Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Λαϊκό δημοψήφισμα

Την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να πραγματοποιήσει λαϊκό δημοψήφισμα, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στις 11/8 στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», ο Πρόεδρος της ΚΕ του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Σύμφωνα με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, το ΚΚΡΟ προτίθεται να πραγματοποιήσει λαϊκό δημοψήφισμα για τα ζητήματα της κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, το οποίο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε. Στο λαϊκό δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί από 17 έως 25 του Σεπτέμβρη 2005, το ΚΚΡΟ υπολογίζει ότι θα λάβουν μέρος 15-20 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες.

Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως στις 4 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση υπέρ μιας αξιοπρεπούς ζωής των πολιτών, ενώ στις 7 του Νοέμβρη πανρωσική εκδήλωση υπέρ της υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ υπερασπίστηκε την «επαγγελματική κεντροαριστερή κυβέρνηση» του 1998, που διατηρήθηκε 8 μήνες, για την «εξάλειψη των αποτελεσμάτων της κρίσης» και υπογράμμισε πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. «Οσο περισσότερο μένει η ομάδα του Πούτιν, τόσο χειρότερα θα γίνεται», πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ, τασσόμενος υπέρ μιας «κοινωνικοποιημένης, καλά σχεδιασμένης πολιτικής, για την οποία υπάρχουν χρήματα» και σε αντίθεση με τη «φιλελεύθερη, κακή, επιθετική, χαζή και ανεύθυνη πολιτική», που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο ίδιος, τέλος, σημείωσε πως διάβασε με ενδιαφέρον το πρόσφατο «ανοιχτό γράμμα» του μεγαλοεπιχειρηματία Χοντορκόφσκι από τις φυλακές, στο οποίο ο τελευταίος προβλέπει «αριστερή στροφή» της Ρωσίας. Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε σχετικά πως αυτή η «αριστερή στροφή» έχει ωριμάσει στη Ρωσία από το 1998.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ