ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική συγκέντρωση για τους εργατοϋπάλληλους

Την Τετάρτη, 2 του Φλεβάρη, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Πολιτική συγκέντρωση - ομιλία για τους εργατοϋπαλλήλους της Αθήνας πραγματοποιείται την Τετάρτη, 2 του Φλεβάρη, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στις 6 το απόγευμα, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συγκέντρωση διοργανώνεται από την ΚΟΑ του ΚΚΕ, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται «επί ποδός» προκειμένου να φτάσει παντού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλιάς, το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωση που μοιράζεται πλατιά όπου ζουν, εργάζονται ή διασκεδάζουν οι εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Εργάτη, εργαζόμενε. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα του Λαϊκού Μετώπου απευθύνεται προς όλο το λαό και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Στις οικογένειές σας που κάθε μέρα βλέπουν τα εισοδήματά τους να έχουν όλο και μικρότερο αντίκρισμα. Που ζουν στην ανασφάλεια και τη φτώχεια. Που βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Που δεν έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ζωής».

«Ο δρόμος του Μετώπου - συνεχίζει - είναι η δική σου προοπτική, η δική σου πορεία, γιατί: Θέλει την εργατική τάξη πρωτοπόρα στους λαϊκούς αγώνες, δυνατή ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μονοπωλίων. Αγωνίζεται για την πολιτική προοπτική της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη. Οραματίζεται μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ειρηνική, της λαϊκής εξουσίας».

Τέλος, καλούνται οι εργατοϋπάλληλοι να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ, στο κόμμα τους, «για να ανοίξει ο δρόμος του λαϊκού μετώπου, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό». Καλούνται ακόμα και με την ψήφο τους να βάλουν ισχυρά εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης και των μονοπωλίων, να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να καταδικάσουν κάθε αντεργατική πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και να ενισχύσουν το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, και την πρότασή του για λαϊκό και κοινωνικοπολιτικό μέτωπο ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Προτίμησαν τη φιέστα αντί την ουσιαστική συζήτηση
  • Συνοπτικές διαδικασίες για να πάνε  βουλευτές στα εγκαίνια του Μετρό, αντί να συζητήσουν σοβαρά θέματα της επικείμενης Διακυβερνητικής της ΕΕ
  • Εντονη διαμαρτυρία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα 

Συνεδρίαση - παρωδία χτες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα σοβαρά θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρ. Ροκόφυλλος προτίμησαν τις συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να προλάβουν να παραστούν στα εγκαίνια του Μετρό που γινόταν χτες το μεσημέρι υποβαθμίζοντας την Επιτροπή, αφού την υπέταξαν στις προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προεδρεύων της επιτροπής Λ. Αποστολίδης καλούσε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, από την αρχή σχεδόν της τοποθέτησής του, να ολοκληρώσει την έτσι και αλλιώς σύντομη παρέμβασή του. Και όλα αυτά, τη στιγμή που όλοι αναγνώριζαν ότι τα θέματα που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη τον Δεκέμβρη του 2000 είναι αρκετά σοβαρά και θα έχουν επιπτώσεις πιθανόν μη αντιστρέψιμες για τη χώρα μας. Ομως, γι' αυτούς προτεραιότητα ήταν η συμμετοχή στη φιέστα των εγκαινίων του Μετρό και όχι η συζήτηση για θέματα που θα καταστήσουν την ΕΕ ακόμα πιο αυταρχική και συγκεντρωτική, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό.

Η στάση αυτή προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, την έντονη αντίδραση του Στρ. Κόρακα, ο οποίος κατήγγειλε την ακολουθούμενη διαδικασία και μετέφερε τη διαμαρτυρία του και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Ομως και στη σύντομη συνεδρίαση της επιτροπής κανένας δεν έγινε σοφότερος για τις θέσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στην επικείμενη Διακυβερνητική, αφού ο Χρ. Ροκόφυλλος αρκέστηκε σε μία γενική παρουσίαση των θεμάτων που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι η θέση της χώρας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, λέγοντας ότι η αμυντική συνεργασία της Ενωσης, που θα έχει παράλληλες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ, είναι σημαντική για τα εθνικά θέματα, γιατί η χώρα μας μέσα από αυτήν ευελπιστεί στην προστασία των συνόρων της.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαφωνεί στην αλλαγή του καθεστώτος ορισμού των επιτρόπων, επιμένοντας στο δικαίωμα κάθε χώρας να έχει από έναν επίτροπο, ενώ εμφάνισε σημάδια υποχώρησης, όσον αφορά το θέμα της υποβάθμισης της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα μπορούμε να δεχτούμε αντικατάσταση της ομοφωνίας με πλειοψηφία, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν αναφέρθηκε στο θέμα της «ευελιξίας», δηλαδή στην ΕΕ των πολλών ταχυτήτων. Η «ευελιξία» προβλέπει ότι εάν ορισμένα μέλη το αποφασίσουν να μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιο θέμα μόνα τους, όπως έγινε με την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ. Ο Χρ. Ροκόφυλλος είπε ότι ενώ παλιότερα η χώρα μας ήταν κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα θα είναι «πιο ευέλικτη» στο θέμα, αφού πλέον λόγω επικείμενης ένταξης στην ΟΝΕ θα ανήκει στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.

Το χρέος της χώρας μας είναι να αντιδράσει σε όλα όσα σχεδιάζονται είπε, στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Στρ. Κόρακας γιατί οδηγούν σε μία ΕΕ αυταρχικότερη και πιο συγκεντρωτική. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι τα όσα διάφοροι ισχυρίζονταν περί ισότητας των χωρών - μελών αποτελούσαν προφάσεις εν αμαρτίαις. Προωθείται, είπε, η αντικατάσταση της ομοφωνίας, καθώς αυτή πλέον θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι ισχυρές χώρες με τους δορυφόρους τους θα κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά. Η χώρα μας, είπε, θα είναι πάντα από κάτω, ενώ κατήγγειλε τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η οποία θα έχει δικό της στρατό που θα αναλαμβάνει αποστολές και εκτός Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι η όλη μεθόδευση της διαδικασίας προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή, ο οποίος έκανε λόγο για συνοπτικές διαδικασίες, όπως γινόταν παλιότερα στα στρατοδικεία.

Ο μεγάλος τρομοκράτης

Φανταστείτε ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί κάθε σας τηλεφώνημα, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, φαξ ή ηλεκτρονικό μήνυμα, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στον πλανήτη. Αυτό το δίκτυο λοιπόν, που πριν μερικά χρόνια αφορούσε σε σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει. Ονομάζεται «Εσελον» και δουλεύει υπό τον απόλυτο έλεγχο του Οργανισμού Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην ανάπτυξή του συμμετέχουν, ακόμη, η Βρετανία και η Αυστραλία.

Η ύπαρξη και η δραστηριότητα αυτού του δικτύου επιβεβαιώνεται τώρα και από έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν προχτές στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ». Το ενδιαφέρον των «εταίρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκλήθηκε μετά από μια σειρά περίεργων κινήσεων αμερικάνικων επιχειρήσεων, που εμφανίζονταν να γνωρίζουν με την παραμικρή λεπτομέρεια τα σχέδια των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη. Μ' αυτό το υλικό στη διάθεσή τους είχαν τη δυνατότητα να εκτοπίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απ' τους μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Ετσι, βλέπετε, αντιλαμβάνονται τον ανταγωνισμό αυτοί που τον έχουν κάνει ευαγγέλιο της «παγκοσμιοποίησης».

Βεβαίως, οι «εταίροι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, ετοιμάζουν και οι ίδιοι το δικό τους δίκτυο, με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το θέμα συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ανατέθηκε σε ομάδες εργασίας να ολοκληρώσουν τη νομική και τεχνική προετοιμασία.

Ομως, θα ήταν αφέλεια να περιοριστούμε στις συνέπειες απ' την «εμπορική» αξιοποίηση αυτού του δικτύου, στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Εξάλλου, οι ίδιοι οι αρχιτέκτονές του προσθέτουν ότι ένας βασικός στόχος αυτού του παγκόσμιου κατασκοπευτικού δικτύου είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», με ό,τι βεβαίως ορίζουν ως τρομοκρατία οι Αμερικάνοι και οι ιθύνοντες της ΕΕ.

Η«υπόθεση Εσελον» αποκαλύπτει τον πρώτο και μεγαλύτερο τρομοκράτη, τις ΗΠΑ και τους συνεταίρους στη «Νέα Τάξη». Είναι αυτοί, που οργανώνουν τις σύγχρονες «σταυροφορίες» για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τη «δημοκρατία» τους. Αυτοί, που, αναγορεύοντας τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε ύψιστο αγαθό, παραβιάζουν τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα, οικοδομούν και ενισχύουν τον πολιτικό μηχανισμό της δικτατορίας των μονοπωλίων, τον οποίο ονομάζουν «δημοκρατία».

Η αποκάλυψη αυτού του εφιαλτικού δικτύου και η ιδιαίτερη προβολή από τα αστικά μέσα ενημέρωσης εξυπηρετεί, μεταξύ των άλλων, την επιχείρηση τρομοκράτησης των λαών. Οτι, δηλαδή, κάθε απόπειρα αντίστασης και ανατροπής της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μια απάντηση, όμως, την πήραν, όταν στο Σιάτλ οι χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να ματαιώσουν τη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αν πάλι αυτό δεν αρκεί, ας ανατρέξουν στη σύγχρονη και την παλαιότερη ιστορία και εκεί θα διαπιστώσουν πως, όταν οι λαοί ξεσηκωθούν, τότε κανένα εμπόδιο δεν τους σταματά. Σε κάθε περίοδο της ιστορίας, έχουμε παραδείγματα, όπου ο λαϊκός ξεσηκωμός σάρωσε εμπόδια, που θεωρούνταν για την εποχή τους αξεπέραστα, εμπόδια, που οι κάθε φορά κυρίαρχες δυνάμεις πίστευαν ότι θα τους εξασφάλιζαν απ' οποιαδήποτε επίθεση. Το «καζάνι βράζει» και αυτό το γνωρίζουν οι κατασκευαστές αυτών των δικτύων. Αργά ή γρήγορα, το «Εσελον» και κάθε άλλο κατασκεύασμα, με στόχο τη θωράκιση της «νέας τάξης», θα αποδειχθεί χάρτινο μπροστά στην πάλη των λαών.

Οι διώξεις των ΜΜΕ στον «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902» την εκπομπή «Προεκτάσεις», στις 20.00. Ο Κ. Καραχάλιος φιλοξενεί τους: Μ. Μαθιουδάκη, γγ της ΕΣΗΕΑ, Σοφία Βούλτεψη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σε μια συζήτηση με θέμα: «Διώξεις των ΜΜΕ».

Αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, την εκπομπή «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Ο Μ. Χάρος και ο καλεσμένος του Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζουν και καυτηριάζουν την επικαιρότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Ακόμα, αύριο στις 21.45, δείτε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Β' Εθνικής κατηγορίας: Καλλιθέα - Πιερικός.

Τη Δευτέρα, στις 22.00, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με εκπροσώπους κομμάτων με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ