - ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατοικιών, που είναι εγκλωβισμένοι στις αδιέξοδες καταστάσεις, που το ίδιο το σύστημα έχει δημιουργήσει. Αμεσα να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των οικογενειών που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Ειδικότερα, η ΚΟΒ Ραφήνας σημειώνει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις, σπίτια και περιουσιακά στοιχεία, ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Τα αποτελέσματα γίνονται ακόμη πιο τραγικά, καθώς συνδυάζονται με την καταστροφή κόπων ζωής των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν. Γι' αυτό δηλώνει στη συνέχεια ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και καταγγέλλει ότι: «Η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων επιτρέπει, δασικές εκτάσεις να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Αντί να κυνηγάνε αυτούς που θησαυρίζουν, κυνηγάνε τους εργαζομένους που προσπάθησαν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα της στέγης, κρατώντας τους σε διαρκή ομηρία».

«Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά - εκτιμά στη συνέχεια - πως η γη και η στέγη για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις για τα οικονομικά της λαϊκής οικογένειας, αλλά επιπλέον συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα με τραγικές συνέπειες. Τελικά, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι διάφοροι μεγαλέμποροι και τα κυκλώματα της παράνομης δόμησης, που έχουν κατά κανόνα στενούς δεσμούς και με τον κρατικό μηχανισμό. Που αξιοποιούν το πρόβλημα της στέγης για τις λαϊκές οικογένειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραπέρα οικοπεδοποίηση και τα δικά τους υπερκέρδη».

Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «οπλίζει» τους εμπρηστές

«Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών, οι οποίοι κι άλλες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν δράσει στην περιοχή», καταγγέλλει η ΚΟΒ Ραφήνας για να συμπληρώσει: Ο πραγματικός υπόλογος όμως για την τραγωδία, εκείνος που όπλισε τους εμπρηστές, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

  • Είναι υπόλογοι, επειδή, κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, ψήφισαν δυνατότητες αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας την όρεξη στους μεγαλέμπορους της γης.
  • Είναι υπόλογοι, επειδή δεν έχουν πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών. Η Δασική Υπηρεσία υπολειτουργεί, δεν μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά με μέτρα πρόληψης της πυρκαγιάς σε όλη τη διάρκεια του έτους. Την αποψίλωσαν από την αρμοδιότητα κατάσβεσης των πυρκαγιών, μεταφέροντάς τη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ελλιπέστατα επανδρωμένη, καθώς στο μόνιμο προσωπικό οι ελλείψεις είναι στο 30% της αναγκαίας δύναμης. Στηρίζεται κατά βάση σε εποχιακό προσωπικό και σε εθελοντές δασοπυροσβέστες με ελλιπή εκπαίδευση.
«Πειθήνια όργανα...»

«Την ίδια, βέβαια, στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περικόπτουν το απαραίτητο για τη δασοπυρόσβεση και την πρόληψη των πυρκαγιών προσωπικό, δεν τσιγκουνεύονται να προχωρούν σε γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών. Δημιουργούν νέο σώμα Αγροφυλακής με 15.000 ανθρώπους, προσλαμβάνουν 5.000 επαγγελματίες οπλίτες για να συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, δεν τσιγκουνεύονται χρήματα για την επάνδρωση των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών που τους στρέφουν ενάντια στον εχθρό - λαό», σημειώνει.

«Σοβαρές είναι, όμως, και οι ευθύνες και των "αρχόντων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγγέλλει στη συνέχεια η ΚΟΒ, που είναι πειθήνια όργανα της κεντρικής εξουσίας. Ολα αυτά τα χρόνια, αν και γνωρίζουν καλά το πρόβλημα που δημιουργεί η ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών, δεν έχουν αρθρώσει διεκδικητικό λόγο. Δεν έχουν διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία μέτρα για την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών, για την επαναφορά σε αυτή της αρμοδιότητας πυρόσβεσης, για την αποτελεσματική επάνδρωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυρόσβεσης.

Περιορίζουν την παρέμβασή τους απλά στην αγορά κάποιου μηχανήματος ή στη δημιουργία κάποιου δημοτικού πυροσβεστικού σταθμού. Αυτά τα μέτρα, όμως, είναι απλές ασπιρίνες, στο βαθμό που δεν υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση και επιπλέον λειτουργούν στην κατεύθυνση της μεταφοράς της ευθύνης στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, συχνά κάνουν πλάτες σε όλους αυτούς που ερωτοτροπούν με την αλλαγή χρήσεων της γης, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.»

Τέλος, η ΚΟΒ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. «Οσο η εξουσία, επισημαίνει, κεντρική και τοπική, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κερδοσκοπίας μιας χούφτας ανθρώπων, τόσο και τα πιο στοιχειώδη ακόμα δικαιώματά τους θα είναι επισφαλή. Για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας, είναι απαραίτητη η ύπαρξη διεκδικητικού κινήματος. Είναι απαραίτητος ο απεγκλωβισμός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ