ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Κι άλλο δώρο στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση προωθεί με νομοσχέδιο το ξεπούλημά του

Την ολοκληρωτική παράδοση του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) - παρέχει πληροφορική εξυπηρέτηση στα Ασφαλιστικά ταμεία - στους ιδιώτες μεθοδεύει το υπουργείο Απασχόλησης με νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία. Η παράδοση των υπηρεσιών του ΚΗΥΚΥ στο κεφάλαιο θα σημάνει την οικονομική επιβάρυνση των Ασφαλιστικών ταμείων για την αγορά υπηρεσιών από το Κέντρο, αλλά και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του. Το νομοσχέδιο συνέταξε Επιτροπή Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Απασχόλησης και ιδιωτικών εταιριών πληροφορικής. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΚΗΥΚΥ είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και συνδέεται άμεσα με τις γενικότερες ανακατατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Το ΚΗΥΚΥ λειτουργεί από το 1969 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσφέροντας τα αναγκαία συστήματα πληροφορικής για την εξυπηρέτηση των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, για όσα Ασφαλιστικά ταμεία δε διαθέτουν μηχανογράφηση, το ΚΗΥΚΥ διατηρεί δικιά του βάση δεδομένων για την εξυπηρέτησή τους, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 200 εκατομμύρια εγγραφές που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων Οργανισμών. Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα, στα πλαίσια της αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης, οι υπηρεσίες του ΚΗΥΚΥ προσφέρονται επί πληρωμή στα Ασφαλιστικά ταμεία, έστω κι αν οι τιμές είναι στο κόστος του παρεχόμενου προϊόντος. Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση, είναι αναμενόμενο οι τιμές να αυξηθούν σε βάρος των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ ορίζει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «με την επωνυμία "Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανώνυμος Εταιρία"» (άρθρο 1) στην οποία παραχωρούνται και μεταβιβάζονται «πάσης φύσης περιουσιακών στοιχείων του ΚΗΥΚΥ» (άρθρο 2). Επίσης στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι η «η Εταιρία λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας...».

Δηλαδή η Εταιρία θα λειτουργεί με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο το κέρδος. Τα κέρδη θα πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες επιχειρηματιών - μετόχων, καθώς όπως ορίζεται στο άρθρο 6, ποσοστό μέχρι 49% του συνόλου των μετοχών «είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα και μπορούν να εισαχθούν για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών». Οι ιδιώτες, όπως προβλέπει το άρθρο 5, θα έχουν - μέσω της Εταιρίας - έσοδα, όχι μόνο από την πώληση των υπηρεσιών προς τα Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα απολαμβάνουν και των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Το Κέντρο σήμερα διαθέτει 200 εκατομμύρια εγγραφές με προσωπικά στοιχεία ασφαλισμένων τα οποία θα περάσουν στην Εταιρία, η οποία θα αποκτήσει και πρόσβαση σε νέα στοιχεία, καθώς θα αναλάβει την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες (βλέπε ιδιωτικοί ασφαλιστικοί όμιλοι) που θα συμμετέχουν στην Εταιρία, να βάλουν στο χέρι προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων και να τα χρησιμοποιήσουν για κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες και για τους 500 εργαζόμενους, που χάνουν κεκτημένα δικαιώματα (σχέσεις εργασίας, μισθολόγιο κ.ά.). Βάσει του νομοσχεδίου, η τύχη των εργαζομένων - κάποιοι απ' τους οποίους εργάζονται εκεί πάνω από 25 χρόνια - είναι μετέωρη καθώς θα μεταφερθούν προσωρινά στη νέα Εταιρία και σε διάστημα 14 μηνών απ' το διορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, θα περάσουν από «αξιολόγηση» για το αν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για να παραμείνουν...

Τα κυβερνητικά ψευδολογήματα θα πάρουν απάντηση

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Απασχόλησης στο νησί

«Οι εξαγγελίες του υπουργού Απασχόλησης αποτελούν σταγόνα που δεν είναι ικανή να σβήσει τη "φωτιά" της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς σε ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών καταχτήσεων».

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίσκεψη του Π. Παναγιωτόπουλου στο νησί την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Απασχόλησης αναλώθηκε δημαγωγικά σε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία, σχετικά με την ανέγερση εργατικών κατοικιών, τη στελέχωση υπηρεσιών της Κέρκυρας, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, κ.ά.

«Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το επόμενο διάστημα η επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ θα ενταθεί», τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας, και προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι «η κατάσταση στους χώρους δουλιάς, η ζωή των εργαζομένων θα γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη. Η αντεργατική πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα χτυπούν ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, υπονομεύουν το μέλλον τους, τους στερούν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικογένεια, βάζουν αξεπέραστα εμπόδια στα νέα ζευγάρια».

«Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν μπορούν να αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα στο όνομα δήθεν της απασχόλησης. Δεν μπορούν να πουν "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Τα κυβερνητικά ψευδολογήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά», τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

«Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της ολομέτωπης επίθεσης είναι η οργάνωση στα συνδικάτα, στους χώρους δουλιάς, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού-αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την καταδίκη του δικομματισμού, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, θα δώσει πνοή στο κίνημα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, ικανής όχι μόνο να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και να την ανατρέψει μαζί με τους φορείς της ανοίγοντας το δρόμο σε μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργανώνουν την πάλη τους

Από παλιότερη κινητοποίηση άνεργων ναυτεργατών έξω από τον «Οίκο του Ναύτου»
Από παλιότερη κινητοποίηση άνεργων ναυτεργατών έξω από τον «Οίκο του Ναύτου»
Πλατιά σύσκεψη για το σχεδιασμό της δράσης προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στη δουλιά και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των άνεργων ναυτεργατών, διοργανώνει στις 25 Αυγούστου και ώρα 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Σε χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής εκτιμήθηκε ότι η ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών καλπάζει, ενώ οξύνεται η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του. Η ανεργία στον κλάδο θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με τον κύριο όγκο των ανέργων να προέρχεται από τα επιβατηγά πλοία, μετά και τις απειλές των εφοπλιστών να παροπλίσουν τα «ασύμφορα» για τα κέρδη τους πλοία. Στην ποντοπόρα ναυτιλία οι εφοπλιστές πιέζουν να καταργηθεί στα υπό ελληνική σημαία η υποχρέωσή τους να απασχολούν Ελληνες ναυτεργάτες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής με συγκεκριμένες προτάσεις για τα άμεσα προβλήματα των ανέργων, η κοροϊδία και η παραπλάνηση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που σκόπιμα σερβίρει η πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, σε χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής με τον υπουργό, ο τελευταίος «κρύφτηκε» μπροστά στην αγανάκτηση των ανέργων.

«Το μήνυμα που στέλνουμε - τονίζει η Επιτροπή σε χτεσινή της ανακοίνωση - στο ΥΕΝ και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι ότι θα τους γίνουμε εφιάλτης. Στο κοινωνικό περιθώριο που θέλουν να μας στείλουν, εμείς θα αντιτάξουμε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", αλλά και τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ