ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
Θράσος και υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Την ώρα που ο καταναλωτής βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των καυσίμων, η κυβέρνηση προχωρεί στην αναγγελία αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού του 2004. Αντί να προστατεύσει μ' όλα τα μέσα που διαθέτει τον πολίτη, η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει η ίδια το "σήμα" στην αγορά για περισσότερες ανατιμήσεις, για περισσότερη ακρίβεια. Βέβαια, για αυξήσεις μισθών - συντάξεων και προστασία του πραγματικού εισοδήματος ούτε λόγος...».

Αυτά δήλωσε προχτές η συντονίστρια του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση, σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Και δε λέμε πως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ετσι και χειρότερα είναι. Αναρωτιόμαστε, όμως, από πού αντλεί τις εμπειρίες και γενικότερα το απαιτούμενο θάρρος, για να κάνει τις προαναφερθείσες δηλώσεις η συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ; Την ίδια ακριβώς πολιτική δεν εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν επέβαλαν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Δεν προχώρησαν στο ξεπούλημα της επιχείρησης; ΄Η, μήπως, έχει αλλάξει πολιτική το ΠΑΣΟΚ και δεν το έχουμε καταλάβει;

Προφανώς, οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω είναι γνωστές σε όλους. Απλώς, στο πλαίσιο του δικομματισμού, δε χρειάζονται εμπειρίες, ούτε θάρρος. Απλά και μόνο θράσος και υποκρισία. Κι απ' αυτά έχουν μπόλικο, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ...

Η κατανάλωση μπακλαβά

Η μεγάλη τηλεθέαση ενός τουρκικού σίριαλ στην ιδιωτική ελληνική τηλεόραση, το οποίο αναφέρεται στην ερωτική σχέση ενός Ελληνα, γιου εφοπλιστή, με μια Τουρκάλα, κόρη μπακλαβαδοποιού, ανέβασε - λένε - στα ύψη την κατανάλωση μπακλαβά στη χώρα μας. Αλλά το θέμα δεν είναι ...ο μπακλαβάς, όσο η προσπάθεια των τηλεοπτικών μέσων, εκατέρωθεν του Αιγαίου, να εκμεταλλευτούν, για λόγους τηλεθέασης, το κλίμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που προωθείται τα τελευταία χρόνια, από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών. Η αρχή έγινε με δυο σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση, που ασχολούνταν με ελληνοτουρκικούς έρωτες κι ακολούθησαν δυο τουρκικά σίριαλ, αναλόγου περιεχομένου, τα οποία και μεταδίδονται από ελληνικά κανάλια.

Οχι, δηλαδή, ότι είναι τόσο κακό να παίζονται τέτοια σίριαλ - άλλωστε, δεν είναι χειρότερα από άλλα της τηλεόρασης - αλλά η εκμετάλλευσή τους για εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς προκαλεί. Και, βεβαίως, θα ήταν καλύτερο να μεταφέρονται, από τη μια στην άλλη μεριά του Αιγαίου, άλλες πιο ποιοτικές και χρήσιμες καλλιτεχνικές δημιουργίες, που υπάρχουν και στις δυο χώρες...

Αντιδραστικός κατήφορος

Ο αυξανόμενος, εδώ και χρόνια, ρόλος της θρησκείας, των διαφόρων Εκκλησιών και ειδικά των Ευαγγελιστών - στους οποίους ανήκει και ο Τζ. Μπους - στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα των ΗΠΑ έχει σημειωθεί από πολλούς, ενώ η πολύ μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι η επιρροή αυτή είναι αντιδραστικού χαρακτήρα και προσανατολισμού. Και δεν έχουμε διαφορετική γνώμη, αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι εκκλησιαστικοί κήρυκες να ζητούν δημόσια από τον Λευκό Οίκο να προχωρήσει στη δολοφονία του Προέδρου της Βενεζουέλας, υπάρχει κάποια απόσταση. Και όμως, έγινε κι αυτό.

Προχτές, από το βήμα του Χριστιανικού Τηλεοπτικού Δικτύου της Βιρτζίνια - ένα από τα δημοφιλέστερα στις ΗΠΑ - ο τηλε-ευαγγελιστής, Πατ Ρόμπερτσον (πρόεδρος του Χριστιανικού Συνασπισμού και πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ζωντανή εκπομπή, να δολοφονήσει τον Τσάβες. «Εάν φοβάται ότι προσπαθούμε να τον δολοφονήσουμε, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να το πράξουμε», δήλωσε ζωντανά ο ευαγγελιστής κήρυκας και σημείωσε: «Ο Τσάβες είναι εχθρός των ΗΠΑ. Η εξάλειψή του θα είναι πολύ οικονομικότερη από την κήρυξη πολέμου».

Να προσθέσουμε, ακόμη, ότι η άκρως προκλητική αυτή προτροπή ακολούθησε μεγάλη έκθεση του επιτελείου ειδήσεων του καναλιού CBS, σχετικά με την αντιαμερικανική ρητορική του Προέδρου Τσάβες και τη σύσφιγξη των σχέσεών του με τον Πρόεδρο της Κούβας, Φ. Κάστρο.

Διαβεβαιώσεις...

Πάντως, για να ...καθησυχάσετε, σας πληροφορούμε ότι στις προκλητικές και απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του «ιεροκήρυκα» Π. Ρόμπερτσον, απάντησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ, σημειώνοντας ότι η δολοφονία είναι μια παράνομη πράξη και οι ΗΠΑ δε μεταχειρίζονται τέτοιες μεθόδους, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ρόμπερτσον ως «ανάρμοστες».

Προφανώς, η ηγεσία των ΗΠΑ είναι οπαδός της θεωρίας που λέει ότι μερικά πράγματα λέγονται και δε γίνονται, ενώ υπάρχουν άλλα που γίνονται και δε λέγονται...


Τα παρατράγουδα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΩΣΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ο Σουφλιάς σχετικά με το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί πίστα για αγώνες «Φόρμουλα 1» στο χώρο του Ελληνικού. Ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί όσο είναι αυτός υπουργός μια και η περιοχή αποτελεί «οικιστικό ιστό».

Ακόμα, όμως, και αν γλιτώσουν οι περίοικοι από το θόρυβο τέτοιου είδους αγώνων αυτοκινήτου, σίγουρα η περιοχή δε θα γλιτώσει από εκείνους που θέλουν να την τσιμεντοποιήσουν μια και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στη ...θεσμοθέτηση του «δικαιώματός» τους.

Ετσι, λοιπόν, είτε με θόρυβο είτε ήσυχα και αθόρυβα η περιοχή θα αποδοθεί στις κατασκευάστριες εταιρίες που τη θέλουν για καταστήματα και άλλες τέτοιες εκμεταλλεύσεις. Σε καμιά περίπτωση στους κατοίκους της Αθήνας, που έχουν ανάγκη από λίγο πράσινο.

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΧΩΡΙΣ δυσάρεστα παρατράγουδα η περιπέτεια των επιβατών του αεροσκάφους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» με προορισμό τις Βρυξέλλες που παρουσίασε βλάβη στους τροχούς και επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος».

Βεβαίως, όσοι είδαμε την εξέλιξη στις τηλεοράσεις είπαμε στο τέλος ότι ...τελικά δεν έγινε και τίποτε. Σίγουρα, πάντως, δε συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση και όσοι ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

Μια φορά, η ιστορία του αεροσκάφους της ΟΑ προς τη βελγική πρωτεύουσα έχει και το ...συμβολισμό της. Αν θέλουμε πράγματι να ξέρουμε τι μας γίνεται, μάλλον πρέπει να ψάξουμε πώς θα φτιάξουμε μια «Ολυμπιακή» στην υπηρεσία του λαού, αφήνοντας κατά μέρος όσες εντολές «προσγειώνονται» εδώ από τις Βρυξέλλες.

ΑΪΝΤΕ ΠΑΛΙ με τα προγράμματα «γυναικείας επιχειρηματικότητας» το υπουργείο Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε πάλι την καταβολή σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, θεωρούν εκεί στο υπουργείο, πως στο πλαίσιο του ανελέητου ανταγωνισμού που έχουν δημιουργήσει, η όποια μεγάλη πολυεθνική θα χαριστεί σε όποια μικρομάγαζα ανήκουν σε γυναίκες; Δε μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες ευγένειες τα μεγαθήρια στο χώρο του εμπορίου...

Η ουσία της ανακοίνωσης

Κριτήριο των αποφάσεών μας αποτελεί η κερδοφορία της επιχείρησης, η εμφάνιση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων στη συνέλευση των μετόχων... Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΔΕΗ ΑΕ, μετά την αναγγελία των αυξήσεων στα τιμολόγια παροχής ρεύματος. Το σχετικό δελτίο Τύπου της Εταιρίας, το οποίο μας παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Παλαιοκρασσά και Δ. Μανιατάκη, αντίστοιχα, διαπνέεται από το ιδεολογικό στίγμα της «νέας» εποχής μέσα στην οποία λειτουργούν οι άλλοτε δημόσιες επιχειρήσεις.

Οποιος αφελώς πίστεψε ότι η ΔΕΗ ΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση για να ...δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της, πλανάται πλάνην οικτράν. Το κάνει και αυτό, αλλά το κάνει όπως και η κάθε ιδιωτική εταιρία. Δυστυχώς, λόγω των γενικότερων συνθηκών, είμεθα υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό ότι από τις τάδε του μήνα θα προβώμεν εις μικράν αναπροσαρμογήν, κλπ., κλπ. Η ΔΕΗ επικαλείται - τι άλλο; - τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι και μετά τις αναπροσαρμογές τα τιμολόγια για βιομηχανικό ρεύμα είναι τα φτηνότερα στην ΕΕ, ενώ και τα τιμολόγια για τις κατοικίες εξακολουθούν να είναι τα φτηνότερα.

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Γιατί ακριβής δείκτης επιβάρυνσης δεν είναι απλά πόσο πληρώνει την κιλοβατώρα ο Γάλλος καταναλωτής και ο Ελληνας καταναλωτής. Το πιο σωστό θα ήταν να εξετάσουμε τη σχέση της επιβάρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΗ προς το μέσο μισθό. Και απ' αυτή την άποψη η ΔΕΗ δεν είναι καθόλου μα καθόλου φθηνή. Οσο για το βιομηχανικό ρεύμα, τους πιστεύουμε. Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά μηδένισε τη φορολογία στο πετρέλαιο μαζούτ, είναι και η ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλλά, όπως είπαμε, αυτά δεν είναι τα ουσιώδη της ανακοίνωσης. Ενδιαφέρον έχει το ακόλουθο απόσπασμα, το οποίο και παραθέτουμε: «Η Επιχείρηση εφαρμόζει ήδη προγράμματα περιστολής των δαπανών, πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και αύξησης της παραγωγικότητας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία και θα εντείνει...». Και συνεχίζει «Στα πλαίσια βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων προχωρά στη διερεύνηση κάθε δυνατότητας για την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων για την πληρέστερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να δημιουργηθούν νέες υπεραξίες και νέες πηγές εσόδων». Τι διακρίνουμε διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα; Μα το στιβαρό χέρι του ιδιώτη μετόχου, ο οποίος έχει επενδύσει το κεφάλαιό του με σκοπό φυσικά το μέγιστο κέρδος. Σε αυτούς απευθύνονται τα στελέχη της εταιρίας και τους δίνουν υποσχέσεις για βελτίωση της παραγωγικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων... Τα διευθυντικά στελέχη απολογούνται στους μετόχους. Η εταιρία έχει προοπτικές, στο μέλλον θα παράγει μεγαλύτερα κέρδη, το ποσοστό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης θα αυξηθεί...

Οσο για το πού οδηγούν αυτές οι λογικές, το βλέπουμε σήμερα, μετά την τραγική πτώση του κυπριακού αεροπλάνου με τα 121 θύματα. Γιατί η «ανταγωνιστικότητα» και η «παραγωγικότητα» είναι η σύγχρονη θεά Κάλι. Απαιτούν ανθρωποθυσίες...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ