ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Κολαστήρια για τους εργαζόμενους οι χώροι δουλιάς

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ένα οδοιπορικό σε εργοστάσια της Φθιώτιδας, με αφορμή το στυγνό εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της «ΤΣΙΠΙΤΑ» στη Λαμία στις 13 Ιούλη, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 22χρονο εργάτη. Ο Αλβανός εργάτης πέθανε αβοήθητος από ασφυξία. Τον «ρούφηξαν» 4 τόνοι άλευρα, μέσα στο σιλό που καθάριζε μόνος του. Σύμφωνα με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, που ανέσυραν το νεκρό σώμα του, το βάθος περίπου 25 μέτρων σιλό δεν είχε ανθρωποθυρίδες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ακόμα και με γυμνό μάτι θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι δεν τηρήθηκε κανένα από τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας...

Η εικόνα και από τους εργασιακούς χώρους της Φθιώτιδας επιβεβαιώνει πως η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου είναι διαρκής και λυσσαλέα. Μάλιστα, ενώ οι χώροι δουλιάς μετατρέπονται σε κολαστήρια για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση - με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών - νομοθετεί, ευνοώντας απροκάλυπτα την επιχειρηματική κερδοφορία.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, που συνάντησε ο «Ρ», κατέθεσαν την εμπειρία τους ανώνυμα. Την ένταση της εκμετάλλευσης, ακολουθεί η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Το κεφάλαιο θέλει τους εργάτες τρομαγμένους. «Στο εργοστάσιο, δε σκέφτεσαι φωναχτά...». Γιατί, γνωρίζει πως έχουν πολλά να πουν. Πρώτα και κύρια μεταξύ τους. Εχουν πολύτιμη εμπειρία να μοιραστούν, να βγάλουν συμπεράσματα, και να χαράξουν έπειτα τη δική τους ταξική αντεπίθεση...

ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΗΣ «ΤΣΙΠΙΤΑ»
Ο άνθρωπος πεθαίνει, η παραγωγή δε σταματά...

Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες όσων με τον ιδρώτα τους γεμίζουν τα ταμεία της επιχείρησης

Από εκεί που βγαίνει το άλευρο, βγήκε και το άψυχο σώμα του 22χρονου Αλβανού εργάτη
Από εκεί που βγαίνει το άλευρο, βγήκε και το άψυχο σώμα του 22χρονου Αλβανού εργάτη
Δυο μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του 22χρονου εργάτη, η διεύθυνση της «ΤΣΙΠΙΤΑ» δήλωνε άμοιρη ευθυνών. «Πέταξε το μπαλάκι» στον εργολάβο απ' το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων της εταιρίας, οι εργασιακές συνθήκες, που επιβάλλει η εργοδοσία, κυοφορούν δεκάδες παρόμοια εργοδοτικά εγκλήματα. Οταν μια φορά κάποιος ζήτησε από το γιατρό Εργασίας να παρέμβει για τις αφόρητες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, συνεχή ορθοστασία, ανεπαρκή διαλείμματα), όπως μας είπαν εργαζόμενοι, εκείνος απάντησε: «Και τι θέλεις; Να πω εγώ στον εργοδότη πώς να δουλέψει; Αφού έτσι θέλει να δουλέψει...».

Κανένας έλεγχος, κανένας φραγμός

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, όπως π.χ. έχει τύχει συχνά κάποιος να κόψει το δάχτυλό του, απλά βάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αυτοκίνητο και τον πάνε στο νοσοκομείο. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν: «Δεν τους ενδιαφέρει αυτούς άμα είμαι άρρωστη εγώ... Εμένα άμα δεις τα πόδια μου είναι λες και έχω φίδι απάνω, απ' το φλεβίτη... Αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν. Θα βρει άλλον άμα πεθάνω εγώ... Αυτό που ενδιαφέρει την εταιρία, είναι πόσες παλέτες θα βγουν...». «Ο άνθρωπος πεθαίνει, η παραγωγή δε σταματά...».

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποφέρουν από αυχενικό. Η ίδια κίνηση γίνεται ξανά και ξανά, για οχτώ ολόκληρες ώρες. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των εργατών η εισπνοή των αλεύρων (όπως αλλεργίες κτλ.) όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές ασθένειες, αλλά ούτε καν έχουν εντοπιστεί από το ΙΚΑ. Αλλωστε, σπανίζουν οι επιστημονικές έρευνες για την εξακρίβωση των συνεπειών που έχουν στην υγεία του εργαζόμενου οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες. «Κανείς στην "ΤΣΙΠΙΤΑ" δεν παίρνει επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών... Ολοι πληρώνονται σα να είναι ανειδίκευτοι εργάτες. Είσαι 40 χρόνια ανειδίκευτος εργάτης...».

Στους χώρους με τους φούρνους, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

33 «κορδόνια» το λεπτό

«Είναι κάτι κορδόνια, ζυμάρι, που βγαίνουν από μια μηχανή. Οι δύο γυναίκες "πλέκουν", κι η γυναίκα που είναι από κάτω, το βάζει στη λαμαρίνα. Αυτή η γυναίκα που "πλέκει", "πλέκει" 33 κορδόνια το λεπτό. Είναι οι ρυθμοί που σε πνίγουν, εγώ φτιάχνω 32.400 στο 8ωρο», λέει μια εργάτρια στο «Ρ». Μιλά με περηφάνια για τη δουλιά της. Είναι εργάτρια, κι απ' τα χέρια της παράγεται ο πλούτος. Μόνο που τον καρπώνονται άλλοι... Οταν αρχίζει να λέει για τα αποτελέσματα που έχουν στο κορμί της οι βάρβαρες εργασιακές συνθήκες, το πρόσωπό της συνοφρυώνεται:

«Ερχεται στιγμή που δεν μπορείς να κουνηθείς ούτε από δω ούτε από κει... Τα πόδια παθαίνουν αγκύλωση... Δηλαδή κάθεσαι εδώ, και δουλεύουν τα χέρια σου... Δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου... Παίρνεις το κορδόνι, το κάνεις, το γυρίζεις εδώ... Αυτή η δουλιά...».

Το διάλειμμα είναι μισή ώρα: «Δέκα λεπτά λένε για τουαλέτα και είκοσι για κολατσιό...». Ο εργοδότης, στην... ανάγκη του για υψηλή παραγωγικότητα, δε διστάζει ακόμα και να εξευτελίσει τον εργαζόμενο: «Τώρα τελευταία, λένε, μια φορά τη μέρα τουαλέτα. "Ρυθμίστε το", λένε...».

Το εργοστάσιο παράγει 24 ώρες το 24ωρο. «Οταν πήγα εγώ, μας έβαλαν να υπογράψουμε αν θέλουμε νύχτα. Και τι; Μπορείς να πεις δε θέλω; Δε θα σε πάρουν...», συμπληρώνει μια δεύτερη εργάτρια. Κάποτε, η νομοθεσία απαγόρευε τη νυχτερινή εργασία για τη γυναίκα. Για την προστασία της μητρότητας. Τώρα, κι αυτό το μέτρο καταργήθηκε, ακόμα και τυπικά, στο όνομα δήθεν της «ισοτιμίας». «Εγώ ξεσκαρτίζω τα σκάρτα κομμάτια. Πρέπει να σκουπίσω, να μαζέψω σκουπίδια, ν' αλλάξω γυναίκες για τουαλέτα ή για διάλειμμα, να πάω να πλύνω τα εξαρτήματα, ένας άνθρωπος για όλες τις δουλιές...».

Οι περικοπές στο προσωπικό που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν οξύνει το πρόβλημα της πολυειδικότητας. Π.χ., η γυναίκα που παλιά ήταν τραπεζοκόμος, σήμερα πρέπει να ετοιμάσει την τραπεζαρία, να πάει μετά να καθαρίσει τις τουαλέτες, κι ύστερα να μπει στην παραγωγή. Σήμερα, δουλεύουν στο εργοστάσιο της Λαμίας 853 άτομα. Κάποτε, μόνο στην παραγωγή, ήταν περίπου 1.200 εργαζόμενοι.

Καμία εξασφάλιση

Ακόμα και για τους εργαζόμενους που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της εταιρίας, δεν υπάρχει εξασφαλισμένο μεροκάματο. Κι αυτό επειδή, αν η παραγωγή βγει σε λιγότερο από πέντε μέρες, η διεύθυνση της επιχείρησης ενημερώνει τους εργάτες να μην πάνε για δουλιά. «Την κλείνει τη γραμμή και σου λέει "κάτσε στο σπίτι". Αν σε χρειαστεί κάπου θα σε πάρει, ειδεμή είναι τρία τα μεροκάματα τη βδομάδα...». Το 5ήμερο και το 40ωρο δεν είναι δεδομένα, όπως δεδομένος δεν είναι και ο μισθός του μήνα. Υπάρχει όμως κι η εξής «καινοτομία»: Εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις αορίστου χρόνου «για ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Αν όμως η εταιρία τούς χρειάζεται, μπορεί να τους απασχολήσει και πέντε. Αλλά το μίνιμουμ είναι ένα τη βδομάδα». Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να «στήνονται» πάνω απ' το τηλέφωνο, δεν ξέρουν σε ποια βάρδια θα πάνε. Κάνουν οκτώ - εννιά μεροκάματα το μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, διοχετεύονται στην ελληνική αγορά προϊόντα που φτάνουν από παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού, όπως π.χ. από τη Βουλγαρία. Στην ίδια κατεύθυνση «αξιοποιούνται» και οι επιδοτήσεις που κατά καιρούς δίνει το κράτος: Η εταιρία αγοράζει μηχανές, τις δοκιμάζει εδώ κι έπειτα μεταφέρει γραμμές της παραγωγής στο εξωτερικό, όπου η εργατική δύναμη είναι φθηνότερη. Οπως μεταφέρθηκε μια «γραμμή» BAKE ROLLS στη Ρωσία. Αλλωστε, η ίδια η συνθήκη του Μάαστριχτ διασφαλίζει «ελευθερία κίνησης» στις επιχειρήσεις. Με τις «ευλογίες» των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που την ψήφισαν στη Βουλή.

«Τώρα έκαναν μια πολυγραμμή που κάνει πάρα πολλά προϊόντα κι αυτή λέει θα τη βγάλει και θα την πάει έξω...».

Κάθε εργοδότης αναζητά το χαμηλότερο «κόστος παραγωγής», με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Μόλις προχτές, κυκλοφόρησε στο εργοστάσιο κείμενο που ουσιαστικά καλεί τους εργαζόμενους σε «εθελούσια έξοδο». Για να χρυσώσει μάλιστα το χάπι της απόλυσης, η επιχείρηση ανακοινώνει ότι, σε όσους από το μόνιμο προσωπικό επιλέξουν να φύγουν, θα δώσει - πέρα από την αποζημίωση - και 2.500 ευρώ...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

«ANGROINVEST»
Ζουν στο κορμί τους τη «διευθέτηση»

«Και 12, και 15 ώρες να δουλέψεις, τις υπερωρίες δεν τις πληρώνεσαι...». Οι περίπου 160 εργαζόμενοι στην «ANGROINVEST» (παράγει ζωοτροφές, σπορέλαια κτλ.) είναι από κείνους που βιώνουν ήδη αρκετά από όσα προβλέπει για την εργατική τάξη ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, το οκτάωρο ουσιαστικά έχει καταργηθεί για τους εργάτες της εταιρίας. Τις παραπάνω ώρες που δουλεύουν δεν τις πληρώνονται: Τις παίρνουν σε ρεπό. Ομως κι αυτό ακόμα γίνεται όταν το επιτρέπουν οι ρυθμοί παραγωγικότητας που απαιτούν τα κέρδη της επιχείρησης. «Μπορεί να περάσει ένας μήνας και να μην πάρεις ρεπό. Κι όταν δεν έχει δουλιά, να δίνει ρεπό...», εξηγούν οι εργαζόμενοι. Οπως, επίσης, «μπορεί να έχεις ρεπό και να σου λέει "έλα"...». Ολα υποτάσσονται στις ανάγκες της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Η εργοδοσία, με το επιχείρημα ότι ο νόμος τής εξασφαλίζει το σχετικό δικαίωμα (βλ. «δικαίωμα» για απολύσεις της τάξης του 2% επί του συνόλου του προσωπικού) έχει ουσιαστικά ...καθιερώσει τις απολύσεις, κάθε μήνα. Κι αν οι εργαζόμενοι αντιδράσουν, οι απειλές και οι εκβιασμοί «δίνουν και παίρνουν». Πρόσφατα, μάλιστα, η διεύθυνση της εταιρίας προχώρησε σε μηνύσεις συνδικαλιστών, με σκοπό να τρομοκρατήσει γενικότερα τους εργαζόμενους. Ενώ, όταν παλιότερα άλλοι εργαζόμενοι κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας (για την καταβολή των υπερωριών, την τήρηση των ρεπό, για τις απολύσεις που έγιναν αυθαίρετα, στη λογική του εργοδότη «είναι δικαίωμά μου...») έγιναν νέες απολύσεις. Πρώτα τρεις, ύστερα μία ακόμα.

Κάποιοι αδιαφορούν για την κατάσταση, φτάνουν «να την καλύπτουν...», επιμένουν οι εργαζόμενοι. «Ενώ έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση, έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ακόμα συνεχίζεται η ιστορία με τις υπερωρίες...».

Μέχρι το 1999, στην παραγωγή, ήταν πάνω από 300 άνθρωποι. Σήμερα, από τους 160 εργαζόμενους, μόνο οι 100 δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι δουλεύουν για οκτάμηνα, με συμβάσεις έργου. Με ατομικές συμβάσεις (απ' τις οποίες πολλές φορές κρατά αντίγραφο μόνο ο εργοδότης). Κι έπειτα, στην ανεργία πάλι... Οι περικοπές στο προσωπικό ενισχύουν την εντατικοποίηση. Οπως και την πολυειδικότητα: «Πάει να το περάσει ο εργοδότης και σαν νόμιμο... Κάποιος μπορεί να είναι οδηγός και να δουλεύει και σαν χειριστής...». Τα εργατικά ατυχήματα είναι τώρα πιο συχνά.

«ΣΟΥΛΗΣ»
Επιμένουν αγωνιστικά

Να μην αρπάζει η «ανταγωνιστικότητα» τις δουλιές τους, παλεύουν οι εργαζόμενοι του «SOULIS»
Να μην αρπάζει η «ανταγωνιστικότητα» τις δουλιές τους, παλεύουν οι εργαζόμενοι του «SOULIS»
«ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ». Το πανό του σωματείου των εργαζομένων στη «ΣΟΥΛΗΣ» αποδίδει τις ευθύνες σ' εκείνους που ανήκουν. Η εργοδοσία κήρυξε πτώχευση, όχι γιατί η «ΣΟΥΛΗΣ» έπαψε να είναι παραγωγική, αλλά επειδή δεν είναι «ανταγωνιστική». Δηλαδή δε διασφαλίζει στους ιδιοκτήτες τα προσδοκώμενα υπερκέρδη.

Για τους 250 εργαζόμενους, το αδιέξοδο της ανεργίας πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά. Είναι όμως αποφασισμένοι: Να μη χαθεί καμιά θέση δουλιάς. Κάθε μέρα διασχίζουν την πύλη του εργοστασίου. Κάθε μέρα «χτυπούν» την κάρτα τους.

Η οργή τους ξεχειλίζει. «Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Με τα 340 ευρώ που δίνει το Ταμείο Ανεργίας;» «Αλλοι έχουν πάρει δάνειο, άλλοι έχουν φροντιστήρια να πληρώσουν... Οι οικογένειές μας έχουν αναστατωθεί...».

«Μας έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα να ζούμε...».

Η εμπειρία επιτρέπει να βγουν πλούσια συμπεράσματα. Στην περιοδεία που έκανε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σε εργασιακούς χώρους της Φθιώτιδας, βρέθηκε και πάλι κοντά στους εργαζόμενους του «ΣΟΥΛΗΣ». «Υπάρχει η οικονομία των εργατών κι υπάρχει κι η οικονομία των βιομηχάνων...», εξήγησε μιλώντας με τους εργάτες. Τα επιχειρήματα για την «ανταγωνιστικότητα της αγοράς», αφορούν στην «ελεύθερη οικονομία». «Για μας υπάρχει άλλη οικονομία, η λαϊκή...».

Οι εργάτες έχουν τη δύναμη!

Πασχίζουν, από κοινού, μεγάλο κεφάλαιο και αστικά κόμματα, να πείσουν τους εργάτες ότι «τίποτα δεν αλλάζει», ότι είναι μοιραίο να μένουν τα πάντα υποταγμένα στο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους. Να δεχτούν οι εργάτες και τις απολύσεις, και τα πετσοκομμένα δικαιώματα, και τα μισά μεροκάματα, τα μισά ένσημα, να σκύβουν το κεφάλι στα αντεργατικά μέτρα που θα 'ρχονται το ένα πίσω απ' τ' άλλο.

Στην τρομοκρατία του κεφαλαίου, η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να απαντήσει. Με τη δική της ταξική συσπείρωση, τη δική της ταξική ενότητα, τη δική της ανεξάντλητη δύναμη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ολομέτωπη ταξική αντεπίθεση. Να ανατρέψει τους συσχετισμούς σε βάρος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ξεπουλάνε την εργατιά εντελώς απροσχημάτιστα και να ενισχύσει αποφασιστικά τον ταξικό πόλο, το ΠΑΜΕ.

Η απάντηση της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενιαία και ολομέτωπη, όπως ολομέτωπη και συνολική είναι και η επίθεση που εξαπολύουν ενάντιά της, από κοινού, η εργοδοσία, η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Για την επέκταση των εργασιακών και λαϊκών κατακτήσεων. Για σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο (35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο), για 1.200 ευρώ βασικό μισθό, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια με πλήρη σύνταξη. Για όλα όσα θέτει στο αγωνιστικό του πλαίσιο το ΠΑΜΕ, με δεδομένο τη συνεχή αύξηση του πλούτου που οι εργαζόμενοι παράγουν.

Επειδή κριτήριο για τον καθορισμό των αιτημάτων της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι η «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων, η «ανταγωνιστικότητα», η «οικονομία» και η «ανάπτυξη» που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές τους. Οι εργάτες, που διασφαλίζουν την προκοπή ενός τόπου, δεν μπορεί να στερούνται τους καρπούς της. Πρέπει να απαιτούν και να μάχονται για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής οικογένειας που διαρκώς διευρύνονται. Να απαιτούν, μέσα από τους καθημερινούς τους αγώνες, μέσα από την αμείωτη αντιπαράθεση με την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό. Να απαιτούν και να διεκδικούν, συνδέοντας τον καθημερινό τους αγώνα με την προοπτική συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Γεγονός, που απαιτεί να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

«ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ»
«Ανταγωνιστικότητα» πριν απ' όλα

Οταν, πριν από λίγα χρόνια, παρουσιάστηκε στη «Χαρτοποιία Φθιώτιδας» ο νέος μέτοχος, ανακοίνωσε πως θέλει να μειώσει το κόστος... Σήμερα, από τους 140, έχουν απομείνει 76 εργαζόμενοι. Μόλις πριν από ένα μήνα, 23 εργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο, οι περισσότεροι οικογενειάρχες. «Πολλοί από αυτούς δούλευαν στο εργοστάσιο για 30 χρόνια. Μερικοί είναι γύρω στα 50...» εξηγούν στο «Ρ» εργαζόμενοι της «Χαρτοποιίας». Οι περισσότερες αποζημιώσεις κυμάνθηκαν στο πενιχρό ποσό των 500 ευρώ.

Πριν από τις απολύσεις, αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Απασχόλησης. Τυπικά, το υπουργείο είχε απορρίψει το αίτημα της επιχείρησης να κλείσει ολόκληρο τμήμα. Επί της ουσίας, όμως - όπως άλλωστε αναμενόταν... - δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την εργοδοσία. Οι απολύσεις προχώρησαν κανονικά. Οι εργάτες είναι αγανακτισμένοι: «Δεν είναι πως δεν είναι βιώσιμη η εταιρία...».

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Δαμάστα, 5-6 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Παράγει χαρτί για τελάρα και χαρτί που χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες. Το τελευταίο διάστημα, η εταιρία έχει ξεκινήσει να εισάγει χαρτί και από την Τουρκία. Εκεί, τα μεροκάματα είναι ακόμα πιο εξευτελιστικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ