Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Η χαριστική βολή...

Ενενήντα συνολικά εργαζόμενους πετάνε στο δρόμο οι μεγαλοεπιχειρηματίες Αφοί Παπαγεωργίου

Τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας και στην κοινωνία της Σιάτιστας - που ήδη χτυπιέται από την ανεργία (60%) - δίνουν οι «μεγάλοι ευεργέτες» Αφοί Παπαγεωργίου. Εστειλαν στην ανεργία 30 εργαζόμενους και ετοιμάζονται να διώξουν και τους υπόλοιπους 60 που απέμειναν να δουλεύουν στο εργοστάσιό τους στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Αρχικά, τον Ιούνη, επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις καταθέτοντας αίτηση με τα ονόματα 92 εργαζομένων, με στόχο την πλήρη απαλλαγή τους από το εργατικό προσωπικό. Οταν είδαν ότι δεν μπορούσε να «περπατήσει» η προσπάθειά τους, έβαλαν μπροστά άλλους μηχανισμούς. Στήριξαν τη συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, έχοντας εξασφαλίσει πως οι ΠΑΣΚίτες και ΔΑΚίτες που την αποτελούσαν θα διευκόλυναν τα σχέδιά τους. Οπως και έγινε. Με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, εφάρμοσαν πρόγραμμα οικειοθελών απολύσεων. Σε πρώτη φάση έδιωξαν 30 εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να διώξουν και τους υπόλοιπους. Οπως φαίνεται στα σχέδια της εργοδοσίας είναι η διατήρηση ελάχιστου διοικητικού προσωπικού για να διεκπεραιώνει υπηρεσίες εμπορικού τμήματος και αποθήκης.

Στο εργοστάσιο πριν περίπου 4 χρόνια απασχολούνταν 200 εργαζόμενοι και άλλοι 500 γουνεργάτες αναλάμβαναν δουλιά φασόν για την επιχείρηση. Σταδιακά, κατάργησε το φασόν και τώρα διώχνει και τους εργάτες, αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε στυγνά, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα (25 και 30 ευρώ), με μερική ή και καθόλου ασφάλιση.

Την ίδια ώρα οι Αφοί Παπαγεωργίου αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια, αφού προηγούμενα επιδοτήθηκαν απλόχερα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μέσα από το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας που στήθηκε με πρωτοβουλία των πρασινογάλαζων αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Μονόδρομος ο ταξικός αγώνας

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, καλεί τους γουνεργάτες η Κομματική Οργάνωση Σιάτιστας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε, σημειώνει πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα. Από το δρόμο της συσπείρωσης όλων των γουνεργατών με τους άνεργους συναδέλφους τους, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους οικοτέχνες και τους μικρούς γουνοποιούς ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο τσάκισμα του κλάδου της γούνας και στον έλεγχό του από 5 μεγαλοβιομήχανους».

Σε συσπείρωση και κοινή δράση με τα ταξικά συνδικάτα, καλεί το ΠΑΜΕ και ήδη προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των γουνεργατών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ