ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μελάνι σουπιάς στα πραγματικά προβλήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «σκεπάσουν» και να απομακρύνουν από το κέντρο της προσοχής των λαϊκών στρωμάτων τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με μια γενικευμένη και σε μάκρος συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του δημάρχου και του νομάρχη, επιχειρούν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που έχουν, άλλωστε, αγαστή συνεργασία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια συζήτηση - μελάνι σουπιάς, που θέλουν να αντικατάσταση το διάλογο για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ευθύνες που υπάρχουν για την άσκηση αυτής της πολιτικής, την ανάγκη οι πολίτες να καταψηφίσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων που ευθύνονται για την υπάρχουσα κατάσταση και να στηρίξουν δημάρχους αγωνιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει νέα «τροφή» και να συντηρήσει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες, γύρω από τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος βρήκε άμεση ανταπόκριση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΝ, αφού τα δυο κόμματα έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» που προανήγγειλε ο Β. Μεϊμαράκης, γύρω από τη μορφή του εκλογικού νόμου...

Ετσι την ίδια στιγμή που ο Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή δήλωνε ότι «θεωρούμε ότι είναι ώρα να αποσαφηνίσουμε για το πώς θα πορευτούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, καλούσε την κυβέρνηση να «τοποθετεί υπεύθυνα», ενώ ο ΣΥΝ διά στόματος του εκπροσώπου του Ν. Βούτση δήλωνε «παρών» στη συζήτηση...

Ουσιαστικά τα τρία κόμματα επικυρώνοντας για μια ακόμη φορά την αγαστή τους συνεργασία στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και παράλληλα επιχειρώντας να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, έριξαν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πολιτική που, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς φυσικά να δυσκολεύεται στην εφαρμογή της από τον τρόπο εκλογής του δημάρχου.

Δικομματικός καυγάς

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιδόθηκαν και χτες σε μια ανούσια αντιπαράθεση. Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται από ορισμένους ότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος να κυβερνήσει έναν ΟΤΑ με ποσοστό 41 ή 42%, όταν οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πιο πολύπλοκα και σοβαρότερα προβλήματα, κυβερνούν με τα ίδια ποσοστά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκλέγεται ο δήμαρχος σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Απαντώντας ο Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει εγκαίρως δηλώσει την αντίθεσή του» στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του «έχει επισημάνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος προνομιακός για την ανάπτυξη προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών και όχι χώρος μικροκομματικών παιχνιδιών, όπως αυτά στα όποια επιδίδεται την τελευταία περίοδο ο κ. Μεϊμαράκης».

Ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι «ορθώς ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι, η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα κόμματα και τους φορείς», αλλά σημειώνει πως «μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει, ίσως και γιατί, κόμματα και φορείς, όλοι, όπως και οι προσκείμενοι σε αυτήν δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, διαφωνούν».

Αξιος συμπαραστάτης του δικομματισμού

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτσης, μπορεί να ανέφερε ότι «η κυβερνητική παράταξη ράβει ένα εκλογικό κοστούμι στα μέτρα της και ευρύτερα στα μέτρα του δικομματισμού», αλλά έσπευσε να καταθέσει την «άμεση και ενεργητική» συμμετοχή του ΣΥΝ στις διαδικασίες για το νέο εκλογικό νόμο. Συγχρόνως προσφέροντας «χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση επιχείρησε να... πείσει ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε συνδέεται με την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Δεν έχει κανένα νόημα η υποβάθμιση του θέματος και η παραπομπή του στο γενικότερο αγώνα για να αντιμετωπιστούν υπαρκτές προγραμματικές και λειτουργικές αδυναμίες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο Ν. Βούτσης, προκειμένου να στηρίξει και την πολιτική των συνεργασιών που προωθεί ο ΣΥΝ με το δικομματισμό.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πέρα βρέχει...

Οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων του θεσμού, στις οποίες συνεργάζονται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, έχουν εγκαταλείψει βασικά αιτήματα του χώρου και στηρίζουν κάθε αντιλαϊκή επιλογή

Το θέμα που «άνοιξε» η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων - με τη ΝΔ να δηλώνει ότι αρκεί το ποσοστό του 42% για να διοικήσει μια παράταξη το δήμο και το ΠΑΣΟΚ να την εγκαλεί ότι προχωρά σε αυτή την επιλογή χωρίς διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς - παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον μόνο στη βάση του εμπαιγμού που συνεχίζουν να υφίστανται οι πολίτες από τον δικομματισμό σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όφελος ή σε βάρος των προβλημάτων τους.

Η διατήρηση ή η αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος σε αυτή τη βάση, λίγη σημασία έχει ως προς την ουσία της λειτουργίας σήμερα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εξελίσσονται σε μηχανισμό εξυπηρέτησης του συστήματος, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ - στα χνάρια των νομοθετημάτων του ΠΑΣΟΚ και με τη συμφωνία του ΣΥΝ - ενισχύει τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, που θέλει να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες τους, να παραδίδουν δημόσια περιουσία και αρμοδιότητες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, να χαρατσώνουν άγρια για κάθε υπηρεσία που παρέχουν στο δημότη και να υλοποιούν σε βάρος του κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μέσα από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ, ΕΣΔΚΝΑ):

  • Οχι απλώς ανέχτηκαν αλλά και από κοινού στήριξαν τις επιλογές για ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Από κοινού προώθησαν την μερική απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα και από τους τρεις στην ΚΕΔΚΕ, πριν την ψήφιση του νόμου στη Βουλή και με εισηγητή τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Συμφώνησαν και προώθησαν διατάξεις για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΤΑ, αλλά και τη χρησιμοποίησή της σαν μέσο για γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας κλπ. Τα προγράμματα απόκτησης εμπειρίας για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
  • Με απόφαση της ΚΕΔΚΕ, από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, ενίσχυσαν την πολιτική της «σύγκλισης» με αποτέλεσμα στο όνομα αυτής της προσφοράς να έχουν παρακρατηθεί γι' αυτόν τον σκοπό τεράστια ποσά (σήμερα υπολογίζονται σε 614 εκατ. ευρώ). Αυτά τα χρήματα λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.
  • Σε πλήρη συμφωνία και με προεξάρχουσες τις δυνάμεις του ΣΥΝ, προωθούν την ανάθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φορολογικής εξουσίας. Δηλαδή την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Συμφώνησαν στη μετεξέλιξη του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό. Αποδέχτηκαν το πλαίσιο και το ρόλο της, τη λειτουργία της σε ανταποδοτική βάση. Αποδέχονται τους χαφιέδικους μηχανισμούς των Επιτροπών Πρόληψης της Εγκληματικότητας (σ.σ. στο Δήμο Αθήνας όλες οι άλλες δυνάμεις, εκτός από αυτή που στηρίζει το ΚΚΕ, συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Ακόμη και η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΝ, που τόσο κόπτεται γι' αυτά).
  • Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τα λεφτά των δημοτών. Με κοινή κατεύθυνση και στάση περιορίζονται σε επιστολές και σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία... Ενώ σε προτάσεις για ενημέρωση των δημοτών και για κινητοποιήσεις «ποιούν την νήσσαν»...
ΔΗΜΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ
«Κατήργησε» το Δήμο και έφτιαξε εταιρία!
  • Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πού οδηγεί το νομικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ασπάζονται ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ, στην ηγεσία των οποίων συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΝ
  • Ο Δήμος ίδρυσε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην οποία μεταβίβασε σχεδόν όλες τις αρμοδιότητές του για 30 χρόνια!

Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνη που ασκούν τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται εκπρόσωποι και του ΣΥΝ) έχουν μετατρέψει τους δήμους σε επιχειρήσεις. Ετσι, υπάρχουν περιπτώσεις δήμων που πατώντας σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο προχωρούν σε... «πρωτοποριακές» αποφάσεις, σε βάρος βέβαια των συμφερόντων των εργαζομένων.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Πρόκειται για το Δήμο Κροκεών στη Λακωνία, ο οποίος προχώρησε στην ίδρυση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης - ΜΚΟ (σ.σ. πρόκειται για ιδιωτική εταιρία) στην οποία μεταβίβασε για 30 χρόνια τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες του Δήμου! Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο προχωρά ένα βήμα παραπέρα τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δήμοι για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, αλλά επί της ουσίας... «καταργεί» τον ίδιο το ρόλο του Δήμου, όπως τουλάχιστον μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε έως σήμερα.

Ανάμεσα λοιπόν στις αρμοδιότητες που μεταβίβασε στην εταιρία (ΜΚΟ) που ίδρυσε είναι:

  • Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, δηλαδή το τι φόροι θα επιβάλλονται στους δημότες.
  • Η χρήση και εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.
  • Η εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων.
  • Το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δήμου.
  • Η πολιτική προστασία (!!!).
  • Το δικαίωμα σύνταξης και θεώρησης μελετών, της κατασκευής, επίβλεψης και παραλαβής των έργων του Δήμου και των νομικών προσώπων που έχει στην εποπτεία του.

Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, οι δημότες γίνονται έρμαιο των διαθέσεων της εταιρίας. Ενα από τα πολλά εξωφρενικά της υπόθεσης είναι και το εξής: Πρόεδρος αυτής της εταιρίας ορίζεται όχι ο εκάστοτε δήμαρχος, αλλά ονομαστικά ο σημερινός δήμαρχος Κροκεών, Δ. Νταλιάνης.

Το ιστορικό

Στις 11 Φλεβάρη 2003, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κροκεών, εγκρίθηκε το σχέδιο της καταστατικής πράξης ίδρυσης και σύστασης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Δήμου Κροκεών με τίτλο «Οργανισμός Ανάπτυξης Κροκεών». Παράλληλα, εξουσιοδότησε το δήμαρχο Δημ. Νταλιάνη, να εκπροσωπήσει το Δήμο στη σύνταξη και υπογραφή καταστατικής πράξης ίδρυσης και ολοκλήρωσης της εταιρίας και τον όρισε πρόεδρο και διαχειριστή της. Την ίδια ημερομηνία συντάσσεται η καταστατική πράξη σύστασης της ΜΚΟ.

Νωρίτερα, στις 29 Γενάρη 2003, το δημοτικό συμβούλιο, είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την επικύρωση παλιότερης απόφασής του (το 2001) με την οποία προβλέπεται η ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και εξουσιοδότησε το δήμαρχο για:

  • Να υπογράψει συμβάσεις ανάθεσης παροχής υπηρεσιών με την εταιρία «Τζενιάλις» («Genialis») α.μ.κ.ε., χωρίς διαγωνισμό έναντι του ποσού των 16.434,32 ευρώ. Τα χρήματα αυτά η εταιρία ακόμη δεν τα έχει πάρει, μιας και διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας.
  • Να υποχρεώσει την εν λόγω εταιρία να παραδώσει στο Δήμο το καταστατικό της νέας εταιρίας που επρόκειτο να ιδρύσει, δηλαδή της ΜΚΟ.
Η εταιρία

Στις 24 Φλεβάρη του 2003 κατατέθηκε η πράξη σύστασης της εταιρίας στο Πρωτοδικείο Σπάρτης (αριθμός 17), ενώ παράλληλα, εγγράφηκε στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείο Εξωτερικών (αριθμός 231).

Στη Γενική Συνέλευση των εταίρων - που είναι το ανώτατο όργανο της εταιρίας - ο δήμος συμμετέχει με ποσοστό 30%, δηλαδή, δεν έχει την πλειοψηφία. Το υπόλοιπο 70% κατέχουν δέκα μέλη (7% το καθένα). Ενα από αυτά είναι η εταιρία «Τζενιάλις» (!) και άλλα εννέα φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα εφτά είναι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι συμμετέχουν, όχι με την ιδιότητά τους, αλλά ως ιδιώτες.

Παραβάσεις...

Την παραπάνω πρωτοφανή σύμβαση μεταξύ του δήμου και της εταιρίας, εξέτασαν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι διενήργησαν «διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο Κροκεών». Σύμφωνα με την «πορισματική» έκθεση των επιθεωρητών προέκυψε σωρεία παραβάσεων, μεταξύ των οποίων:

  • Δεν τηρήθηκε η - σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΠΔ 410/95 - «κατ' εξαίρεση ανάθεση ορισμένων αρμοδιοτήτων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», αφού η χρονική διάρκεια της σύμβασης (30 χρόνια) είναι πολύ μεγαλύτερη από τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε την απόφαση και υπέγραψε τη σύμβαση.
  • Δεν τηρήθηκε ο όρος «ορισμένη αρμοδιότητα» (του ίδιου ΠΔ) αφού έχουν μεταβιβαστεί πολλές αρμοδιότητες του δήμου, με μία σύμβαση, στην ίδια εταιρία.
  • Δεν υπάρχει όρος που να αναφέρεται στον τρόπο εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δήμου προς την εταιρία.
  • Οι δαπάνες του Δήμου μέσω της συγκεκριμένης εταιρίας, δεν ελέγχτηκαν διαχειριστικά.
  • Διαπιστώθηκε φορολογική παράβαση κατά την εξόφληση του Δήμου προς την εταιρία «Τζενιάλις».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών, «δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους υπολόγους του Δήμου του τρόπου διάθεσης αναλυτικά των πιστώσεων αυτών, με την αιτιολογία της υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ Δήμου και εταιρίας ανάθεσης αρμοδιοτήτων». Δηλαδή, είναι αδύνατο να ελεγχθεί πώς ακριβώς σπαταλήθηκαν τα χρήματα που πλήρωσαν οι δημότες και κατέληξαν στην εταιρία!!!

Το πιο αξιοσημείωτο της υπόθεσης όμως, είναι ότι οι επιθεωρητές του Οικονομικών δε διαπιστώνουν καμία παράβαση στην ίδια τη σύσταση της εταιρίας. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει βέβαια, αφού η νομοθεσία δεν το απαγορεύει. Ετσι, οι όποιες διαπιστώσεις για παραβάσεις αφορούν διαχειριστικά ζητήματα ή παραλείψεις κατά την ανάθεση αρμοδιοτήτων της εταιρίας ή την οικονομική συνδιαλλαγή των δύο πλευρών!

ΔΗΚΚΙ
Απλή αναλογική σ' όλες τις βαθμίδες

Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ εκφράζει την «αντίθεσή του σε κάθε αλλαγή που στοχεύει να κάνει αυταρχικότερο το εκλογικό σύστημα των Δημοτικών - Νομαρχιακών εκλογών, όπως αυτή που επεξεργάζεται σήμερα η ΝΔ.

Η μόνη προοδευτική και χρήσιμη αλλαγή, τονίζει το ΔΗΚΚΙ, «στο ισχύον σύστημα, είναι η εισαγωγή της Απλής Αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες του» και επισημαίνει: «Κάθε άλλη επαναφορά του θέματος από την κυβέρνηση, αλλά και συντήρησή του από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό ενόψει της εξελισσόμενης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα και στην παραγωγική βάση της χώρας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις τοπικές εκλογές

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό επισημαίνει:

«Η θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νομό και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σταθερή και πάγια: Καθιέρωση της απλής αναλογικής για Δημοτικά - Νομαρχιακά Συμβούλια και έμμεση εκλογή των Δημάρχων - Νομαρχών από αυτά.

Δε μας αφορά και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε κανέναν "διάλογο" για δήθεν αναλογικότερο νόμο. Τον αντιλαϊκό ρόλο και χαρακτήρα της ΤΑ τον έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και αυτός ούτε αλλάζει ούτε εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο.

Ο καυγάς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νομό δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τον λαό από το κύριο που είναι: Στις επερχόμενες εκλογές, με κριτήριο τη ζωή και τα προβλήματά του, να καταδικάσει αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική τους και να αποδυναμώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνολικά. Να ισχυροποιήσει τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ