ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εναρξη της «εκκένωσης» των εποικισμών

Συγκρούσεις στρατού - εποίκων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι από τους 21 (υπό εκκένωση) εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και 4 της Δυτικής Οχθης άρχισαν από μόνοι τους - έστω και απρόθυμα - την αποχώρηση απ' τα (εδώ και 38 χρόνια) κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ως χτες το απόγευμα, τρεις εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι δύο στη Δυτική Οχθη είχαν εκκενωθεί. Ως νωρίς το βράδυ (και αρκετές ώρες πριν το τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των εκούσιων αποχωρήσεων έως τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη) προβλεπόταν πως θα εκκενώνονταν και άλλοι πέντε εποικισμοί της Γάζας....

Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι ήταν οι χιλιάδες πολέμιοι της απομάκρυνσης των εποίκων απ' τη Λωρίδα της Γάζας που συνέχιζαν και χτες τις αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο αποχώρησης που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαρόν, σε μία προσπάθεια να περισώσει - σε ένα ενδεχόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης... - τους εποικισμούς περίπου 240.000 Εβραίων εποίκων της Δυτικής Οχθης...

Συγκρούσεις με αστυνομία...

Οι πολέμιοι της «εκκένωσης» των εποικισμών εστίασαν το πρωί το μέτωπο συγκρούσεών τους με τις ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στο μεγαλύτερο εποικισμό της Γάζας, το Νέβε Ντεκάλιμ. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν όταν το πρωί ο ισραηλινός στρατός γκρέμισε την πύλη εισόδου και οι πολέμιοι της εκκένωσης (κυρίως νεαροί Ισραηλινοί κάτοικοι άλλων περιοχών) σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποτρέψουν την είσοδο των φορτηγών που έχουν αναλάβει το έργο της μετακόμισης των οικοσκευών. Αργότερα το απόγευμα, η ένταση εκτονώθηκε και τα φορτηγά εισήλθαν στον εποικισμό Νέβε Ντεκάλιμ, αφού βεβαίως προηγουμένως είχαν τραυματιστεί αρκετοί έποικοι και τουλάχιστον 4 αστυνομικοί και πάνω από 50 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Εντούτοις, το θερμόμετρο της έντασης αναμένεται να ανέβει από νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς σε αρκετούς άλλους εποικισμούς της Γάζας (π.χ. Νετζαρίμ) η πλειοψηφία των εποίκων δεν είχε προετοιμαστεί ούτε στο ελάχιστο για την αποχώρηση...

Εν αντιθέσει με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας που έλαβαν θέσεις ετοιμότητας στο Χαν Γιουνές, το Μπέιτ Χανούν (νότιο και βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας). Παράλληλα, άλλοι 7.500 Παλαιστίνιοι δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης αναπτυχθεί κοντά στους υπό εκκένωση εβραϊκούς εποικισμούς, επιχειρώντας να εμποδίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών κατά την αποχώρηση.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ συνέστησε «προσοχή» σε όσους Παλαιστίνιους (π.χ. υποστηριχτές Χαμάς) σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την εκκένωση των εποικισμών, λέγοντας πως «είναι πολύ νωρίς», αφού θα μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή ένα τουλάχιστον μήνα αφότου απομακρυνθεί και ο τελευταίος έποικος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε προχτεσινοβραδινό διάγγελμά του εξήγησε για μία ακόμη φορά πως οι «εκκενώσεις» θα γίνουν γιατί η «αποχώρηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας παρά τον πόνο που προκαλεί. Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να κατέχουμε τη Γάζα για πάντα. Τουλάχιστον 1.000.000 Παλαιστίνιοι ζουν εκεί... συνωστισμένοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στη φτώχεια και σε εστίες μίσους, χωρίς καμιά ελπίδα στον ορίζοντα».

  • Στις 21 Γενάρη ορίστηκε η διεξαγωγή των γενικών παλαιστινιακών εκλογών.
  • Αγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν χτες στη Γάζα τον Αλγερινό ηχολήπτη Μοχάμεντ Ουάτι που δούλευε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «France 3».
ΙΡΑΚ
Επιθέσεις συνεχώς, Σύνταγμα προσεχώς...

Ιρακινοί αστυνομικοί «περιφρουρούν» ό,τι απόμεινε από ένα ανατιναγμένο από βόμβα αυτοκίνητο

Associated Press

Ιρακινοί αστυνομικοί «περιφρουρούν» ό,τι απόμεινε από ένα ανατιναγμένο από βόμβα αυτοκίνητο
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από έξι βδομάδες διαπραγματεύσεων και αφόρητων πιέσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον, οι «πολιτικές δυνάμεις» που ουσιαστικά στηρίζουν το καθεστώς του προτεκτοράτου του Ιράκ απέτυχαν να συμφωνήσουν στο κείμενο του Συντάγματος εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Είκοσι λεπτά προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 15ης του Αυγούστου το «Κοινοβούλιο» υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης να δοθεί παράταση έως τις 22 του Αυγούστου στις αντιπροσωπείες των τριών εθνοτικών ομάδων για την κατάθεση προσχεδίου Συντάγματος.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» στο θέμα της κατάρτισης του σχεδίου Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. Ενώ λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη μη τήρηση της προθεσμίας.

Επισήμως, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση του τελικού κειμένου είναι ο ομοσπονδιακός ή μη χαρακτήρας του κράτους και ο ρόλος του Ισλάμ. Ουσιαστικά τόσο τα εμπόδια όσο και οι καθυστερήσεις απλώς αντανακλούν τον ακραιφνώς αντιδημοκρατικό και παντελώς παράνομο χαρακτήρα όλης της διαδικασίας, όπου συμμετέχουν μόνο τμήματα της παλαιάς και νέας καθεστηκυίας τάξης του Ιράκ, που έχουν επιλέξει την απόλυτη υποταγή στις κατοχικές δυνάμεις.

Εξάλλου, οι επιθέσεις των ανταρτών εξακολουθούν να συγκλονίζουν όλο το Ιράκ. Δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλα 30 άτομα τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν χτες το πρωί στη Βαγδάτη.

Αγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον κέντρου της υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας στη συνοικία Κανάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Αλλοι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στη συνοικία Αλάουι, στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης, καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε ένα εστιατόριο όπου συχνάζουν αστυνομικοί στο κέντρο της Βαγδάτης, στη συνοικία Καράντα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα.

Νωρίτερα τα ξημερώματα, τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε με χειροβομβίδες και ελαφρά όπλα εναντίον φυλακίου στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Επιθέσεις όμως σημειώθηκαν και στην Κερμπάλα, στο Ιτκρίτ και σε άλλες περιοχές της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς αλλά και αμάχους. Τέλος, η αστυνομία στη Χίλα του Νότιου Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τις σορούς τριάντα ανθρώπων που προφανώς είχαν βασανιστεί και στη συνέχεια πυροβοληθεί.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζόσεφ Μπάιτεν - υπ' αριθμόν 2 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας - και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι δεν τον εμπιστεύονται πλέον για τους χειρισμούς του στο Ιράκ.

ΙΡΑΝ
Αντίθετη η Γερμανία σε ενδεχόμενη στρατιωτική βία

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΑΝΟΒΕΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής βίας ως απάντηση στην επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, όπως τουλάχιστον το έθεσε ο Τζορτζ Ου. Μπους την Παρασκευή, ο οποίος μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση δεν την απέκλεισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

«Ανησυχώ για τις εξελίξεις εκεί, διότι ουδείς θέλει να αποκτήσει η ιρανική ηγεσία ατομικά όπλα», είπε ο Σρέντερ αδράχνοντας τη «χρυσή αντιπολεμική ευκαιρία», σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ανόβερο ενόψει των εκλογών της 18ης του Σεπτέμβρη. Τόνισε ότι ναι μεν... «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι στο στόχο αυτό. Μέχρι τώρα είμαστε επίσης ενωμένοι στον τρόπο που τον επιδιώκουμε, αλλά σήμερα το πρωί διάβασα ότι τώρα βρίσκονται στο τραπέζι και στρατιωτικές επιλογές. Η απάντησή μου σε αυτό είναι: "Αγαπητοί φίλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική, ας επεξεργαστούμε μία δυνατή διαπραγματευτική θέση. Ας βγάλουμε όμως από το τραπέζι τη στρατιωτική επιλογή. Είδαμε ότι αυτή δεν αποδίδει"».

Η εμφατική αυτή «απόρριψη» εκ μέρους του Γερμανού καγκελάριου προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ένταση είναι έκδηλη στο Λευκό Οίκο αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακ Κόρμακ, επέμενε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο δρόμο της διπλωματίας και ότι απλά οι δηλώσεις Μπους ήταν μία επανάληψη της γνωστής αμερικανικής θέσης...

Αναλυτές τονίζουν επίσης πως η σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την Κυριακή, υποδεικνύει ότι η Τεχεράνη θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Δύση για το θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων της. Πάντως, σύμφωνα με το κείμενο του προγράμματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η νέα ιρανική κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει μία εξωτερική πολιτική ύφεσης, «με εξαίρεση το σφετεριστικό καθεστώς της Κοντς (Ιερουσαλήμ) διά παντός, και το αμερικανικό πολιτικό καθεστώς, εφόσον αυτό δε σέβεται το μεγαλείο και τα συμφέροντα του ιρανικού λαού»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ