ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνεχίζουμε με τα ιδανικά της Αντίστασης»

Εκδήλωση τιμής για την Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας

Αποψη από την τιμητική εκδήλωση στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας.Φωτ.: Γιώργης ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Αποψη από την τιμητική εκδήλωση στον Αγιο Βασίλειο Κυνουρίας.Φωτ.: Γιώργης ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου στον Αγ. Βασίλειο Κυνουρίας η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το παράρτημα του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης, αλλά και στους αγώνες που έδωσε το χωριό και η γύρω περιοχή, τόσο κατά την κατοχή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όσο και στη μετέπειτα πορεία με το ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κομμουνιστής Αγιοβασιλιώτης Γκουβούσης Παναγιώτης. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Στρατής Κουνιάς που αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης το '49. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας Γιαννόπουλος Ανδρέας. Αναφερόμενος στο ρόλο και τη δράση του χωριού την περίοδο 1942-49 θα τονίσει:

«Βρισκόμαστε στον Αγ. Βασίλη Κυνουρίας, έναν από τους πιο σημαντικούς θύλακες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Αν και μικρό το χωριό, έδωσε στον αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα σπουδαίους μαχητές - αγωνιστές που συνέβαλαν σημαντικά και πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες που ακολούθησαν. Ο αντιστασιακός αγώνας του χωριού και της γύρω περιοχής εντασσόταν στο γενικότερο αγώνα που διεξήγαγε το ΕΑΜ και ο ΔΣΕ. Ηταν αγώνας για τα πανανθρώπινα ιδανικά που γέννησε η συνένωση της πάλης των εργατών με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε το ηρωικό χωριό και τη γύρω περιοχή γιατί σύσσωμοι μπήκαν στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Εδώ στρατοπέδευαν και προετοιμάζονταν τα τμήματα του ΔΣ Πελοποννήσου. Εδώ έδωσαν σκληρές μάχες με τον αντίπαλο. Δεν υπάρχει σπίτι που να μη φιλοξένησε, να μην τάισε, να μην πότισε τους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ.

Η επίσκεψή μας σήμερα σε αυτό το χωριό είναι ένας βαρύς φόρος τιμής σε όλους εκείνους που πρόσφεραν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, πείνα, ανεργία, ανασφάλεια. Για έναν κόσμο της συλλογικής ευημερίας με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά».

Ο ίδιος κατάγγειλε την επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας της Αντίστασης και της συμβολής του Κόκκινου Στρατού, στην ΕΣΣΔ, στην Αντιφασιστική Νίκη.

Τέλος, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, ο ομιλητής υπογράμμισε: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ΣΥΝεταίροι τους ρίχνουν στους εργαζόμενους το φταίξιμο για τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια της ζωής τους, για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών τους. Επιδιώκουν ένταση της εκμετάλλευσης με τις νέες εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Εμείς, το ΚΚΕ, παλεύουμε να αλλάξουν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, να οικοδομηθεί το Μέτωπο του λαού. Το ΚΚΕ, και σήμερα, αναλαμβάνει το χρέος, πρωτοστατεί και σηκώνει το βάρος, για τη συγκρότηση αυτής της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, όπως έκανε από τις πρώτες στιγμές της κατοχής με τη συγκρότηση του ΕΑΜ.

Μία τέτοια διέξοδος είναι αντάξια στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Είναι η συνειδητή και οργανωμένη πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αιώνια τιμή στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, τιμή και δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό. Συνεχίζουμε τον ηρωικό αγώνα τους...» κατέληξε.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων και ο προσφυγικός σύλλογος «Η ΕΛΠΙΔΑ», την Κυριακή 28.8.2005 και ώρα 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Παλαιά Σφαγεία, διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν των Σφαγειωτών αγωνιστών και όσων έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας από τα χιτλερικά στρατεύματα. Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να προσέλθουν στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους.

-- Την Κυριακή, 28 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ., η ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας και η Τ.Ε. Ποντοκώμης σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση για τα θύματα των αγωνιστών μας περιόδου 1941-45 και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949, που θα γίνει στην Ποντοκώμη του Δήμου Υψηλάντη, όπου και το μνημείο της Αντίστασης.

-- Η ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Ελασσόνας, διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων ανταρτικών ομάδων Ολύμπου του ΕΛΑΣ που έγινε το 1942 στο Μπεχτέσι - Καρυάς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στη θέση Ξερόλακας (λόγω μη οδικής πρόσβασης στο Μπεχτέσι).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»,
Εκδρομή - προσκύνημα στη Γυάρο

Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» θα πραγματοποιήσει, για πέμπτη συνεχή χρονιά, επίσκεψη - προσκύνημα στη μαρτυρική Γυάρο στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη 2005.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά, την Παρασκευή 23/09/2005 (07.30 και 16.30), με προορισμό και διαμονή στη Σύρο. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στη Γυάρο θα γίνει το Σάββατο 24/09/2005. Επιστροφή στον Πειραιά την Κυριακή 25/09/2005 (12.30).

Το κόστος της επίσκεψης στη Γυάρο, το οποίο περιλαμβάνει: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με ταχύπλοο σκάφος («Χάι Σπιντ 4») Πειραιάς - Σύρος - Πειραιάς, ναύλος Σύρος - Γυάρος - Σύρος, καθώς και δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο Α` κατηγορίας (στο Γαλησσά), καθώς και ένα δείπνο το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο, είναι 155 ευρώ κατ' άτομο (επιβάρυνση μονόκλινου 22 ευρώ).

Αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση χρημάτων:

ΙΒΑΝ: GR 7201402630263002310006972 στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ), όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται το όνομα των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν.

Δηλώσεις συμμετοχής, το αργότερο, μέχρι 10 Σεπτέμβρη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλοίο που θα μας μεταφέρει στη Γυάρο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης των χρημάτων. (Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9709405, 210-9642049, 6977347896, 6934150185). Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, καθώς και τα εισιτήρια θα πρέπει να παραληφθούν από τα γραφεία του Συλλόγου το αργότερο μέχρι 18/09/2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ