Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εναρξη της «εκκένωσης» των εποικισμών

Συγκρούσεις στρατού - εποίκων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι από τους 21 (υπό εκκένωση) εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και 4 της Δυτικής Οχθης άρχισαν από μόνοι τους - έστω και απρόθυμα - την αποχώρηση απ' τα (εδώ και 38 χρόνια) κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ως χτες το απόγευμα, τρεις εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι δύο στη Δυτική Οχθη είχαν εκκενωθεί. Ως νωρίς το βράδυ (και αρκετές ώρες πριν το τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των εκούσιων αποχωρήσεων έως τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη) προβλεπόταν πως θα εκκενώνονταν και άλλοι πέντε εποικισμοί της Γάζας....

Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι ήταν οι χιλιάδες πολέμιοι της απομάκρυνσης των εποίκων απ' τη Λωρίδα της Γάζας που συνέχιζαν και χτες τις αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο αποχώρησης που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαρόν, σε μία προσπάθεια να περισώσει - σε ένα ενδεχόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης... - τους εποικισμούς περίπου 240.000 Εβραίων εποίκων της Δυτικής Οχθης...

Συγκρούσεις με αστυνομία...

Οι πολέμιοι της «εκκένωσης» των εποικισμών εστίασαν το πρωί το μέτωπο συγκρούσεών τους με τις ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στο μεγαλύτερο εποικισμό της Γάζας, το Νέβε Ντεκάλιμ. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν όταν το πρωί ο ισραηλινός στρατός γκρέμισε την πύλη εισόδου και οι πολέμιοι της εκκένωσης (κυρίως νεαροί Ισραηλινοί κάτοικοι άλλων περιοχών) σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποτρέψουν την είσοδο των φορτηγών που έχουν αναλάβει το έργο της μετακόμισης των οικοσκευών. Αργότερα το απόγευμα, η ένταση εκτονώθηκε και τα φορτηγά εισήλθαν στον εποικισμό Νέβε Ντεκάλιμ, αφού βεβαίως προηγουμένως είχαν τραυματιστεί αρκετοί έποικοι και τουλάχιστον 4 αστυνομικοί και πάνω από 50 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Εντούτοις, το θερμόμετρο της έντασης αναμένεται να ανέβει από νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς σε αρκετούς άλλους εποικισμούς της Γάζας (π.χ. Νετζαρίμ) η πλειοψηφία των εποίκων δεν είχε προετοιμαστεί ούτε στο ελάχιστο για την αποχώρηση...

Εν αντιθέσει με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας που έλαβαν θέσεις ετοιμότητας στο Χαν Γιουνές, το Μπέιτ Χανούν (νότιο και βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας). Παράλληλα, άλλοι 7.500 Παλαιστίνιοι δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης αναπτυχθεί κοντά στους υπό εκκένωση εβραϊκούς εποικισμούς, επιχειρώντας να εμποδίσουν ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών κατά την αποχώρηση.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ συνέστησε «προσοχή» σε όσους Παλαιστίνιους (π.χ. υποστηριχτές Χαμάς) σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την εκκένωση των εποικισμών, λέγοντας πως «είναι πολύ νωρίς», αφού θα μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή ένα τουλάχιστον μήνα αφότου απομακρυνθεί και ο τελευταίος έποικος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε προχτεσινοβραδινό διάγγελμά του εξήγησε για μία ακόμη φορά πως οι «εκκενώσεις» θα γίνουν γιατί η «αποχώρηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας παρά τον πόνο που προκαλεί. Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να κατέχουμε τη Γάζα για πάντα. Τουλάχιστον 1.000.000 Παλαιστίνιοι ζουν εκεί... συνωστισμένοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στη φτώχεια και σε εστίες μίσους, χωρίς καμιά ελπίδα στον ορίζοντα».

  • Στις 21 Γενάρη ορίστηκε η διεξαγωγή των γενικών παλαιστινιακών εκλογών.
  • Αγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν χτες στη Γάζα τον Αλγερινό ηχολήπτη Μοχάμεντ Ουάτι που δούλευε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «France 3».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια καλοστημένη παράσταση αποχώρησης (2005-07-24 00:00:00.0)
Πληθαίνουν όσοι θέλουν αποχώρηση από τη Γάζα (2005-07-02 00:00:00.0)
Προετοιμασία «αποχώρησης» και εκλογών (2005-04-21 00:00:00.0)
Με πολύνεκρη εισβολή «άνοιξε» η συνεδρίαση του «απεγκλωβισμού» (2004-10-26 00:00:00.0)
Επιμένει ο Σαρόν σε τείχος, «απεγκλωβισμό» και εκκαθαρίσεις (2004-07-27 00:00:00.0)
Μεγαλοστομίες, κενές δέσμευσης, από Σαρόν (2004-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ