Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ουσία της ανακοίνωσης

Κριτήριο των αποφάσεών μας αποτελεί η κερδοφορία της επιχείρησης, η εμφάνιση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων στη συνέλευση των μετόχων... Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΔΕΗ ΑΕ, μετά την αναγγελία των αυξήσεων στα τιμολόγια παροχής ρεύματος. Το σχετικό δελτίο Τύπου της Εταιρίας, το οποίο μας παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Παλαιοκρασσά και Δ. Μανιατάκη, αντίστοιχα, διαπνέεται από το ιδεολογικό στίγμα της «νέας» εποχής μέσα στην οποία λειτουργούν οι άλλοτε δημόσιες επιχειρήσεις.

Οποιος αφελώς πίστεψε ότι η ΔΕΗ ΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση για να ...δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της, πλανάται πλάνην οικτράν. Το κάνει και αυτό, αλλά το κάνει όπως και η κάθε ιδιωτική εταιρία. Δυστυχώς, λόγω των γενικότερων συνθηκών, είμεθα υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό ότι από τις τάδε του μήνα θα προβώμεν εις μικράν αναπροσαρμογήν, κλπ., κλπ. Η ΔΕΗ επικαλείται - τι άλλο; - τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι και μετά τις αναπροσαρμογές τα τιμολόγια για βιομηχανικό ρεύμα είναι τα φτηνότερα στην ΕΕ, ενώ και τα τιμολόγια για τις κατοικίες εξακολουθούν να είναι τα φτηνότερα.

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Γιατί ακριβής δείκτης επιβάρυνσης δεν είναι απλά πόσο πληρώνει την κιλοβατώρα ο Γάλλος καταναλωτής και ο Ελληνας καταναλωτής. Το πιο σωστό θα ήταν να εξετάσουμε τη σχέση της επιβάρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΗ προς το μέσο μισθό. Και απ' αυτή την άποψη η ΔΕΗ δεν είναι καθόλου μα καθόλου φθηνή. Οσο για το βιομηχανικό ρεύμα, τους πιστεύουμε. Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά μηδένισε τη φορολογία στο πετρέλαιο μαζούτ, είναι και η ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλλά, όπως είπαμε, αυτά δεν είναι τα ουσιώδη της ανακοίνωσης. Ενδιαφέρον έχει το ακόλουθο απόσπασμα, το οποίο και παραθέτουμε: «Η Επιχείρηση εφαρμόζει ήδη προγράμματα περιστολής των δαπανών, πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και αύξησης της παραγωγικότητας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία και θα εντείνει...». Και συνεχίζει «Στα πλαίσια βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων προχωρά στη διερεύνηση κάθε δυνατότητας για την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων για την πληρέστερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να δημιουργηθούν νέες υπεραξίες και νέες πηγές εσόδων». Τι διακρίνουμε διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα; Μα το στιβαρό χέρι του ιδιώτη μετόχου, ο οποίος έχει επενδύσει το κεφάλαιό του με σκοπό φυσικά το μέγιστο κέρδος. Σε αυτούς απευθύνονται τα στελέχη της εταιρίας και τους δίνουν υποσχέσεις για βελτίωση της παραγωγικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων... Τα διευθυντικά στελέχη απολογούνται στους μετόχους. Η εταιρία έχει προοπτικές, στο μέλλον θα παράγει μεγαλύτερα κέρδη, το ποσοστό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης θα αυξηθεί...

Οσο για το πού οδηγούν αυτές οι λογικές, το βλέπουμε σήμερα, μετά την τραγική πτώση του κυπριακού αεροπλάνου με τα 121 θύματα. Γιατί η «ανταγωνιστικότητα» και η «παραγωγικότητα» είναι η σύγχρονη θεά Κάλι. Απαιτούν ανθρωποθυσίες...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ