ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη μάχη για την επιτυχία του

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων

Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 10 του Σεπτέμβρη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την περσινή κινητοποίηση με αφορμή τη ΔΕΘ)
Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 10 του Σεπτέμβρη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την περσινή κινητοποίηση με αφορμή τη ΔΕΘ)
Με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, τις γειτονιές στις πόλεις και τα χωριά, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο πανεργατικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Καλούν το λαό να δώσει μαζικά το «παρών» και να μετατρέψει την κινητοποίηση σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ανεργίας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα μπροστά από την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να αποτελέσει σταθμό κορύφωσης των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν η ΝΔ σήμερα και προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, έχοντας τις πλάτες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ). Ενα βήμα προβολής και διεκδίκησης αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δώσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει Συνδικαλιστική Διάσκεψη με συνδικάτα από τις βαλκανικές χώρες, με στόχο να αναδειχτεί ότι η πολιτική του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της ανεργίας στη χώρα μας και η μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση των εργαζομένων στις βαλκανικές χώρες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Της ευρωενωσιακής πολιτικής για μείωση του κόστους εργασίας σε όφελος του κεφαλαίου.

  • Περιοδεία στις οικονομικές υπηρεσίες της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στο Ελληνικό θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Η χαριστική βολή...

Ενενήντα συνολικά εργαζόμενους πετάνε στο δρόμο οι μεγαλοεπιχειρηματίες Αφοί Παπαγεωργίου

Τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας και στην κοινωνία της Σιάτιστας - που ήδη χτυπιέται από την ανεργία (60%) - δίνουν οι «μεγάλοι ευεργέτες» Αφοί Παπαγεωργίου. Εστειλαν στην ανεργία 30 εργαζόμενους και ετοιμάζονται να διώξουν και τους υπόλοιπους 60 που απέμειναν να δουλεύουν στο εργοστάσιό τους στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Αρχικά, τον Ιούνη, επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις καταθέτοντας αίτηση με τα ονόματα 92 εργαζομένων, με στόχο την πλήρη απαλλαγή τους από το εργατικό προσωπικό. Οταν είδαν ότι δεν μπορούσε να «περπατήσει» η προσπάθειά τους, έβαλαν μπροστά άλλους μηχανισμούς. Στήριξαν τη συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, έχοντας εξασφαλίσει πως οι ΠΑΣΚίτες και ΔΑΚίτες που την αποτελούσαν θα διευκόλυναν τα σχέδιά τους. Οπως και έγινε. Με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, εφάρμοσαν πρόγραμμα οικειοθελών απολύσεων. Σε πρώτη φάση έδιωξαν 30 εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να διώξουν και τους υπόλοιπους. Οπως φαίνεται στα σχέδια της εργοδοσίας είναι η διατήρηση ελάχιστου διοικητικού προσωπικού για να διεκπεραιώνει υπηρεσίες εμπορικού τμήματος και αποθήκης.

Στο εργοστάσιο πριν περίπου 4 χρόνια απασχολούνταν 200 εργαζόμενοι και άλλοι 500 γουνεργάτες αναλάμβαναν δουλιά φασόν για την επιχείρηση. Σταδιακά, κατάργησε το φασόν και τώρα διώχνει και τους εργάτες, αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε στυγνά, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα (25 και 30 ευρώ), με μερική ή και καθόλου ασφάλιση.

Την ίδια ώρα οι Αφοί Παπαγεωργίου αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια, αφού προηγούμενα επιδοτήθηκαν απλόχερα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μέσα από το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας που στήθηκε με πρωτοβουλία των πρασινογάλαζων αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Μονόδρομος ο ταξικός αγώνας

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, καλεί τους γουνεργάτες η Κομματική Οργάνωση Σιάτιστας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε, σημειώνει πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα. Από το δρόμο της συσπείρωσης όλων των γουνεργατών με τους άνεργους συναδέλφους τους, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους οικοτέχνες και τους μικρούς γουνοποιούς ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο τσάκισμα του κλάδου της γούνας και στον έλεγχό του από 5 μεγαλοβιομήχανους».

Σε συσπείρωση και κοινή δράση με τα ταξικά συνδικάτα, καλεί το ΠΑΜΕ και ήδη προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των γουνεργατών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ενοχλεί η δράση του ΠΑΜΕ

Προκαλούν οι εργοδότες στην προσπάθειά τους να απομονώσουν τους εργαζόμενους από τις ταξικές δυνάμεις

Αλλο ένα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων καταγράφηκε στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ΑΤΤΙΚΑ», με «πρωταγωνιστή» τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Λευτέρη Νικόπουλο.

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ο επιχειρηματίας, ενοχλημένος απ' τις αποκαλύψεις του ΠΑΜΕ για τις παρανομίες του σε βάρος των εργαζομένων, επιστράτευσε τις ύβρεις και τις απειλές κατά συνδικαλιστών που επισκέφτηκαν πριν από λίγες μέρες το ξενοδοχείο, απαγορεύοντάς τους να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Την ίδια τακτική συνέχισε ο επιχειρηματίας και προχτές Τετάρτη 17 Αυγούστου κατά του μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στελέχους του ΠΑΜΕ Στ. Πελάη, όταν ο τελευταίος ήταν παρών (όπως δικαιούται από το νόμο) στον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο ξενοδοχείο.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, παρουσία των δύο Επιθεωρητών Εργασίας, απείλησε τον συνδικαλιστή λέγοντας προς τους επιθεωρητές «την επόμενη φορά που θα έρθει αυτός στο ξενοδοχείο δεν εγγυώμαι για τη σωματική του ακεραιότητα» και στη συνέχεια χρησιμοποίησε εναντίον του απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και το συνδικαλιστικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το «ΑΤΤΙΚΑ» πριν από λίγες μέρες.

Το ΠΑΜΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια και να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους εργασίας. «Μόνο με το δικό τους καθημερινό αγώνα οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να τα διευρύνουν. Γι' αυτό απαιτείται ενεργός συμμετοχή στο σωματείο, αλλαγή συσχετισμού δύναμης σε αυτό με αποδυνάμωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών και ενίσχυση του ταξικού - αγωνιστικού πόλου του ΠΑΜΕ. Αλλά και καταδίκη των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με τις πολιτικές τους υποστηρίζουν τη μεγαλοεργοδοσία, την ενισχύουν και την οπλίζουν, ώστε να προχωρεί στις καταγραμμένες εργοδοτικές αυθαιρεσίες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΟΑΕΔ
Μοχλός στήριξης του κεφαλαίου

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων απαίτησε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στη συνάντηση που είχε χτες με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη, ενώ ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Οργανισμού σε μηχανισμό εξασφάλισης φθηνών εργατικών χεριών για τους εργοδότες.

Από τη μεριά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπεραμύνθηκε της αντεργατικής πολιτικής της ΝΔ, λέγοντας ότι ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει την πολιτική των προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών. Δείχνοντας ότι η σημερινή διοίκηση όπως και οι προηγούμενες - επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - αποτελεί μοχλό στήριξης της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Τα μέλη της Γραμματείας επισήμαναν ότι ενώ ανεργία και υποαπασχόληση αυξάνονται συνεχώς, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την επιβίωση των ανέργων - όπως αποδεικνύεται και από τη σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Και κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, αρπάζει τις εισφορές των εργαζομένων που προορίζονται για τους ανέργους και τις δίνει στους εργοδότες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αύξηση και ανακύκλωση της ανεργίας, η αύξηση της υποαπασχόλησης, η εγκατάλειψη των ανέργων, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι εχθρική απέναντι στους ανέργους και ανέδειξε την ανάγκη οι άνεργοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συσπειρωθούν στα Συνδικάτα και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη όλων εκείνων που η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική πετάει εκτός παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ