ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αποφασιστικά, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα της Γραμματείας των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο για την απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Αυγούστου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν ταξικά χαρακτηριστικά στην πανελλαδική απεργία της 16ης Αυγούστου απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν ταξικά χαρακτηριστικά στην πανελλαδική απεργία της 16ης Αυγούστου απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 16 Αυγούστου και με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν την κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ερχόμενη Τρίτη, η διοίκηση της Εμπορικής θα προχωρήσει στην καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης, που διέπει το ασφαλιστικό ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ). Ταυτόχρονα, όλες οι διοικήσεις των τραπεζών δρομολογούν διαδικασίες, με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (3029/02).

Με αφορμή την πανελλαδική απεργία του κλάδου την ίδια μέρα, το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη «να συγκροτήσουν οι εργαζόμενοι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο, να είναι σε επαφή με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για συντονισμό και πληροφόρηση. Να παλέψουν για Ενιαίο Ταμείο κύριας και Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, στα πλαίσια μιας πολιτικής που θα αναβαθμίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

«Οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας τη "θερινή ραστώνη" επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή το νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, που μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, φορτώνει με νέα βάρη το ΙΚΑ. Επείγονται, γιατί θέλουν τώρα να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία των τραπεζών, να προχωρήσουν σε νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων - εξαγορών - συγχωνεύσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνει το ΠΑΜΕ και το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων συνεχίζει:

«Η συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΤΟΕ, ούτε θέλει, αλλά και δεν μπορεί να οργανώσει κίνημα αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις».

«Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 26 Ιούλη δείχνει ότι δυναμώνει το ταξικό κίνημα και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταδικάζουν την αντεργατική πολιτική που καταργεί το οκτάωρο, υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις και μειώνει την υπερωριακή αμοιβή», τονίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του και καταλήγει:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα για να ακυρωθούν οι αντεργατικοί νόμοι στην πράξη. Η πείρα διδάσκει. Ο αγώνας θα ενισχύεται μέσα από την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο δρόμος που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των εργαζομένων που στενάζουν από την αντεργατική πολιτική».

ΔΙΩΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗ «NOVA BANK»
Να ανακληθεί τώρα η απόλυση

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Την τρομοκρατική απόλυση του τραπεζοϋπαλλήλου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Ανέστη Θεοδωρίδη, από υποκατάστημα της «NOVA BANK» στη θεσσαλονίκη, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας. Ο Ανέστης Θεοδωρίδης, μέλος ανάμεσα στα άλλα και της Επιτροπής Νέων της ΟΤΟΕ, απολύθηκε προκλητικά την 1η Αυγούστου, με αφορμή τη συμμετοχή του στις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, αλλά και στην τελευταία ταξική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 26 Ιούλη.

«Μοναδικός, πραγματικός λόγος της απόλυσής του στάθηκε το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία σωματείου των εργαζομένων σ' αυτή την τράπεζα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, υπενθυμίζοντας ότι «η τράπεζα είχε επιχειρήσει και πέρυσι να απολύσει τον ίδιο συνδικαλιστή, επίσης αμέσως μετά από συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση».

«Εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα "εργασιακό κάτεργο μεσαιωνικού τύπου", παραβιάζοντας το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων» τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και το κείμενο της Ερώτησης συνεχίζει: «Το ανησυχητικό είναι ότι την τακτική αυτή ακολουθούν πλέον όλες οι τράπεζες, αφού βρίσκουν έδαφος να πατήσουν, που δεν είναι άλλο από την κυβερνητική πολιτική, της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που αφαιρεί εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, για να επιδοτηθεί το κεφάλαιο και η ανταγωνιστικότητά του. Η πολιτική αυτή είναι που επιτρέπει την εργοδοτική τρομοκρατία να βασιλεύει στους χώρους δουλιάς και να χειροτερεύει καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας: «Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή της «NOVA BANK» Ανέστη Θεοδωρίδη;».

ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου για τις πολύμορφες εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη, διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 11.30 π.μ. η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η συνέντευξη θα δοθεί στον 7ο όροφο του ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ