ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προκαλούν για το χαράτσι στη ΔΕΗ

Μοναδικός τους στόχος να κρύψουν ότι ο λαός πληρώνει για να έχουν κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Eurokinissi

Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε μια συνέντευξη στη διάρκεια της οποίας από την αρχή μέχρι το τέλος οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου έδιναν στον υπουργό το βήμα που χρειαζόταν (κοινώς «πάσες») προκειμένου να παρουσιάσει την κυβερνητική προπαγάνδα. Η συνέντευξη, στα πλαίσια της οποίας ο υπουργός θυμήθηκε ακόμα και την αγροτική του προέλευση για να φανεί ακόμα πιο... πειστικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα λαϊκά νοικοκυριά, κινήθηκε γύρω από το θέμα των προχτεσινών ανακοινώσεων για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ με αυξήσεις από 3% μέχρι 6,5%.

Αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι ο Δ. Σιούφας ως αρμόδιος υπουργός επιχείρησε για λογαριασμό της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά και να υποβαθμίσει τον πρωταρχικό στόχο που έχουν οι ανατιμήσεις που επιβάλλονται από τη ΔΕΗ. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση των μερισμάτων των θεσμικών, ντόπιων και ξένων, επενδυτών που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικοποιημένου 49% της επιχείρησης. Αυτό ο Δ. Σιούφας επιχείρησε να το περάσει «στα ψιλά», ομολογώντας σε κάθε περίπτωση χωρίς κανένα δισταγμό ότι κίνητρο για τις ανατιμήσεις είναι τα κέρδη του 49% που ανήκει στους μετόχους. Ο ίδιος ξετύλιξε την κυβερνητική προπαγάνδα γύρω από τον άξονα της προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων. Ετσι, την ώρα που η ΔΕΗ με τις νέες ανατιμήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση πυροδοτεί την ακρίβεια για να κερδίζουν οι επενδυτές, επιβαρύνοντας παραπέρα τα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από το βάρος της αβάσταχτης ακρίβειας, ο Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι έτσι κατανεμημένες ώστε για την πλειοψηφία των πελατών της να κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό. Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια θα εξασφαλίσουν και πάλι κέρδη στην επιχείρηση, ενώ δεν παρέλειψε να τις παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως επιβεβλημένες και αναπόφευκτες («οδηγηθήκαμε σ' αυτή την πολιτική» είπε επί λέξει) λόγω των ανατιμήσεων στις λεγόμενες διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Κουμπαριές» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα παραδίνουν τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες του δημοσίου στο μεγάλο κεφάλαιο, κατάγγειλε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Με την κυβέρνηση ...στο ρόλο του παπά και το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του κουμπάρου, ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ...«συμπράξεις» δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, την οποία ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «γάμο» ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιώτες! Υπέρ της λογικής των συμπράξεων τάχθηκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, έστω κι αν το νομοθέτημα δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ουσία του νομοσχεδίου που είναι «η παράδοση των έργων και των δημόσιων και των ιδιωτικών υπηρεσιών στο μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Παράλληλα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν «πρέπει να αποτελούν εμπόρευμα οι υπηρεσίες και τα έργα ή όπως υποστηρίζει το Κόμμα μας να αποτελούν κοινωνικές υπηρεσίες;».

Ο Νίκος Γκατζής έκανε λόγο για νομοσχέδιο «ενταγμένο στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ» και «στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Οπως είπε, «παραδίδει με αποικιακούς όρους τις υποδομές στο ιδιωτικό κεφάλαιο», με αποτέλεσμα «σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια, μαρίνες, δημόσια κτίρια, ακόμη και ...νεκροταφεία να δίνονται στη ληστρική εκμετάλλευση των ιδιωτών». Παράλληλα, παρατήρησε σχετικά με τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μείωσης του κόστους ότι «η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών γίνεται πάντα ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες».

«Διπλά και τριπλά θα πληρώσει ο εργαζόμενος ως χρήστης την παράδοση των έργων» επισήμανε ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «η ιεράρχηση των έργων θα διαμορφώνεται με γνώμονα τις άμεσες ανάγκες κερδοφορίας κάθε επιχείρησης». Επίσης τόνισε ότι με τις διατάξεις του νόμου «υποχρεώνονται οι δημόσιοι φορείς να προσφέρουν ακίνητα και κάθε άλλη διευκόλυνση στους επενδυτές». Οσον αφορά το ύψος των δαπανώμενων κονδυλίων για τα έργα, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε πως «τα έργα θα φτάσουν σε ύψη τέτοια που να πληρώνουν επί 14 γενιές οι εργαζόμενοι». Ειδικά για το θέμα των εργαζομένων, επισήμανε ότι δρομολογείται «νέα προσπάθεια κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων», αφού «όλο το προσωπικό θα προσλαμβάνεται με σύμβαση έργου και θα θεωρούνται εργολάβοι»!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η «σύμπραξη» ιδιωτών και δημόσιου «αποτελεί ένα νέο εργαλείο για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των υποδομών» και την «έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των έργων και τη συγκράτηση του κόστους τους». Ανακοίνωσε ότι το ανώτερο ποσό μιας τέτοιου είδους επένδυσης θα μπορεί να καθορίζεται σε οποιοδήποτε ύψος με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Επίσης ο εισηγητής της ΝΔ κ. Τασούλας σημείωσε ότι οι συμπράξεις είναι «δοκιμασμένος συμπληρωματικός μηχανισμός εκτελέσεως δημόσιων έργων και παροχής υπηρεσιών που έκανε το δημόσιο».

«Τα μεγάλα έργα κατασκευάστηκαν με συμπράξεις, από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε τοποθετούμενος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλος, πιστοποιώντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράδοση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες. Σημείωσε όμως ότι «η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τις συμβάσεις για την κατασκευή εκείνων των έργων». Πάντως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι με τις συμπράξεις επιτυγχάνεται «περιορισμός κρατικών πόρων» και «εξασφάλιση επαρκούς συντήρησης των έργων».

ΚΚΕ
Να μειωθούν τα τιμολόγια για τα λαϊκά στρώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος τονίζεται:

«Οι εργαζόμενοι, για δεύτερη φορά σ' ένα χρόνο, καλούνται να στηρίξουν την κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ, τόσο μέσα από... τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και από τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προώθησαν και επέβαλαν. Καμιά αύξηση. Μείωση των ήδη ακριβών τιμολογίων της ΔΕΗ, για τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα, προβάλλει ακόμη πιο ρεαλιστική η θέση του ΚΚΕ για έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ