ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απεργούν και διεκδικούν

Αγωνιστική ταξική απάντηση στην εργοδοτική ομηρία και αυθαιρεσία, που τροφοδοτείται από την αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνουν με τη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του Δήμου Παρελίων στην Κέρκυρα, διεκδικώντας παράλληλα την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους, μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων που βάζει το ΠΑΜΕ.

Με τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιδρούν στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων ακόμη και από την προηγούμενη σεζόν, οι μισθοί πείνας και οι παραβιάσεις των ωραρίων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέχρι και χτες αργά το απόγευμα, έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, με περιοδείες σε ξενοδοχεία της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά. Σύμφωνα με δηλώσεις των συνδικαλιστών, το κάλεσμα της απεργίας βρίσκει απήχηση στους εργαζόμενους, που αγκαλιάζουν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, δίνοντας στόχο και προοπτική στους αγώνες τους.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη για τις εκλογές του Οκτώβρη

Στις 11 του Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την προσεχή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Η αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την προσεχή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Να σηματοδοτήσουν οι εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη την ενίσχυση της αγωνιστικής και ταξικά προσανατολισμένης δράσης του, όπως και των αγώνων της εργατικής τάξης συνολικά, αλλά και να είναι οι μαζικότερες στην εικοσάχρονη πορεία του, επιδιώκει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με καθημερινές εξορμήσεις σε γιαπιά, σε καφενεία και πιάτσες, τα μέλη του Συνδικάτου εντείνουν την επόμενη βδομάδα το πλατύ άνοιγμα στους εργάτες του κλάδου, με πρώτο στόχο τη συμμετοχή κάθε οικοδόμου στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει στις 11 του Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ.

Βασικός «εξοπλισμός» για τις εξορμήσεις, οι αφίσες και οι προκηρύξεις που καλούν μαζικά στη Γενική Συνέλευση. Το Συνδικάτο αναδεικνύει τη σημασία να γίνουν οι εκλογές υπόθεση του κάθε εργάτη, όποια κι αν είναι η καταγωγή του ή η γλώσσα του και νέες δυνάμεις να οργανωθούν στο Συνδικάτο.

Για τους μετανάστες συναδέλφους, το σχετικό υλικό έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, με επιδίωξη να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αλλοδαποί συνάδελφοι την ανάγκη συσπείρωσής τους στο Συνδικάτο, που είναι η αληθινή τους δύναμη.

«Στόχος μας είναι να βγούμε από τις αρχαιρεσίες πιο δυνατοί, με νέες δυνάμεις, με μαχητικό πνεύμα και αποφασιστικότητα, για να μπορέσουμε να συγκρουστούμε αποτελεσματικά με την πολιτική του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε περισσεύει κανένας συνάδελφος. Δίνουμε αποφασιστικά αυτή τη μάχη, ενισχύουμε τη δύναμή μας, ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας», υπογραμμίζεται σε σχετική προκήρυξη του Συνδικάτου.

Η συμπλήρωση φέτος είκοσι χρόνων «πλούσιων αγώνων του Συνδικάτου για το δικαίωμα στη ζωή, τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου, για καλύτερη και με καλύτερους όρους σύνταξη, για εργασιακά δικαιώματα, για την Παιδεία, την Υγεία, αγώνες ενάντια στους πολέμους, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στο χτύπημα λαών και κινημάτων», προσφέρεται για πολύτιμα συμπεράσματα. «Αυτή την αγωνιστική δράση θέλουμε να συνεχίσουμε, μια δράση που να δίνει απάντηση σ' αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα και προοπτική στους αγώνες της τάξης μας».

Πλατύ άνοιγμα

Στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας της Γενικής Συνέλευσης, το Συνδικάτο και τα παραρτήματά του οργανώνουν το πλατύ τους άνοιγμα στους χώρους δουλιάς και στις συνοικίες. Τη Δευτέρα, τα παραρτήματα του Κέντρου, του Αιγάλεω, των Πετραλώνων, πραγματοποιούν περιοδείες το πρωί σε γιαπιά της περιοχής τους, και το απόγευμα σε καφενεία. Αντίστοιχα, το παράρτημα του Ιλίου εξορμά το πρωί σε γιαπιά της Πετρούπολης, και το απόγευμα σε καφενεία. Ενώ επίσης τη Δευτέρα, τα παραρτήματα σε Καλλιθέα, Καματερό, Μπραχάμι, Ζωγράφου, πραγματοποιούν το απόγευμα περιοδείες σε καφενεία των περιοχών τους.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αντιπαλεύουμε την πολιτική υπονόμευσης της μητρότητας

Την παρελκυστική τακτική των Επιθεωρήσεων Εργασίας να παραπέμπουν τους εργαζόμενους - ως άλλος Πόντιος Πιλάτος - στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους, καταγγέλλει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση - παρέμβασή της στην παρανομία της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ» σε βάρος εργαζόμενης μητέρας.

«Μας είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση προσπαθεί με νόμους, αλλά και με τις Δημόσιες Υπηρεσίες να εξυπηρετήσει τους εργοδότες, γι' αυτό και βάζει εμπόδια και φραγμούς στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως στην περίπτωση της Φωτεινής Δαβιλά, εργαζόμενης στα σούπερ μάρκετ ΑΛΙΜΕΝΤΑ» σημειώνει η Γραμματεία και η καταγγελία συνεχίζει:

«Η μητρότητα δεν προστατεύεται με βερμπαλισμούς για τα δικαιώματα των γυναικών και νομοθεσία που τσακίζει την εργαζόμενη αφήνοντας ανενόχλητους τους εργοδότες. Το ΠΑΜΕ μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παλεύει και διεκδικεί πλήρη και σταθερή εργασία για γυναίκες και άντρες, μισθό που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και ουσιαστική προστασία της μητρότητας.

Αντιπαλεύουμε την κυβερνητική λογική "λίγες ώρες δουλιάς στη γυναίκα για να μπορεί να κάνει και τις δουλιές του σπιτιού". Αυτή η λογική εξυπηρετεί μόνο την εργοδοσία και τα κέρδη τους. Αντίθετα τσακίζει την εργαζόμενη, διαλύει την οικογένεια, χτυπά το εισόδημά της και την ήρεμη και φυσιολογική ανατροφή των παιδιών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα δικαίωση της εργαζόμενης Φ. Δαβιλά, αλλά και περιφρούρηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων γυναικών.

Ο οργανωμένος αγώνας κόντρα στη νομοθεσία που θεσμοθετεί την ελεύθερη διευθέτηση χρόνου εργασίας, κόντρα στα μέτρα "ισότητας" που ανεβάζουν το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών, γενικά κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, είναι ο μονόδρομος για όλη την εργατική τάξη.

Η λογική των στημένων διαλόγων και της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από τα δικαστήρια είναι η λογική των συναινετικών συνδικάτων και δε μας ταιριάζει.

Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ο μονόδρομος για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας», καταλήγει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην αντιασφαλιστική δίνη και η Αγροτική

Στην καταιγίδα των αντιασφαλιστικών ανατροπών μπαίνουν μετά την Εμπορική και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, όπως επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος εξειδικεύει και επιταχύνει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεων της Αγροτικής Τράπεζας αποφάσισε την υπαγωγή του Ταμείου στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε ο «νόμος Ρέππα» (μέχρι 31/12/2007) και επιτάχυνε ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ (μέχρι 31/12/2005).

Μ' αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η πολιτική ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, καθώς η απόφαση έρχεται τη στιγμή που, όπως έχει ανακοινωθεί, μέσα στο Σεπτέμβρη θα ξεπουληθεί το 10% των μετοχών της Τράπεζας, χωρίς οι υποψήφιοι ιδιώτες επενδυτές να βαρύνονται πλέον από το «βραχνά» του Ταμείου.

Με την υπαγωγή του Ταμείου στο ΙΚΑ, σε πρώτη φάση, μειώνονται στο μισό οι εργοδοτικές εισφορές της Τράπεζας προς το Ταμείο (από 26% σήμερα, στο 13%), ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος της ανατροπής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων των εργαζομένων. Επιπλέον, η Τράπεζα απαλλάσσεται και από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, αλλά και του Συλλόγου στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς, ενώ ήταν δεδομένες οι ανατροπές τόσο στην Εμπορική όσο και την Αγροτική, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σήμερα αρνήθηκε και αρνείται να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το ρόλο της. Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, όσο και για τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και με «όπλο» τους το πλαίσιο διεκδίκησής του, που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ