Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντίθετη η Γερμανία σε ενδεχόμενη στρατιωτική βία

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΑΝΟΒΕΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής βίας ως απάντηση στην επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, όπως τουλάχιστον το έθεσε ο Τζορτζ Ου. Μπους την Παρασκευή, ο οποίος μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση δεν την απέκλεισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

«Ανησυχώ για τις εξελίξεις εκεί, διότι ουδείς θέλει να αποκτήσει η ιρανική ηγεσία ατομικά όπλα», είπε ο Σρέντερ αδράχνοντας τη «χρυσή αντιπολεμική ευκαιρία», σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ανόβερο ενόψει των εκλογών της 18ης του Σεπτέμβρη. Τόνισε ότι ναι μεν... «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι στο στόχο αυτό. Μέχρι τώρα είμαστε επίσης ενωμένοι στον τρόπο που τον επιδιώκουμε, αλλά σήμερα το πρωί διάβασα ότι τώρα βρίσκονται στο τραπέζι και στρατιωτικές επιλογές. Η απάντησή μου σε αυτό είναι: "Αγαπητοί φίλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική, ας επεξεργαστούμε μία δυνατή διαπραγματευτική θέση. Ας βγάλουμε όμως από το τραπέζι τη στρατιωτική επιλογή. Είδαμε ότι αυτή δεν αποδίδει"».

Η εμφατική αυτή «απόρριψη» εκ μέρους του Γερμανού καγκελάριου προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ένταση είναι έκδηλη στο Λευκό Οίκο αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακ Κόρμακ, επέμενε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο δρόμο της διπλωματίας και ότι απλά οι δηλώσεις Μπους ήταν μία επανάληψη της γνωστής αμερικανικής θέσης...

Αναλυτές τονίζουν επίσης πως η σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την Κυριακή, υποδεικνύει ότι η Τεχεράνη θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Δύση για το θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων της. Πάντως, σύμφωνα με το κείμενο του προγράμματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η νέα ιρανική κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει μία εξωτερική πολιτική ύφεσης, «με εξαίρεση το σφετεριστικό καθεστώς της Κοντς (Ιερουσαλήμ) διά παντός, και το αμερικανικό πολιτικό καθεστώς, εφόσον αυτό δε σέβεται το μεγαλείο και τα συμφέροντα του ιρανικού λαού»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ