ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξιδεύοντας» με δίσκους

Σαράντα χρόνια λόγια... μαλαματένια. Γλυκόπικροι στοχασμοί, λέξεις και αισθήματα, προβληματισμοί, οράματα. Στίχοι του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κεντά με τη χρυσή «κλωστή» του τα «άμφια» του ελληνικού τραγουδιού. Συνεχίζοντας να κρύβει μαλαματένια λόγια στο χορτάρι, για να τα βρουν οι επόμενες γενιές...

Ο λόγος για το διπλό CD «Μαλαματένια λόγια» (ΕΜΙ) - ένα ανθολόγιο 40 τραγουδιών του Μ. Ελευθερίου, μελοποιημένα από 14 συνθέτες και ερμηνευμένα από 21 τραγουδιστές, από το 1964 -2003. Από το παλιότερο «Ρημαγμένοι κήποι» του Χρ. Λεοντή με την Δ. Γαλάνη, μέχρι το νεότερο «Του κόσμου» του Χρ. Νικολόπουλου με τον Δ. Μητροπάνο. Ανάμεσά τους κομμάτια αθάνατα των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Κουγιουμτζή, Μούτση, Κηλαηδόνη, Γκαϊφίλια, Βαρδή, Μαχαιρίτσα, τραγουδισμένα από τους Μπιθικώτση, Αλεξίου, Νταλάρα, Παπακωνσταντίνου, Διονυσίου, Θηβαίο, Μενιδιάτη, Μητσιά, Γαργανουράκη κ.ά. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, στην οποία δυστυχώς όμως δεν αναγράφονται οι ακριβοί στίχοι των τραγουδιών που ακούγονται.

  • Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης κυκλοφόρησε ένα νέο μουσικό δίσκο με πομάκικα παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο «Τραγούδια και σκοποί των Πομάκων της Θράκης - Από τα Κιμμέρια και τα Ασκυρα Νομού Ξάνθης». Περιλαμβάνει 23 μουσικά κομμάτια που ερμηνεύουν οι μουσικοί: Χαλήλ Σοφτά (τραγούδι - καβάλι - φλογέρα), Φεράτ Αλή Αφέντη (γκάιντα - τραγούδι - διπλός αυλός), Χασάν Μπογιάρ (τραγούδι), Αϊντίν Μπογιάρ (τραγούδι), Οκάν Σοφτά (τραγούδι - τουμπερλέκι). Αν και δίσκοι με πομάκικα τραγούδια είχαν εκδοθεί και κατά το παρελθόν, αυτός είναι ο πρώτος από τις περιοχές Κιμμερίων και Ασκύρων.

  • «Της Κρήτης τα πολύτιμα» (ΜΒΙ) κομίζουν αξιόλογοι παλιότεροι και νεότεροι δημιουργοί από την Κρήτη. Από τον Βασίλη Σκουλά («Ηλιος ο Θεός»), τον Ψαραντώνη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, μέχρι τον Γιάννη Νικολάου, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Βασίλη Σταυρακάκη. Ανάμεσά τους οι «Χαΐνηδες», τα «Παλαιινά Σεφέρια», οι «Οκτάβα», ο Γιώργης και η Νίκη Ξυλούρη, ο Γιάννης Χαρούλης. Μια δισκογραφική «συνάντηση» στης Κρήτης τις αστείρευτες πηγές, με τραγούδια - διαμάντια από παλιότερα προσωπικά άλμπουμ των καλλιτεχνών. Τραγούδια που ακουμπούν στην παράδοση της Κρήτης και τα οποία έχουν εκδοθεί από διαφορετικές εταιρίες (ορισμένα πλέον δυσεύρετα).
  • «Αθήνα - Ελευσίνα» είναι η διαδρομή που μας προσκαλούν να κάνουμε μαζί τους δύο νέοι δημιουργοί, που σε μια δύσκολη εποχή υπηρετούν το λαϊκό τραγούδι. Ο λόγος για το δίσκο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού - μέλος του συγκροτήματος «Ραστ» - και συνθέτη Θανάση Βασιλά και του νεόκοπου, πλην όμως αξιόλογου, στιχουργού, Κώστα Μπαλαχούτη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Κατερίνα Κούκα, ο Λάμπρος Καρελάς, η Κορίνα Βένη, ο Γιάννης Ματσούκας, ενώ ένα τραγούδι - έκπληξη ερμηνεύει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
  • «Πάμε άλλη μια φορά» τιτλοφορείται το διπλό live CD του Νίκου Πορτοκάλογλου, με επιλεγμένα κομμάτια από τις ζωντανές εμφανίσεις του την τελευταία πενταετία. Τραγούδια - σταθμοί από την 25χρονη πορεία του ταλαντούχου τραγουδοποιού περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ. Στις ερμηνείες συναντάμε μαζί του τους Ελ. Τσαλιγοπούλου, Κ. Λειβαδά, Οδ. Τσάκαλο, Δ. Μητροπάνο, Ελ. Αρβανιτάκη, Α. Μπάμπαλη, Μ. Φάμελλο, Δ. Σαββόπουλο.

  • Σ' ένα «Μακρύ ταξίδι» προσκαλούν οι «Νάμα» μέσα από την τελευταία τους δουλιά. Ενα «ταξίδι» σε ποπ κυρίως μονοπάτια με «οδηγό» τα τραγούδια του Αριστείδη Παυλή και της Ιφιγένειας. Ρυθμός, έθνικ αποχρώσεις και τραγούδια συντονισμένα στο κλίμα του καλοκαιριού...
  • Δεκαπέντε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Νίκος Ζιώγαλας (δικά του, αλλά και των Ν. Πορτοκάλογλου και Μ. Φάμελλου), τρεις διασκευές και ένα καινούριο κομμάτι περιλαμβάνει ο τελευταίος δίσκος του τραγουδοποιού με τίτλο «Αρωμα από βανίλια» («Λύρα»). «Πέρασε η μπόρα» (σε ντουέτο με την Αναστασία Μουτσάτσου), «Πάρε με απόψε πάρε με» με τη Γλυκερία, «Βασιλική» με τον Μανώλη Φάμελλο και τους «Ποδηλάτες», «Βάλε μου δύσκολα», «Σαν σταρ» του σινεμά», «Αγρια τριανταφυλλιά», «Της καρδιάς τα πέταλα» είναι μερικά από τα τραγούδια του δίσκου. Στις ερμηνείες, εκτός από τους προαναφερόμενους, συμμετέχουν οι Χάρης Κατσιμίχας, Μαριώ και Λάμπρος Καρελάς.
  • «Τούτο το καλοκαιράκι» τιτλοφορείται ο δίσκος - σεργιάνι στο δημοτικό τραγούδι - του Γιώργου Τζώρτζη. Μια επιλογή παραδοσιακών τραγουδιών απ' όλη την Ελλάδα με τη «σφραγίδα» στην ερμηνεία του Γ. Τζώρτζη, αλλά και των σπουδαίων Πετρολούκα Χαλκιά, Χριστόδουλου Ζούμπα και Κώστα Πίτσου. Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργου Παπαδάκη.

Επί Ζαγοράς!

Ο Αλέκος έλεγε ιστορίες περίεργες και ανέπτυσσε με τη μυθολογία των λέξεων. Ο Βασίλης περιέγραφε τα μυστικά της θαλασσινής χλωρίδας. Ο Γιάννης ρωτούσε, χωρίς να περιμένει τις απαντήσεις, η Ολγα γελούσε, για να νικήσει το άγχος της για την επερχόμενη καταιγίδα και η Καίτη προσπαθούσε να βρει ποιο είναι το θηλυκό του Ρήγα, για να βαφτίσει έτσι την κόρη της. ΚΙ εγώ, αχ εγώ, που είχα να γελάσω χρόνια, γελούσα με όλη μου την καρδιά, έλεγα ανέκδοτα, αυτοσχέδιες ιστορίες και απολάμβανα, χωρίς απορίες, τους μυστήριους μεζέδες του Βενιζέλου, όνομα αυτό, και όχι ψευδώνυμο αεροδρομίου. Κι όχι μόνο γελούσα, όχι μόνο φλυαρούσα και απολάμβανα, σκεφτόμουν κιόλας. Κι έλεγα από μέσα μου, πως έτσι έπρεπε να είναι το Κόμμα, αγωνιζόμενο μα χαρούμενο, προπαντός χαρούμενο και αισιόδοξο, όσο κι αν έρχεται η καταιγίδα, όσο κι αν οι άλλοι απεργάζονται τη θλίψη, όσο κι αν οι άλλοι επιδιώκουν την απογοήτευση. Εμείς μέσα σ' όλα, με τα δικά μας σχήματα, φτιαγμένα από φως και «ευθυμίας αλαζονεία», με τα δικά μας πρόσωπα, όπου τα γράμματα με κόκκινο χρώμα θα αναγγέλλουν «αυτό το χώμα είναι δικό μας...», θα αναγγέλλουν την επερχόμενη νίκη και την απομάκρυνση της καταιγίδας. Ημουνα μικρός θυμάμαι, κι ο Λευτεράκης με τον «μπόγο» του στη μασχάλη έφευγε για τον Αϊ Στράτη μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο πάνω από το αυτί του, να τραγουδάει «Στο Γοργοπόταμο, στην Αλαμάνα» και με το χασεδένιο, το άσπρο του μαντίλι να χαιρετάει τη Θωμαΐτσα, που βαλάντωνε στο κλάμα. Και στην άλλη γειτονιά ο μπάρμπα Γιάννης να κρατάει, με το ένα του χέρι, το άλλο παρατημένο στη Μακρόνησο, τη μικρή του φυσαρμόνικα να παίζει το «μπελ αμί», αφιερωμένο στους συντρόφους που έφυγαν, όπως έλεγε.

ΚΙ όλα αυτά, τα τραγούδια και τα χωρατά, η ξενοιασιά και το γέλιο στη Ζαγορά, όπου βρέθηκα το περασμένο Σάββατο, για να πάρω μέρος στην εκδήλωση για τον Ρήγα τον Βελεστινλή. Στη Ζαγορά, βλέπεις, βρίσκεται το σχολείο, όπου κατέφυγε ο Ρήγας στα 16 του χρόνια για να μάθει τα πρώτα του γράμματα. Και ήτανε παραπάνω από σωστή η απόφαση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ να διοργανώσει εκδήλωση και όχι μνημόσυνο. Να παρουσιαστεί ο Ρήγας μέσα από τα ίδια του τα γραπτά. Να ειπωθεί δίπλα στο σχολειό του, που το υπουργείο Πολιτισμού, ας είναι καλά, το αφήνει να καταρρέει, πόσο πρωτοπόρος ήτανε όχι μονάχα για τη δική του την εποχή, αλλά ακόμα και τη δική μας, σε θέματα που σχετίζονται με τη μόρφωση, το αληθινό νόημα της Ελευθερίας, όχι μόνο ως απαραίτητης συνθήκης για να αναπτυχθεί η υπόσταση ενός κράτους αλλά και η ανεξαρτησία της συνείδησης ενός προσώπου, η σημασία της θέλησης των λαών για το χτύπημα της δουλείας που επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις, του ιμπεριαλισμού, με άλλα λόγια.

Να ειπωθεί, τέλος, πως ο Ρήγας πρέπει να πάρει τη σωστή θέση του στα εκπαιδευτικά μας «γράμματα» ως ο εισηγητής του Διαφωτισμού στη χώρα μας, με την έννοια όχι μόνο της πνευματικής απελευθέρωσης τους ανθρώπου, όπως δίδαξε ο Κοραής, αλλά και της κοινωνικής. Να πάρει τη σωστή θέση του μεγάλου Επαναστάτη που κήρυξε την ένωση των Βαλκανίων, χωρίς αποκλεισμούς θρησκευτικούς ή γλωσσικούς, κάτω από την προσδοκία ενός κόσμου που θα ήτανε ευτυχής, γιατί θα συνειδητοποιούσε πως η καθημερινή του ευτυχία δεν ήτανε δώρο των μεγάλων της Γης, αλλά απόκτημα του δικού του αγώνα. Οπως ευτυχείς πρέπει να είναι και οι σύντροφοι της Ζαγοράς που βιώνουν το μήνυμα του Ρήγα γελώντας, όσο κι αν πλησιάζει η καταιγίδα!


του
Γιώργου .Χ,ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ