ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΙΕΡΙΑ
Ο αγώνας των μαθητών στο «σκαμνί»

Σήμερα δικάζονται οι 13 μαθητές  του Γυμνασίου Πλαταμώνα. Στο πλευρό τους γονείς καθηγητές και φορείς της πόλης

Κατάληψη στον αύλειο χώρο του σχολείου τους πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές, καθηγητές και οι γονείς του Γυμνασίου Πλαταμώνα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δεκατρείς μαθητές, που δικάζονται σήμερα στο Δικαστήριο Ανηλίκων Πιερίας. Οι μαθητές αυτοί είναι κατηγορούμενοι για τη διήμερη κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους τον Νοέμβρη του 1998, όταν μαζί με τους συμμαθητές τους αγωνίζονταν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση με το αδίκημα «της διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας κατ' εξακολούθηση.

Μαθητές και γονείς κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατέλαβαν τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου και κατήγγειλαν τις διώξεις στις οποίες υποβάλλονται οι 13 μαθητές, επειδή ακριβώς επέλεξαν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Σύσσωμοι σήμερα το πρωί γονείς και μαθητές θα βρεθούν στα δικαστήρια ανηλίκων απαιτώντας τη δικαίωση - αθώωση των 13 μαθητών.

Στο πλευρό των μαθητών τάσσεται και το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Πιερίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στους 13 μαθητές του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις που η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του σχολείου τους είχε αποφασίσει να προχωρήσουν. Το Συντονιστικό επισημαίνει πως «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καθυποτάξουν το μαθητικό κίνημα με τα διάφορα μαθητοδικεία, που στήνουν ανά νομό αλλά και με τα πρωτοφανή ιδιώνυμα δεν τρομάζουν τους μαθητές και δεν πρόκειται να τους σταματήσουν από το δίκαιο αγώνα τους». Οι μαθητές που ασφυκτιούν κάτω από τον κλοιό που έχει τυλίξει γύρω τους το υπουργείο παιδείας με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που θεσμοθέτησε δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι αλλά μαζικά, αλληλέγγυα και αγωνιστικά θα συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους που δεν είναι άλλη από την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

Τη βρώμικη επίθεση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Πιερίας και καλεί το λαό της Πιερίας, τους μαζικούς φορείς να πάρουν ανοιχτή θέση και να σταθούν στο πλευρό των μαθητών που δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Τον απέβαλαν για να γίνει ... υπεύθυνος

Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ήταν τελικά η ποινή που επιβλήθηκε στο μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά Γ. Κονταξιδάκη. «Πολιτική είναι η δίωξη», τονίζει το Συντονιστικό, καθώς και φορείς του Πειραιά

Με ποινή αποβολής για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος «τιμωρήθηκε» τελικά ο μαθητής της Β` τάξης του 2ου ΕΛ Κοκκινιάς Γιώργος Κονταξιδάκης, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους γονείς του, αλλά και τους φορείς από τον Πειραιά που βρέθηκαν χτες για μια ακόμη φορά στο σχολείο για να διαμαρτυρηθούν, η ποινή ήταν για πολιτικούς λόγους, επειδή πρωτοστάτησε στις φετινές μαθητικές κινητοποιήσεις. Για την διευθύντρια του σχολείου Δ. Ψωμά, το Σύλλογο Καθηγητών, αλλά και τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας Κ. Ιωαννίδη, η ποινή επιβλήθηκε γιατί... κλότσησε ένα ξύλο που βρισκόταν στην αίθουσα.

Χτες το πρωί στο χώρο του σχολείου βρέθηκαν εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ, την Ομοσπονδία Γονέων, την Ενωση Γονέων Νίκαιας, του Εργατικού Κέντρου, καθώς και εκπρόσωποι από Εργατικά Σωματεία του Πειραιά.

Στο γραφείο όμως βρισκόταν μόνο η διευθύντρια. Στην έκκληση των εκπροσώπων να κατέβουν και οι υπόλοιποι καθηγητές να συζητήσουν για το θέμα, αυτοί αρνήθηκαν λέγοντας ότι γι' αυτούς η συζήτηση έχει τελειώσει. Στη συνέχεια, όταν οι γονείς του μαθητή, αλλά και οι υπόλοιποι φορείς ζήτησαν να επανεξεταστεί η ποινή που επιβλήθηκε, η διευθύντρια είπε ότι το θέμα έχει λήξει και ότι η απόφαση να πάει στο 4ο ΕΛ Κοκκινιάς (στο οποίο όμως δε διδάσκονται τα μαθήματα κατεύθυνσης που έχει επιλέξει ο μαθητής) δεν αφορά το σχολείο. Η ίδια δήλωσε αναρμόδια να συζητήσει μαζί τους και ο μόνος στον οποίο έπρεπε να απευθυνθούν είναι ο Κ. Ιωαννίδης. Μάλιστα, σε μια στιγμή «παραληρήματος», όταν οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη, η διευθύντρια είπε ότι «αν η ΚΝΕ έχει τέτοια άτομα, λυπάμαι πολύ ».

Στη συνέχεια οι φορείς της πόλης μαζί με τους γονείς πήγαν για να διαμαρτυρηθούν στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ιωαννίδη, που μετά από πολύωρη συζήτηση έδωσε εντολή να μεταφερθεί στο 5ο ΕΛ Κοκκινιάς.

Το Συντονιστικό Σχολείων Πειραιά, σχολιάζοντας την αντιπαιδαγωγική και προκλητική αυτή απόφαση, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για να μπορέσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά η ψυχοσωματική του εξέλιξη! Για να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα, να γίνει δημιουργικός και υπεύθυνος, να οδηγηθεί στη συνεργατικότητα κλπ». Και συνεχίζει «ηπρωτοφανής για τα μαθητικά δεδομένα πολιτική δίωξη του συμμαθητή μας Γιώργου Κονταξιδάκη έχει φέρει σε αναβρασμό όλη τη μαθητική κοινότητα» και καταλήγει καυστικά: «Το πρώτο παιδαγωγικό βήμα έγινε με την είσοδο του εισαγγελέα στον σχολείο, οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι αποβολές εντάθηκαν, μέχρι που έγινε και το δεύτερο παιδαγωγικό βήμα, πάντα για το καλό του μαθητή».

ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Σε συντονισμό της πάλης ενάντια  στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να  καταργήσει σχολεία, καλεί το λαό και τους φορείς της περιοχής

Την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων στο όνομα της «αναβάθμισης» της δημόσιας εκπαίδευσης, με σκοπό να παρουσιάσει «πλεόνασμα» διδακτικού προσωπικού, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ, μετά τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Λυκείων μέσα στην πόλη της Κοζάνης και τη δημιουργία σχολείων «μαμούθ» το σαφάρι της κυβέρνησης εξαπλώνεται και στα σχολεία της υπαίθρου. «Στο μάτι του κυκλώνα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" βρίσκονται τώρα και προς το παρόν, τα ιστορικά λύκεια: Τσοτυλίου - Νεάπολης, Εράτυρας - Σιάτιστας, Βελβεντού - Σερβίων, και τα Γυμνάσια: Λευκοπηγής, Γαλάτειας, Αγ. Χριστόφορου, Κλείτου». Ομως η «μεγαλόψυχη» πολιτική τους διέσωσε - προς το παρόν - τα Γυμνάσιο του Λιβαδερού και του Πενταλόφου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην εισήγηση του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τον νομάρχη Κοζάνης.

«Η πολιτική της κατάργησης και συγχώνευσης των σχολείων θα συνεχιστεί, όπως δηλώνει η κυβέρνηση "γιατί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης απαιτεί μεγάλα σχολεία με κρίσιμη μάζα μαθητών"», τονίζει η ΝΕ. Επισημαίνει δε ότι παρά την καθολική κατακραυγή και τους αγώνες της νεολαίας, τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των γονιών, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των μαθητών, η κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει αδιάλλακτη αλλά επιχειρεί «διά πυρός και σιδήρου» να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική της μεταρρύθμιση.

Η ΝΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, την εκπαιδευτική κοινότητα και όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της Παιδείας, να αντιδράσουν αγωνιστικά, συντονισμένα και έγκαιρα, τόσο κατά των συγχωνεύσεων - καταργήσεων των σχολείων, όσο και κατά της «μεταρρύθμισης» στην εκπαίδευση.

Στο μεταξύ χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βελβεντού στην Κοζάνη, Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του δήμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση, στο όνομα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων, του Ενιαίου Λυκείου της πόλης.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Η αντιαγροτική πολιτική κλείνει τα σχολεία

Κατά 28,83% μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στα Τρίκαλα στην περίοδο 1989 - 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Το πρόβλημα ιδιαίτερα εντοπίζεται στις ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων, όπως στην επαρχία Καλαμπάκας, όπου το ποσοστό της μείωσης των μαθητών ανέρχεται στο 43,54% και στην Πύλη στο 41,84%.

Η δραματική μείωση των μαθητών του νομού είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η οποία οδηγεί τους κατοίκους των ορεινών περιοχών και γενικότερα της υπαίθρου στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Επίσης σε πολλά χωριά τα σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, μ' αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση τα παιδιά που κατοικούν σ' αυτά, γεγονός που αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που, ενώ υπόσχεται τη δήθεν ανάπτυξη της υπαίθρου, εντείνει την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει, ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους και οδηγώντας στη συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ στο ΤΕΙ απέναντι από το Σαρακάκη (λεωφόρος Καβάλας). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει βράβευση των πρώτων οργανώσεων στην άμιλλα οικονομικών και στρατολογίας, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι σε λάτιν και ρεμπέτικους ρυθμούς.

Ενα ύποπτο συμβάν

Μια νέα ύποπτη επιχείρηση κλίματος τρομοκρατίας στήθηκε προχτές το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας στο χώρο του Πολυτεχνείου. Πρωταγωνιστές οι γνωστοί παρακρατικοί μηχανισμοί, της «Χρυσής Αυγής», που ανενόχλητοι επιδόθηκαν σε προκλήσεις κατά πάντων. Τελικά επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά κανένας από τους νεοναζί δε συνελήφθη. Γεγονός που ενισχύει τα όσα έχουν καταγγελθεί και με άλλες αφορμές, σχετικά με τις προσβάσεις και τις γνωριμίες της Οργάνωσης σε χώρους της Αστυνομίας.

Με αφορμή αυτό το συμβάν, έρχεται και πάλι επιτακτικά στο προσκήνιο η απαίτηση που σύσσωμο προβάλλει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για την απαγόρευση της φασιστικής, ρατσιστικής οργάνωσης, «Χρυσής Αυγής». Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστός ο «βίος και η πολιτεία» των «παλικαράδων» της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ