ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το θέμα ήταν και είναι να λυθεί σωστά το Κυπριακό

H πρόσφατη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ουσιαστικά αναιρεί και εξουδετερώνει την εκπλήρωση της υποχρέωσής της να επεκτείνει την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι, με λίγα λόγια, η Τουρκία αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο στιγμιαία. Δηλαδή, επισήμανε, μας αναγνωρίζει μόνο για να ψηφίσουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και μας απο-αναγνωρίζει αμέσως μετά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παύει να υφίσταται και να λειτουργεί επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, τόνισε ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και διεθνώς αναγνωρίζεται, ενώ το ψευδοκράτος δεν αναβαθμίζεται ούτε με απαιτήσεις για απευθείας εμπορικές πράξεις ούτε με προσκλήσεις για δωρεάν τουριστικές επισκέψεις στα Κατεχόμενα. Στην Κύπρο υπάρχει ένα και μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος: Η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τα σύνορά της να επεκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και να μη σταματούν στη γραμμή "Αττίλα". Οι κατεχόμενες περιοχές δεν είναι κράτος. Είναι παρακράτος. Είναι κατασκεύασμα, παράνομο προϊόν παράνομης εισβολής και κατοχής. Και τα παράνομα προϊόντα δεν μπορεί να αναβαθμίζονται».

Οσον αφορά στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος περιορίστηκε να αναφέρει ότι αυτή θα καθοριστεί στην κατάλληλη στιγμή με μόνο γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της Κύπρου και του λαού της.

Στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος μεταξύ άλλων επισήμανε και τα ακόλουθα:

-- Επιδιώκουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε κάθε μορφή λύσης που άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει στη διχοτόμηση.

-- Οι επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» διατυπώθηκαν γραπτώς προς τα Ηνωμένα Εθνη.

-- Ιεράρχηση των αλλαγών αυτών εκ προοιμίου και πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, όπως ζητούν ορισμένοι, σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε κάποιες από τις απαιτήσεις μας.

-- Το μόνο που επιδιώκουμε, το μόνο που θέλουμε, είναι να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με περιθωριακές διαφοροποιήσεις ή με διακοσμητικές αλλοιώσεις του «σχεδίου Ανάν».

-- Σταθερή θέση και απόφασή μας είναι να μην προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις και εκπτώσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό. Η λύση του Κυπριακού θα είναι αναγκαστικά λύση συμβιβασμού. Μια λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Για μας, το θέμα δεν είναι απλώς να κλείσει το Κυπριακό, για να τελειώνει επιτέλους μια ενοχλητική για μερικούς εκκρεμότητα. Για μας, το θέμα ήταν και είναι να λυθεί σωστά το Κυπριακό», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο

Η τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η Λευκωσία στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) στις 31 του Αυγούστου και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επομένη εξετάστηκε στην προχτεσινή τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το Σώμα για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή.

Σε γραπτή δήλωση, που ανέγνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Χριστόδουλος Πασιαρδής, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί με την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία και τη μονομερή δήλωση της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη συζήτηση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Οπως ανέφερε ο Χρ. Πασιαρδής, κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τελική θέση που πρέπει να ακολουθήσει η Λευκωσία μέχρι τις 3 του Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Κάποια άλλα μέλη επιφυλάχτηκαν να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους.

Στο πλευρό της Κύπρου η Κίνα

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, βεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι-Ζάο Ξινγκ.

Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Ιακώβου, ο Λι-Ζάο Ξινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος. Δήλωσε ότι εργάστηκε στο Συμβούλιο από το 1993 μέχρι το 1995 και ανέφερε ότι ο διάδοχός του εξακολουθεί να εκφράζει την υποστήριξη της Κίνας προς την Κύπρο.

Ο Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Κίνα υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, κυρίως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός αλλά και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός, ο οποίος έφθασε χτες στη Λευκωσία για διήμερη επίσκεψη, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, προς τον οποίο απηύθυνε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα το 2006.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
«Προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης»!

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπου κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία

Την κυβερνητική πρακτική της αντισυνταγματικής προώθησης άσχετων τροπολογιών, εν μέσω καλοκαιριού, και, μάλιστα, τροπολογιών που στοχεύουν στον έλεγχο της Δικαιοσύνης, στηλίτευσε χθες το ΚΚΕ, αποχωρώντας από τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «εξωτερικούς φρουρούς». Στο εν λόγω νομοθέτημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε προχτές τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δικαστικών λειτουργών στη διοίκηση των ανώτερων δικαστηρίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατήγγειλε την πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών με ρυθμίσεις άσχετες από το συζητούμενο νομοσχέδιο, αναρωτώμενος αν όποιες ρυθμίσεις πρόκειται να επιφέρουν αντιδράσεις πρόκειται να κατατίθενται το καλοκαίρι. Οσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης», αφού «περιορίζετε το ποιοι θα διοικήσουν το κάθε δικαστήριο σε πολύ λιγότερα πρόσωπα, στους αρχαιότερους, αποκλείοντας όχι μόνον όσους έχουν υποστεί πειθαρχική, αλλά και στους μη προακτέους - όπου υπάρχουν πολλές φορές άλλα κριτήρια για να μην προαχθούν». Παράλληλα, σημείωσε ότι «παρεμποδίζετε όσους διατέλεσαν ήδη μια φορά» και «καθιστάτε ασυμβίβαστο, κάποιος που είναι συνδικαλιστής να μπορεί να μπει στη διοίκηση. Είμαι μεμπτό να είναι κανείς συνδικαλιστής; Αυτό παραβιάζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες»! Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ παρατήρησε ότι αυτά συμβαίνουν, ενώ «κάνετε το αντίθετο για τους εισαγγελείς, όπου εκεί διευρύνετε τον κύκλο», αφού «φαίνεται ότι είναι άλλοι οι συσχετισμοί εκεί, γι' αυτό έχετε διαφορετική συμπεριφορά». Γενικεύοντας, αναρωτήθηκε «για ποια ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μιλάτε, όταν κρίνετε, επιλέγετε τους δικούς σας;». Από τη συνεδρίαση αποχώρησε νωρίτερα και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά της εν λόγω τροπολογίας τάχθηκε ο ΣΥΝ.

Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις

Σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην παραλία Αγίας Τριάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ