ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Διπλή κόλαση για τα ΑμΕΑ

Τις απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι σεισμόπληκτοι με αναπηρίες έξι χρόνια μετά το σεισμό, αποκάλυψε η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Ελπίδα Παντελάκη

Το Εργαστήριο κινδυνεύει να κλείσει, εξαιτίας της μηδενικής χρηματοδότησης από την τωρινή και την προηγούμενη κυβέρνηση
Το Εργαστήριο κινδυνεύει να κλείσει, εξαιτίας της μηδενικής χρηματοδότησης από την τωρινή και την προηγούμενη κυβέρνηση
To απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα και ειδικότερα απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρίες και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αναδείχτηκε, για μια ακόμη φορά χτες, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στα Ανω Λιόσια, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, η βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη. Η βουλευτής επισκέφτηκε το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που λειτουργεί παραγωγικό Εργαστήριο στα Ανω Λιόσια, αλλά και τους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων της περιοχής, όπου, έξι χρόνια μετά το σεισμό του 1999, ανάπηροι και ΑμΕΑ, μαζί με τις οικογένειές τους, εξακολουθούν να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε μισοδιαλυμένα κοντέινερ!

Η περιοδεία του κλιμακίου ξεκίνησε από το Σωματείο, που έχει μέλη 300 ανθρώπους με αναπηρίες και τις οικογένειές τους και λειτουργεί παραγωγικό Εργαστήριο, στο οποίο εργάζονται κατά μέσον όρο 50 - 60 ΑμΕΑ. Οπως επισήμανε ο πρόεδρός του Γ. Ρεθυμιωτάκης, παρά τις σχετικές υποσχέσεις από το Δήμο Ανω Λιοσίων και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το Σωματείο δεν έχει χρηματοδοτηθεί και κινδυνεύει να κλείσει. Τα χρέη για το νοίκι, το ρεύμα και τα άλλα λειτουργικά έξοδα έχουν συσσωρευτεί, οι ανάπηροι που εργάζονται στο Εργαστήριο είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι, ενώ τα προϊόντα παραμένουν στις αποθήκες, αφού δεν είναι ανταγωνιστικά στην ελεύθερη αγορά.

Ανθρωποι και κατσαρίδες

«Πριν από λίγες μέρες, η κατάκοιτη μάνα μου πέθανε από τις άθλιες συνθήκες», καταγγέλλει στην αντιπροσωπεία του Κόμματος η Ε. Κοντογιαννοπούλου
«Πριν από λίγες μέρες, η κατάκοιτη μάνα μου πέθανε από τις άθλιες συνθήκες», καταγγέλλει στην αντιπροσωπεία του Κόμματος η Ε. Κοντογιαννοπούλου
Το βαθιά αντιλαϊκό πρόσωπό της δείχνει η κυβέρνηση και στις οικογένειες σεισμόπληκτων, που έχουν μέλη ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά παραμένουν έξι χρόνια μετά το σεισμό σε άθλια κοντέινερ, τα οποία είναι πλέον και επικίνδυνα. Οπως κατήγγειλε το Σωματείο, υπάρχουν τουλάχιστον 50 τέτοιες οικογένειες στα Ανω Λιόσια.

Η Ελ. Παντελάκη και το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκαν δυο οικογένειες ΑμΕΑ στα κοντέινερ και οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν ανατριχιαστικές. Η Ευαγγελία Κοντογιαννοπούλου, μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες, προσπαθεί να ζήσει σε ένα μισοδιαλυμένο κοντέινερ. «Εχουν χαλάσει τα πάντα. Οι βρύσες, τα φώτα. Τις νύχτες ανάβουμε φως με την μπαλαντέζα. Οταν βρέχει, το ταβάνι στάζει από παντού. Εχω χαμηλό εισόδημα και δεν μπορώ να πάρω δάνειο. Αλλά και να το έπαιρνα το δάνειο, πώς θα το ξεπλήρωνα; Πριν λίγες μέρες έχασα τη μητέρα μου που ζούσε και αυτή μαζί μας και ήταν κατάκοιτη. Πέθανε απ' τις άθλιες συνθήκες. Κι ύστερα οι κυβερνήσεις μιλάνε για "κοινωνικό πρόσωπο"... Μα, πού στην ευχή είναι αυτό το κοινωνικό πρόσωπο; Βγήκαν πριν λίγους μήνες στις τηλεοράσεις και λέγανε ότι δε μένει πια κανένας άνθρωπος με αναπηρίες στα κοντέινερ και απορήσαμε. Φύγαν οι γείτονές μας και δεν το πήραμε χαμπάρι;», βγήκε η αγανάκτηση της μάνας σα χείμαρρος.

«Παρέα» με τις κατσαρίδες ζει και ο Γ. Ρεθυμιωτάκης, που είναι κινητικά ανάπηρος, με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους. Ο ίδιος καυστικά περιγράφει τον εαυτό του ως προνομιούχο, γιατί έχει δυο κοντέινερ, το ένα σε χειρότερη κατάσταση απ' το άλλο. «Ελάτε να δείτε πώς ζούμε!», κάλεσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ και ξεκίνησε την περιήγηση της φρίκης. Στην πόρτα που έχει τρυπήσει και την έχουν πρόχειρα βουλώσει με χαρτιά από περιοδικά, στο πάτωμα που έχει βουλιάξει και αποτελεί παγίδα ακόμα και για ανθρώπους χωρίς κινητικά προβλήματα, στις τρύπες στο ταβάνι, στα διαλυμένα ηλεκτρικά που αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά του, στα ντουλάπια, που, καθώς τα χτυπούσε με την πατερίτσα του, τρέχαν οι κατσαρίδες μέσα στο σπίτι.

«Τιμωρήστε τους!»

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε σήμερα είναι πρόκληση», υπογράμμισε μετά την περιοδεία η Ελ. Παντελάκη. «Απ' τη μια πλευρά στο Εργαστήριο όπου δουλεύουν κατά καιρούς 300 άνθρωποι κυριολεκτικά πεταμένοι. Και η αιτία είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που θέτει στο περιθώριο και τα ΑμΕΑ. Χρειάζεται πάλη των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους μαζί με το λαϊκό κίνημα για τη δημιουργία δημόσιου δικτύου παραγωγικών εργαστηρίων που θα εξασφαλίζει δουλιά και αξιοπρεπή διαβίωση», τόνισε.

«Εξαιρετικά σοβαρό, συνέχισε η βουλευτής, είναι ότι στα Ανω Λιόσια υπάρχουν 50 οικογένειες ΑμΕΑ, που ζουν έξι χρόνια μετά το σεισμό σε κοντέινερ. Είναι απαράδεκτο. Το 2003 το ΚΚΕ είχε κάνει Ερώτηση στη Βουλή και τότε η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δε μένει κανένας ανάπηρος σε κοντέινερ. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, θα βγουν σε λίγες μέρες στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και θα μιλάνε για την ισχυρή Ελλάδα. Για την ισχυρή Ελλάδα, όμως, των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών».

«Πρέπει να βγάλετε συμπεράσματα από αυτά που συμβαίνουν. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Η πολιτική αυτή θερίζει τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Χωρίς διεκδίκηση, δεν αλλάζει τίποτα. Πρέπει να δεθεί ο αγώνας των ΑμΕΑ με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων, με το λαϊκό κίνημα. Και να τιμωρήσετε και πολιτικά αυτούς που σας εμπαίζουν», κάλεσε η Ελ. Παντελάκη τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
Κέντρο εφημερίας χωρίς προσωπικό

Τη μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) Μεθώνης του Νομού Πιερίας σε Κέντρο Εφημερίας τους θερινούς μήνες αποφάσισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, για την αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού λόγω της τουριστικής κίνησης. Αλλά το ΠΙ διαθέτει μόνο ένα γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό μόνο σε μια βάρδια και καθόλου βοηθητικό τεχνικό προσωπικό! Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης, Γ. Χουρμουζιάδης και Π. Κοσιώνης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

«Η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Κατερίνης δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την αντιλαϊκότητα της πολιτικής υγείας που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, ειδικά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Το ΠΙ Μεθώνης δεν αποτελεί την εξαίρεση. Ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται και σε άλλες περιοχές του νομού Πιερίας, όπως λ.χ. στον Πλαταμώνα», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Η αντιλαϊκή πολιτική υγείας που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του τομέα υγείας, που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιο και δωρεάν, καθολικό και διαρθρωμένο σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο», υπογραμμίζουν. Και ρωτούν τον υπουργό Υγείας: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό - διοικητικό προσωπικό το ΠΙ Μεθώνης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής και ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, όταν αυτές αυξάνονται κατά πολύ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ