ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Σε θέση μάχης!

Πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για Συλλογικές Συμβάσεις και άλλα προβλήματα

Τα αγωνιστικά της «βήματα» ξεδιπλώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, έχοντας στο επίκεντρο τής δράσης της, τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου που είναι απόρροια της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών, τα προωθούμενα σχέδια διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη διεκδίκηση κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς και ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τα σωματεία - μέλη της, προκειμένου να πάρει συγκεκριμένη μορφή.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η εργοδοσία έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, με αποτέλεσμα «χιλιάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν κατά περίπτωση, να πληρώνονται κατά τη βούληση της εργοδοσίας, να μην ασφαλίζονται και να ζουν με το άγχος της απόλυσης». Οι εργοδότες - υπογραμμίζει - έχουν λυμένα τα χέρια γιατί στηρίζονται στην κυβέρνηση, που στο όνομα της ΟΝΕ ακολουθεί αντεργατική πολιτική.

Αναφορικά με τη διεκδίκηση για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επισημαίνει πως «το κόστος για τη διατροφή, το νοίκι, τη μόρφωση των παιδιών, την περίθαλψη και άλλες κοινωνικές ανάγκες συνεχώς μεγαλώνει για την εργατική οικογένεια και με βάση αυτή την πραγματικότητα, διεκδικούμε: Βασικό κατώτατο μεροκάματο 11.000 δρχ. και βασικό κατώτατο μισθό 275.000 δρχ.».

Ο δρόμος της αντίστασης - τονίζει - είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο στις αντεργατικές πολιτικές, να ενώσει τους εργαζόμενους μεταξύ τους και με άλλα στρώματα της κοινωνίας που θίγονται. Επισημαίνοντας πως η αντεργατική πολιτική μπορεί να ανατραπεί, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους. Επίσης, απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία - μέλη της, να εκπληρώσουν το ταξικό τους χρέος, συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους και αντιπαλεύοντας μαζί τους τα σχέδια εργοδοτών και την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην προσφυγή

Στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενάντια στην προσφυγή της ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών

Την πρώτη δυναμική απάντηση στις προσπάθειες να χτυπηθεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, δίνουν οι οικοδόμοι, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 9 το πρωί, μπροστά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΑΣΚΕ, με την οποία ζητά ακύρωση των εκλογών του Συνδικάτου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της ΠΑΣΚΕ δεν αποτελεί δική της πρωτοβουλία, αλλά υποκινείται από την κυβέρνηση, που θεωρεί εμπόδιο την αγωνιστική δράση και λειτουργία του Συνδικάτου ενάντια στην αντεργατική πολιτική της. Ο ταξικός χαρακτήρας του Συνδικάτου έχει μπει στο στόχαστρο και των πολυεθνικών του χώρου, που «ενοχλούνται» ιδιαίτερα από τη δράση του Συνδικάτου στα μεγάλα τεχνικά έργα, από το ότι οργανώνει την πάλη των εργαζομένων εκεί, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της διεύρυνσης των κατακτήσεών τους.

Η προσπάθεια να ακυρωθούν οι εκλογές στο Συνδικάτο συγκεντρώνει την οργή των οικοδόμων και αυτό εκφράζεται έντονα στις εξορμήσεις και περιοδείες που πραγματοποίησαν στελέχη του Συνδικάτου αυτή την περίοδο σε χώρους δουλιάς. Στις συζητήσεις που έγιναν εκφράστηκε η απόφαση των εργαζομένων του κλάδου να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο και να το υπερασπίσουν από κάθε προσπάθεια σε βάρος του ταξικού του χαρακτήρα.

Τους πολλαπλούς στόχουςς, που έχει η συγκεκριμένη ενέργεια της ΠΑΣΚΕ, επισημαίνει η Χ. Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, που μας δήλωσε: «Οι διώξεις το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει. Δίωξη του "Ριζοσπάστη", δίωξη του "Νέμεσις" κ.ά. Ταυτόχρονα, έχουμε παρεμπόδιση των εργατών να ψηφίσουν στο συνδικάτο τους, όπως έγινε με την παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, σε εργοστάσιο του κλάδου μας. Η κυβερνητική δίωξη - στην ουσία - ενάντια στο Συνδικάτο Οικοδόμων έχει στόχους, που πάνε πολύ μακριά. Θέλει να χτυπήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω του μεγαλύτερου Συνδικάτου στο χώρο της Αθήνας, να χτυπήσει την ιδέα του συντονισμού και της συνολικής αντίστασης. Αυτή η δίωξη θέλει να ανακόψει την όλο και πιο πυκνά εκφρασμένη διάθεση των εργαζομένων για αγώνες που να αμφισβητούν την καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης, που ακούει στο όνομα της ΟΝΕ. Θέλουν να χτυπήσουν και αν είναι δυνατόν να ακινητοποιήσουν το δρόμο της ταξικής πάλης και σύγκρουσης, που έχει επιλέξει και ακολουθεί το συγκεκριμένο Συνδικάτο. Θέλουν, έτσι, να κλείσουν το δρόμο και σε άλλα συνδικάτα και συνδικαλιστές, σε άλλες δυνάμεις, στους εργαζόμενους. Δε θα το επιτρέψουμε. Οι εργάτες έχουν τη δύναμη και τη θέληση να περιφρουρήσουν τα συνδικάτα τους».

ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Χωρίς δουλιά και στήριξη

Στο 95% η ανεργία του κλάδου στην πόλη. Ελάχιστα και για λίγους τα μέτρα στήριξης

Μια πόλη, η Σιάτιστα, στην οποία ο πληθυσμός απασχολείται κατά 95% στον κλάδο της γούνας, αργοπεθαίνει λόγω της τεράστιας ανεργίας. Μόνο το 10% των εργαζομένων στον κλάδο αυτό βρίσκει μια θέση απασχόλησης. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει ψωμί. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Αλλά και όσοι βρίσκουν προσωρινά δουλιά παίρνουν εξευτελιστικά μεροκάματα και είναι ανασφάλιστοι», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου Εργατών και Εργατριών Γούνας Σιάτιστας, Ν.Τσαούσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με «ασπιρίνες». Ενα επίδομα 200.000 δραχμών, κάποια προγράμματα κατάρτισης, που δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα της απασχόλησης, αλλά μόνο στόχο έχουν την προσωρινή ανακούφιση της τεράστιας αυτής στρατιάς ανέργων στην περιοχή. Αλλά κι αυτά τα ημίμετρα τώρα ανακαλούνται.

Σύμφωνα με απόφαση του φορέα που ορίστηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας, στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να συμμετέχουν μόνο αυτοί που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Ωστόσο, από τους 3.000 γουνεργάτες της Σιάτιστας και τους 10.000 της Καστοριάς, το 80% είναι ανασφάλιστοι. Επίσης, πολλοί εργοδότες αναγκάζουν όσους εργαζόμενους απασχολούνται στο σπίτι τους στο φασόν να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό ένα ελάχιστο ποσοστό εργαζομένων θα πάρει μέρος στα προγράμματα κατάρτισης. Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι της Σιάτιστας προχώρησαν σε κατάληψη του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, όπου επρόκειτο να γίνουν δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα. Σε ένδειξη συμπαράστασης, κανένας από τους γουνεργάτες της πόλης που έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα, δεν προσήλθε να υποβάλει αίτηση.

«Λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια οι μικρές επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ενώ αντίθετα τα μεγάλα εργοστάσια, όπως το "Παπαγεωργίου" και το "Βλαχάκης" σημείωσαν υπερκέρδη», σημειώνει ο Μ.Καραπατσιάς, μέλος του σωματείου Εργατών Εργατριών Γούνας Σιάτιστας. «Η περιοχή μας ερημώνει, συνεχίζει. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, γιατί πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Και τι μπορεί να γίνει, όταν οι περισσότεροι γουνεργάτες δεν έχουν κάνει μεροκάματο τον τελευταίο χρόνο;».

Οπως τονίζει ο Ν.Καραπατσιάς οι θέσεις του σωματείου είναι, ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική. «Πολιτική ολοκληρωμένης παρέμβασης, πλήρη καθετοποίηση, νέες αγορές, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει.

Το σωματείο Εργατών - Εργατριών Γούνας της Σιάτιστας ζητά να μπορούν να εγγράφονται στα προγράμματα όσοι έχουν καταγραφεί από τον αρμόδιο φορέα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απασχολούνται στον κλάδο. Με ανακοίνωσή του καλεί τους γουνεργάτες, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. «Κλείστε τα αυτιά σας στις φωνές για ατομικές λύσεις και ατομικό βόλεμα. Κανένας να μη συμμετέχει στη νέα απογραφή», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

«Διαφωνούμε με τη λογική της επανεγγραφής με δικαιολογητικά, γιατί μας παίρνουν πίσω ό,τι κατακτήσαμε. Μας παίρνουν πίσω ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα. Συνάδελφοι, αφού με την πολιτική τους εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους στον κλάδο της Γούνας, μας ανάγκασαν να είμαστε ανασφάλιστοι, να δουλεύουμε με εξευτελιστικά μεροκάματα, να γινόμαστε επαίτες του επιδόματος των 200.000 δρχ. και των προγραμμάτων κατάρτισης, που δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Ερχονται τώρα και ανακαλούν ακόμα κι αυτά τα ημίμετρα για την προσωρινή μας ανακούφιση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λέσβου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 του Γενάρη, όπου συγκροτήθηκε και το νέο προεδρείο. Η σύνθεση του νέου προεδρείου είναι: Πρόεδρος: Δ. Σιαμέτης, Α' αντιπρόεδρος: Β. Αγάς, Β' αντιπρόεδρος: Δ. Κεντέρης, γενικός γραμματέας: Μ. Μαρούλης, αναπληρωτής γ.γραμματέας: Γρ. Παράσχος, οργανωτικός γραμματέας: Παν. Λεβέντης, ταμίας: Γ. Τσαγκαρέλης. Στην ίδια συνεδρίαση συγκροτήθηκε και η Εξελεγκτική Επιτροπή.

Συνέλευση καθαριστριών σχολείων

Κάλεσμα για να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνει η διοίκησή του. Η συνέλευση θα γίνει στις 30 Γενάρη 2000, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ μέσω ΕΚΑ και ΟΙΥΕΕ, καθορισμός της ημερομηνίας που θα γίνουν αρχαιρεσίες, καθώς και διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ