ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Αμερικανός ο «γαμπρός» της ΟΑ

Στα... Αμερικανάκια, αποφάσισε να παραδώσει, τελικά, η κυβέρνηση την «Ολυμπιακή Αεροπορία» με όση «προίκα» έχει απομείνει, μετά από την πολύχρονη διασπάθιση της περιουσίας και το μαρασμό στον οποίο οδήγησαν την ΟΑ οι επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αργά χτες το απόγευμα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, ανακοίνωσε ξαφνικά πως «η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων σε συνέχεια της συνεδρίασης της 27/7/2005 με θέμα τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και έπειτα από εισήγηση του Συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005, στην έγκριση Μνημονίου Βασικών Θέσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του σχήματος "York Capital/Olympic Investors"».

Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής, παραδίδοντας έτσι τον μέχρι χτες «εθνικό αερομεταφορέα» στους Αμερικανούς.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «η υπογραφή του Μνημονίου δρομολογεί την πώληση της εταιρείας, που όμως εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Με απλά λόγια, το οριστικό πέρασμα της Ολυμπιακής, κάτω από τον έλεγχο αμερικανικής εταιρίας «York Capital/Olympic Investors» είναι θέμα χρόνου. Απλά, η κυβέρνηση της ΝΔ, περιμένει το τελικό «ΟΚ» από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, καθώς χρειάζεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί της Κ. Μακεδονίας

Εντείνονται οι φόβοι των αγροτών ότι οι ντομάτες θα αρχίσουν να σαπίζουν στα χωράφια, επειδή το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας δεν έχει ανοίξει ακόμη, ενώ από χτες άρχισαν και οι βροχές

Ανάστατοι είναι οι ντοματοπαραγωγοί της Κ.Μακεδονίας. Κι αυτό, επειδή το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης δεν έχει ανοίξει ακόμη, ενώ τις μέρες αυτές - που γίνεται η συγκομιδή της πρώιμης βιομηχανικής ντομάτας - θα έπρεπε να είχαν αρχίσει και οι παραλαβές. Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν οι φόβοι ότι θα αρχίσουν να σαπίζουν στα χωράφια μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, γεγονός που σημαίνει την οικονομική καταστροφή πολλών εκατοντάδων αγροτών. Μάλιστα, με την αλλαγή του καιρού από χτες και τις έντονες βροχές που πέφτουν στην περιοχή, ο κίνδυνος είναι ορατός να υπάρξει πλήρης υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Την προηγούμενη βδομάδα το ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει ότι φέτος το εργοστάσιο της Ομοσπονδίας θα λειτουργήσει μέσω της Συνεταιριστικής Εταιρίας Βιομηχανικής Θράκης (ΣΕΒΑΘ) λόγω και της γενικότερης κατάστασης που προέκυψε μετά την αίτηση της Αγροτικής Τράπεζας να μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η Ομοσπονδία. Ομως, όπως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια οι παραγωγοί, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ενωση δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το πότε αυτό θα μπορέσει να ανοίξει. Επίσης, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ομοσπονδία οι εργαζόμενοι της Ενωσης που είναι απλήρωτοι περισσότερο από 13 μήνες, για να συνεχίσουν τη δουλιά τους και πριν ανοίξει το εργοστάσιο, απαίτησαν να τους καταβληθούν πρώτα τα δεδουλευμένα τους. Η διοίκηση δεσμεύτηκε να τους απαντήσει μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει με την Αγροτική Τράπεζα.

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, οι αγρότες που συλλέγουν από τη βδομάδα αυτή τη βιομηχανική ντομάτα δεν ξέρουν πλέον πού και πότε θα την παραδώσουν. Υπολογίζεται ότι 1.500 παραγωγοί είχαν υπογράψει συμβάσεις με την Ομοσπονδία και στη συνέχεια καλλιέργησαν ντομάτα σε 10.000 στρέμματα. Τώρα οι φόβοι τους φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, αφού ήρθε η στιγμή της συγκομιδής και περίπου 45.000 τόνοι ντομάτας μένουν στα αζήτητα. Υπάρχουν, μάλιστα, παραγωγοί στο νομό Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της χρεοκοπίας, αφού στα χωράφια τους καλλιέργησαν μόνο βιομηχανική ντομάτα.

Αλλά και οι ντοματοπαραγωγοί που παρέδωσαν το προϊόν τους σε ιδιωτικές μονάδες μεταποίησης έλαβαν για μια ακόμη χρονιά ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας (μόλις 4,5 λεπτά το κιλό). Οι παραγωγοί λένε ότι οι κονσερβοποιοί τούς εκμεταλλεύονται στυγνά με την ανοχή της πολιτείας και ότι η συμπίεση των τιμών που τους επιβάλλουν οι βιομηχανίες τούς οδηγούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος. Ηδη πολλοί αγρότες στο νομό Σερρών έπαυσαν να ασχολούνται με την παραπάνω καλλιέργεια λόγω των χαμηλών τιμών που τους έδιναν οι βιομηχανίες. Υπολογίζεται ότι από τα 40.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν η βιομηχανική ντομάτα στο νομό πριν μερικά χρόνια, φέτος ο αριθμός των στρεμμάτων μόλις και φθάνει τα 13.000 στρέμματα.

Ροδακινοπαραγωγοί

Στο μεταξύ, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου οι Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών του νομού Πέλλας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την επόμενη βδομάδα. Οπως δήλωσαν, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου θα κλείσουν από τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας κομβικά σημεία στο δρόμο Γιαννιτσών -Εδεσσας.

ΗΛΕΙΑ
Εκδήλωση για τη σταφίδα διοργανώνει η ΠΑΣΥ

Παμπελοποννησιακή σύσκεψη για τη σταφίδα πραγματοποιεί η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» αύριο Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 8 μμ στο χωριό Αλφειούσα, στο Νομό Ηλείας. Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί και ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Στη σχετική ανακοίνωση των Επιτροπών Πελοποννήσου της ΠΑΣΥ τονίζεται ότι «μετά τον αντιδραστικό κανονισμό που επέβαλε η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι σταφιδοπαραγωγοί υπογράφουν απαράδεκτα συμβόλαια με εμποροβιομηχάνους - εξαγωγείς. Για να μην παραδινόμαστε στο έλεός τους πρέπει να αντιδράσουμε. Βασικοί άξονες της πρότασης του προοδευτικού αγροτικού κινήματος δεν μπορεί να είναι άλλοι από την ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στους συνεταιρισμένους μικρομεσαίους αγρότες. Που θα στηρίζεται πολύπλευρα από το κράτος το οποίο θα κάνει τα βασικά αγροτικά έργα υποδομής και θα λύνει τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ελεγχοι σε 12 νομούς για τις τιμές των καυσίμων

Στην πεπατημένη του «στρίβειν διά του αρραβώνος» εξακολουθεί να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά στην καταλήστευση των καταναλωτών από τα μονοπώλια της εμπορίας υγρών καυσίμων. Ετσι, για πέμπτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου ενάμιση χρόνου, από τον Απρίλη του 2004, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μπροστά στην πάγια καλοκαιρινή πρακτική της έντασης της κερδοσκοπίας σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές - αποτέλεσμα της ασυδοσίας της «ελεύθερης αγοράς» - αντί για οποιοδήποτε μέτρο, παραπέμπει το θέμα για διενέργεια ελέγχων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ο Δ. Σιούφας ζητά να διερευνήσει κατά πόσο οι υψηλές τιμές που παρατηρούνται επί πολλές εβδομάδες σε δώδεκα νομούς, καθώς και στην Εθνική Οδό Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης συνιστούν εναρμονισμένη πρακτική. Πρόκειται για τους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Θεσπρωτίας, Ευρυτανίας, Κεφαληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λέσβου, Δωδεκανήσου. Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στην Κεφαλονιά, που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αμόλυβδη στα 0,997 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα ήταν 0,933 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλη του 2004 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει παραπέμψει στην επιτροπή ανταγωνισμού για διερεύνηση το θέμα των τιμών των καυσίμων τρεις φορές. Η πρώτη αφορούσε όλη τη χώρα, η δεύτερη τις εθνικές οδούς και τα νησιά, η τρίτη μόνο τις εθνικές οδούς, ενώ πρόσφατα, τον προηγούμενο Ιούνη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου παρέπεμψε για διερεύνηση το θέμα των συμβάσεων μεταξύ εταιριών και πρατηρίων.

ΚΙΛΚΙΣ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Μεγάλες καταστροφές από το χαλάζι

Ολοσχερής είναι η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση των αγροκτημάτων των χωριών Καμπάνη, Μάνδρες, Ν. Σάντας και Παντελεήμονα στο Δήμο Γαλλικού του Νομού Κιλκίς. Μεταξύ των πληγέντων δικαιούχων αγροτών υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι δε θα γίνει σωστή και δίκαιη καταγραφή των ζημιών και, το κυριότερο, θα καθυστερήσουν σημαντικά οι αποζημιώσεις, όπως τους έχει δείξει η εμπειρία από προηγούμενες περιπτώσεις. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να μη μείνουν μόνο στις υποσχέσεις από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Καταστροφές από έντονη χαλαζόπτωση υπέστησαν, επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής Στυλίδας Φθιώτιδας. Να σημειωθεί, ότι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης περιοχής έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και τα προηγούμενα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ