ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΡΙΤΑ»
«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Παρόμοια εικόνα με την κατάσταση που αντιμετώπισε ο αμερικάνικος νότος από τον κυκλώνα «Κατρίνα»

Χιλιάδες άνθρωποι, όπως η μητέρα της φωτογραφίας, περιμένουν να φύγουν ...προς άγνωστη κατεύθυνση

Associated Press

Χιλιάδες άνθρωποι, όπως η μητέρα της φωτογραφίας, περιμένουν να φύγουν ...προς άγνωστη κατεύθυνση
Χάος στους αυτοκινητόδρομους, αυτοκίνητα σταματημένα να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση γιατί έμειναν από καύσιμα. Λεωφορεία γεμάτα με μαύρους κυρίως κατοίκους αναχωρούσαν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, τοπική ώρα, προς «άγνωστη» κατεύθυνση. Είναι μερικές εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στην Πολιτεία του Τέξας.

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων στην αμερικανική ιστορία, έλαβε χώρα, αλλά και πάλι όπως και με τον «Κατρίνα», η «στρατηγική» είναι ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Παρ' όλα αυτά, όπως ενημερώνουν οι αρχές, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια έκλεισαν και προετοιμάζονται.

Την ίδια στιγμή, ο κυκλώνας «Ρίτα» είχε και τα θύματά του παρότι βρισκόταν πάνω από τον κόλπο του Μεξικού. Μέσα στο καθεστώς πανικού που επικρατεί, 24 ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία ενόψει του κυκλώνα «Ρίτα», τυλίχτηκε στις φλόγες στο Ντάλας. Συνολικά 45 άτομα επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από μηχανική βλάβη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έπαιξε κάποιο ρόλο και η χρήση οξυγόνου από κάποιον από τους ηλικιωμένους επιβάτες, που ενδέχεται να προκάλεσε έκρηξη.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως με δικά τους μέσα, εξ ου και το χάος στους αυτοκινητόδρομους, έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές και το Χιούστον, τέταρτη σε μέγεθος αμερικανική πόλη, η οποία θυμίζει πόλη - φάντασμα, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι δρόμοι έχουν αδειάσει, αφού ελάχιστοι άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης οι αρχές της πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επίσης ότι αναμένεται να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη Πορτ Αρθουρ, ίσως και το Γκάλβεστον. Θα επηρεαστεί η καθημερινή ζωή 5,2 εκατομμυρίων πολιτών της πολιτείας, ενώ περίπου 6.000 κτίρια αναμένεται να υποστούν μεγάλες καταστροφές.

Οσο για τον κυκλώνα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, εξασθενημένος μεν ελαφρώς, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος... Οι άνεμοι εκτιμάται ότι θα σαρώνουν επί 16 ολόκληρες ώρες με πολύ μεγάλη ταχύτητα (τωρινή εκτίμηση 217 χλμ/ώρα) περιοχές της πολιτείας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατατάσσει στην παρούσα φάση τον κυκλώνα στην κατηγορία τέσσερα (από την άποψη της ισχύος του φαινομένου είναι η δεύτερη). Βάσει των μετρήσεων του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) κατά την «άφιξή» του στο βόρειο τμήμα του Τέξας ο κυκλώνας «Ρίτα» αναμένεται να έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω σε κατηγορία 3, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την επικινδυνότητα του φαινομένου.

Ηδη, στην καταστροφική του πορεία ο κυκλώνας «Ρίτα» διέλυσε κάποια από τα αναχώματα που έχουν στηθεί στη Νέα Ορλεάνη και σε μία περιοχή το ύψος του νερού έχει φθάσει ήδη τα 60 εκατοστά. Η συνοικία της Νέας Ορλεάνης Ninth Ward, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής συνοικίας, πλημμύρισε και πάλι...


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ειρήνη, σταθερότητα, και άλλα παραμύθια

Η παρωδία δημοκρατίας στο Αφγανιστάν αποπερατώθηκε. Οι ηγέτες και οι απολογητές των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των υπόλοιπων συμμάχων τους εκδήλωναν την «ανακούφισή τους» για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα εμπρός». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπλερ συνεχάρη τους Αφγανούς, επειδή «προσήλθαν κατά τόσο μεγάλους αριθμούς» στις κάλπες. Η αυστριακή επίτροπος, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο - Βαλντνέρ έκανε λόγο για «περαιτέρω ορόσημο στο δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι θέλουν να τα παρουσιάζουν οι επικυρίαρχοι του Αφγανιστάν: παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, 19 εκλογικά κέντρα δέχτηκαν επιθέσεις, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας, ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων και η νοθεία ήταν ξεκάθαρα ως εγγενή στοιχεία της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας». Η συμμετοχή έπεσε 20 ολόκληρες μονάδες, στο 50%, και ακόμη και αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald, μάλλον είναι «μαγειρεμένο»: ακόμα και στην Καμπούλ, η συμμετοχή, συγκρινόμενη με αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2004, έπεσε κατά 60%.

Εν πολλοίς, η χαμηλή συμμετοχή ήταν αναμενόμενη, αφού όχι μόνο η προεκλογική εκστρατεία έγινε υπό καθεστώς διαρκών μαχών, επιχειρήσεων, επιθέσεων, εκρήξεων βομβών κ.ο.κ., αλλά και το σύστημα ήταν εξαιρετικά συγχυτικό - δεν υπήρχαν κόμματα, αλλά προσωπικές υποψηφιότητες για την Ουόλεσι Τζίργκα, τη βουλή της χώρας. Από αυτές τις υποψηφιότητες, οι περισσότερες υποβλήθηκαν από πολέμαρχους - τους ίδιους ή αχυρανθρώπους τους. Εξ αυτών, απορρίφθηκαν οι 39. Και οι υπόλοιποι πολέμαρχοι και ναρκέμποροι, που έχουν φθάσει την παραγωγή οπίου και ηρωίνης σε επίπεδα - ρεκόρ, καταλαμβάνοντας το 90% της παγκόσμιας ποσότητας (η παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελούν επίσημα το 60% του αφγανικού ΑΕΠ!) θα ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, μεγάλο μέρος της πολιτικής ισχύος της βουλής. Οσης θα είναι, βέβαια, διότι ο άνθρωπος της Δύσης στην Καμπούλ, ο «πρόεδρος» Χάμιντ Καρζάι, φρόντισε να της αφαιρέσει κάθε ουσιαστικό ρόλο, κρατώντας για τον εαυτό του τον τελικό λόγο για κάθε ζήτημα που μετράει.

Για την υπό κατοχή χώρα ούτε η «ειρήνη», ούτε η «σταθερότητα» είναι ορατές. Στο νότο τούς τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.200 άνθρωποι, οι 77 Αμερικανοί. Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να «αποσύρει» μέρος των στρατευμάτων της, αλλά θα διατηρήσει εκεί μεγάλους αριθμούς - ήδη, ξοδεύει 100 εκατ. δολάρια για να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τη βάση της, που παρεμπιπτόντως, λειτουργεί και ως δεύτερο Γκουαντάναμο - στο Μπαγκράμ. Την ίδια στιγμή, αποδίδει όλο και μεγαλύτερη ευθύνη στη Γερμανία, που έξαφνα επανεξετάζει το ρόλο της Μπούντεσβερ, του στρατού της, αφού αυτός καλείται να μετατραπεί στην ενεργότερη επιχειρησιακή δύναμη, που θα «εξοντώσει» τους Ταλιμπάν, τη δύναμη φανατικών, που ουσιαστικά δημιούργησαν οι Πακιστανοί με χρήματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο του αντισοβιετικού τζιχάντ.

Η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, που είναι πια προφανές ότι εντασσόταν στα αμερικανικά σχέδια επικυριαρχίας των περιοχών της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, για το «κλείδωμα» των ενεργειακών πόρων και το γεωστρατηγικό έλεγχο της Ευρασίας, γίνεται όλο και πιο βάρβαρη...


Μπ.Γ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ