Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και με τη βούλα η νέα αντιλαϊκή «μεταρρυθμιστική» επέλαση

Τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, θέτοντας σαν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης την προώθηση και νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Κ. Καραμανλής και στο στόχαστρο έβαλε όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Προανήγγειλε «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία, στο κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, αλλά και στη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, φανέρωσε ότι τα αντεργατικά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό των τραπεζών, το ωράριο καταστημάτων και οι εργασιακές σχέσεις, ήταν μόνο η «αρχή» της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Γνωρίζοντας ότι η προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων θα ξεσηκώσει νέες λαϊκές αντιδράσεις, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να «σπιλώσει» από τα πριν κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων και κλειστών ομάδων προνομιούχων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, προσπάθησε να τις παρουσιάσει σαν «μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές», που όπως υποστήριξε «είναι ωφέλιμες για τον τόπο» και «τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών»...

Η κυβέρνηση προβάλλοντας την «ανταγωνιστικότητα» σαν θεμέλιο λίθο της οικονομίας, είναι αποφασισμένη να ισοπεδώσει κάθε λαϊκό δικαίωμα, να ξεπουλήσει την κρατική περιουσία με τη συνέχιση των «αποκρατικοποιήσεων», αλλά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, αυτό γίνεται για το «καλό του τόπου». Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «δυσλειτουργίες των ΔΕΚΟ», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας την υπόθεση του ΟΤΕ σχεδιάζει να άρει τη μονιμότητα, και να επιβάλει καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ΔΕΚΟ.

Στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων», ο Κ. Καραμανλής έβαλε και τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου στους ευαίσθητους αυτούς τομείς.

Εμφανίζοντας τη ΝΔ σαν «δύναμη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, που έχει στόχο τη μεταρρύθμιση των δομών του κράτους και της οικονομίας», ο πρωθυπουργός προσπάθησε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις να τις εμφανίσει σαν «πολιτικό δίλημμα». Δίλημμα που «κινείται μεταξύ της απλής διαχείρισης των προβλημάτων του τόπου χωρίς τομές, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι πρόσκαιρα ευχάριστη στους πολίτες», και στην «απόφαση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, που πρόσκαιρα δε φαίνονται να είναι ευχάριστες γιατί ταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα, πλην όμως, είναι ωφέλιμες για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός από την εισηγητική του ομιλία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ανέφερε ότι «θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του» και προέβλεψε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταφύγει στη διαστρέβλωση και θα καταβάλει προσπάθειες να αποδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ προβλήματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια», τα οποία όμως, όπως υποστήριξε, δημιουργήθηκαν νωρίτερα». Βέβαια ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε ουσιαστικά την προώθηση κάθε αντιλαϊκής αναδιάρθρωσης.

Εξάλλου χτες κατά τη συνεδρίαση του ΠΣ της ΝΔ, συζητήθηκε και το θέμα για την εκλογή των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή. Στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατατεθεί μέσα στο Φθινόπωρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το ποσοστό του 42% για την εκλογή του δημάρχου, φαίνεται να διαφώνησε η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ