ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητικές αλχημείες με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Με νέες «κατηγορίες» ανέργων και καινούριους ορισμούς προσπαθεί να παρουσιάσει μείωση της ανεργίας!

Ακρως δημαγωγικά τεχνάσματα χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, για να εμφανίσει μείωση της ανεργίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούλη, οι οποίοι ανέρχονται στις 458.717. Παρά όμως τη φαινομενική μείωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και τις αλχημείες του υπουργείου, η πραγματικότητα είναι ότι - κατά μέσο όρο - τους πρώτους 7 μήνες του 2005, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ ξεπερνάει τις 500.000. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων το 2004 ξεπερνούσε και πάλι το μισό εκατομμύριο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2005, οι άνεργοι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο (502.551) επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ επινόησαν μια νέα «κατηγορία» ανέργων - από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων - τους οποίους βαφτίζουν «πραγματικά αναζητούντες εργασία»! Με τη νέα «κατηγορία», η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί - αφού πρώτα εξηγεί ότι «ως άνεργος λογίζεται εκείνος ο οποίος μπορεί αλλά και επιθυμεί να εργαστεί» (!) - να εμφανίσει μείωση της ανεργίας, κατά πώς τη βολεύει. Δεν τολμά βεβαίως να δώσει διευκρινίσεις για τους υπόλοιπους ανέργους που δε συμπεριλαμβάνονται σ' αυτή τη λίστα, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι που αναζητούν πλήρη απασχόληση με πλήρη δικαιώματα και αρνούνται να εργαστούν με μερική απασχόληση, όπως τους προτείνουν οι διάφοροι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ.

Τα τεχνάσματα της ηγεσίας του υπουργείου για να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλούν τους χιλιάδες ανέργους της χώρας, καθώς η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αποτελεί και το άλλοθί της για την ενίσχυση των κερδών της εργοδοσίας, για την ένταση της ευελιξίας στην απασχόληση, για τη γενίκευση της απλήρωτης δουλιάς.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Δικομματική στήριξη στο Λαναρά

Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν απροκάλυπτα την πρόταση του μεγαλοβιομηχάνου για μείωση του προσωπικού κατά 30%

Τα εργοδοτικά σχέδια στηρίζουν ανοιχτά οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, σε βάρος των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης»

Motion Team

Τα εργοδοτικά σχέδια στηρίζουν ανοιχτά οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, σε βάρος των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης»
Ενα καλοστημένο παιχνίδι που θα τους οδηγήσει στην οριστική ανεργία, παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» του Ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ του Λαναρά.

Αυτή η άποψη ενισχύεται από τη βεβαιότητα που εξέφρασε προχτές στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, λέγοντας πως ο Λαναράς «θα προχωρήσει σε απολύσεις». Μάλιστα ανακοίνωσε πως μέσα στον Οκτώβρη θα ανακοινώσει την ολοκληρωμένη παρέμβαση που σχεδιάζει το υπουργείο για την απασχόληση σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Προφανώς για να «απορροφήσει» μέρος των κραδασμών. Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως η κλωστοϋφαντουργία δεν αποτελεί το «συγκριτικό πλεονέκτημα» της χώρας μας, αφού στις βαλκανικές χώρες οι επιχειρηματίες βρίσκουν εργάτες με 150 ευρώ το μήνα!

Η άποψη, περί στημένου παιχνιδιού, ενισχύεται επίσης από τις πρωτοβουλίες που παίρνει τελευταία ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Νάουσας Αν. Καραμπατζός. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη για τα «Κλωστήρια» μέσα στον Οκτώβρη (μεταξύ 10 και 15). Επανέλαβε με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρότασή του, δηλώνοντας πως μάλλον «είναι προτιμότερο να αποδεχτούμε την πρόταση του Λαναρά για 30% μείωση του προσωπικού» των «Κλωστηρίων Ναούσης».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου, όπου άρχισε να «δουλεύεται» η ιδέα της αποδοχής των απολύσεων και από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, από κοινού για άλλη μια φορά εργάζονται προκειμένου να διευκολύνουν τα σχέδια της εργοδοσίας, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν τις απολύσεις, θα εξασφαλιστεί η δουλιά για τους υπόλοιπους. Η εμπειρία των απολυμένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ που πετάχτηκαν στο δρόμο παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της εργοδοσίας, μπορούν να πείσουν τον κάθε έναν πως το κεφάλαιο δεν έχει μπέσα, όπως άλλωστε δεν έχει και πατρίδα. Νοιάζεται μόνο για τα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι είναι καιρός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι με το ΠΑΜΕ να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση πως στη Νάουσα δε θα περάσουν τα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

«ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»
Η δουλιά είναι δικαίωμα

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

«Το δικαίωμα της εργασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από τα συμφέροντα του κάθε καπιταλιστή» τονίζει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Γιάννης Πατσιλινάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με το πρόσφατο λουκέτο των «Σωληνουργείων Κορίνθου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι ήδη από το 2004, 50 εργάτες της επιχείρησης είχαν απολυθεί, οι περισσότεροι με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου. Ενώ την τελευταία διετία έχουν κλείσει τρία εργοστάσια στην Κορινθία (ΚΟΡΦΙΛ, ΒΕΚΚΑ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ) και πάνω από 600 εργαζόμενοι έμειναν μαζικά άνεργοι στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Με δεδομένο, ανάμεσα στα άλλα, ότι το παραγόμενο είδος της μονάδας είναι αναγκαίο για την εργατική λαϊκή οικογένεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο της "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε." (ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.) με ευθύνη της κυβέρνησης και να μη χάσουν τη δουλιά τους οι 135 εργαζόμενοι σ' αυτό;».

ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αναλώσιμο υλικό ο εργάτης

Δυο νεκροί εργάτες στο λατομείο Σαμαρά και στο λιμάνι της Πρέβεζας, καθώς και ένας ακρωτηριασμένος εργαζόμενος στο λατομείο του Νάστα και Ευθυμίου, είναι τα θύματα της εργατικής τάξης της Πρέβεζας από την αρχή του χρόνου στους τόπους δουλιάς. Πίσω από τα εργοδοτικά εγκλήματα, που οδηγούν στο θάνατο και το σακάτεμα τους εργαζόμενους, κρύβονται οι πραγματικοί αυτουργοί: η αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των εργοδοτών εντατικοποιούν την εργασία, ποδοπατούν τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στο λατομείο Νάστα και Ευθυμίου, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ολοι αυτοί οι χώροι αποτελούν κρεματόρια των εργαζομένων, που εκτός από την κλοπή και την εκμετάλλευση του ιδρώτα με τα πανάρχαια και ασυντήρητα μηχανήματά τους, που δεν τηρούν ούτε τους παραμικρούς όρους ασφαλούς λειτουργίας, τώρα τους παίρνουν και την ίδια τη ζωή. Μπροστά στο κέρδος τα αφεντικά δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή του εργαζόμενου».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η πραγματική αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων είναι η αντεργατική πολιτική της ΕΕ και των ντόπιων υποστηρικτών της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), που ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία. Και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και ουσιαστικούς ελέγχους.

«ΣΟΦΙΤΕΛ»
Στο στόχαστρο η σωματειακή επιτροπή

Την πάταξη της συνδικαλιστικής δράσης, τη φίμωση κάθε αγωνιστικής φωνής και την τρομοκράτηση των εργαζομένων έχει βάλει σε εφαρμογή η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Σόφιτελ», καθώς πριν δυο μέρες απέλυσε την εργαζόμενη Εφη Παπαδάκη, μέλος της νεοσύστατης Σωματειακής Επιτροπής στο ξενοδοχείο. Λίγες μέρες πριν είχε απολύσει τρεις ακόμα εργαζόμενους, γυμναστές στην ειδικότητα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Χριστίνα Χαραλαμπάκη, επίσης μέλος της σωματειακής επιτροπής και με πλούσια δράση στο ξενοδοχείο.

Η εργοδοσία έβαλε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό της με πρώτο στόχο, όπως φαίνεται, τη διάλυση της σωματειακής επιτροπής, ιδιαίτερα μετά και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του «Σόφιτελ» στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 26 Ιούλη. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας μετά την πρώτη προειδοποίηση προς τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, σχεδιάζει την άμεση αγωνιστική του παρέμβαση, προκειμένου να μην περάσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ