ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Στην ανεργία άλλοι 223 εργαζόμενοι

Ο μεγαλοβιομήχανος Στ. Αργυρός ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο του εργοστασίου, λόγω «ανταγωνιστικότητας»...

Στο δρόμο βρίσκονται από χτες 223 εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Πρεβέζης ΑΕ», μετά το λουκέτο που ανακοίνωσε η εργοδοσία, αφού - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - η «ανταγωνιστικότητα», «το υψηλό κόστος των εργαζομένων» και η «μη υλοποίηση του πακέτου των επενδύσεων και απολύσεων» δε βοηθούν τη «βιωσιμότητα και την ανάπτυξη» της επιχείρησης (!).

Η ανακοίνωση του μεγαλοεργοδότη Στ. Αργυρού, πρώην προέδρου του ΣΕΒ, με την οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να κλείσει οριστικά την επιχείρηση, είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο που το κεφάλαιο μετράει τον εργαζόμενο και τον ιδρώτα του. Ο βιομήχανος σημειώνει: «Ενώ η διοίκηση γνώριζε ότι καταλυτικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ήταν το κόστος παραγωγής και ότι σημαντικότερος παράγων του υψηλού αυτού κόστους ήταν το κόστος εργασίας, δεν προχώρησε έγκαιρα σε μείωση προσωπικού, σε επίπεδο όσων ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου».

Αφού λοιπόν η εργοδοσία δεν κατάφερε να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης, αφού δεν κατάφερε να πετάξει νωρίτερα στην ανεργία μέρος των εργαζομένων και να εξευτελίσει τα ήδη κατάπτυστα μεροκάματα, τώρα έρχεται να βάλει λουκέτο, επειδή δεν μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό. Κι αυτό, όταν επί 28 χρόνια ξεζούμισε τους εργαζόμενους και αποκόμισε τεράστια κέρδη.

«Μαστίγιο» στην κυβέρνηση

Ο Στ. Αργυρός όμως, στην ανακοίνωσή του, «τραβάει το αυτί» και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αφού - όπως ισχυρίζεται - δεν έδωσαν άμεσα και γρήγορα όλο το ποσόν που προβλεπόταν για την επένδυση στην επιχείρηση το 2001, και το οποίο ανερχόταν στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ. «Η διοίκηση δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, την ευθυνόφοβη και ενίοτε εχθρική στάση του Δημοσίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, χτυπώντας το μαστίγιο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αναδιαρθρώσεις που θα απελευθερώσουν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Φλεβάρη του 2005 η επιχείρηση είχε βάλει σε εφαρμογή ένα ακόμα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο προέβλεπε την ουσιαστική μείωση του προσωπικού στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα.

Το καμπανάκι άρχισε να χτυπά για τους εργαζόμενους, όταν το 2003 η επιχείρηση άρχισε να κάνει χρήση της νομοθεσίας που προέβλεπε απολύσεις στο 2% κάθε μήνα. Στην πορεία επιδίωξε να εκμεταλλευτεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τη λεγόμενη εθελούσια έξοδο, ενώ από τις 23 Αυγούστου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια.

Οι ευθύνες του «κοινωνικού εταιρισμού»

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε αναδεικνύει τις σημαντικές ευθύνες του Σωματείου των εργαζομένων, το οποίο στη λογική του διαλόγου και της συναίνεσης με την εργοδοσία έκανε υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Ευθύνες υπάρχουν και στο τοπικό Εργατικό Κέντρο, που δεν προσανατόλισε τον αγώνα των εργαζομένων στα κλωστήρια σε ταξική κατεύθυνση, παρά τα οξυμένα προβλήματα που υπήρχαν και ήταν γνωστά στην Πρέβεζα.

Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια ότι η στάση αναμονής, υποχώρησης και συναίνεσης με την εργοδοσία θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα, καθώς η συσσώρευση κερδών «περνά» από την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Πρωτοστάτησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καλώντας τους εργαζόμενους, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να απαντήσουν στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Χτες βράδυ, στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι υιοθέτησαν την πρόταση του ΠΑΜΕ και σήμερα το πρωί δίνουν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Κλιμακώνουν με πορεία στο υπουργείο της εργοδοσίας

Σήμερα, στις 11 π.μ. η συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης

Ο αγώνας των εργατριών της «Σεξ Φορμ» ξεφεύγει από το αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Γίνεται αγώνας για τη δουλιά, για το δικαίωμα στο μεροκάματο
Ο αγώνας των εργατριών της «Σεξ Φορμ» ξεφεύγει από το αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Γίνεται αγώνας για τη δουλιά, για το δικαίωμα στο μεροκάματο
Με συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στις 11 το πρωί και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» δίνουν σήμερα συνέχεια στον αγώνα τους για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων (μισθός Αυγούστου και επίδομα άδειας) και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο. Με τη μαζική τους παρουσία έξω από την πύλη της επιχείρησης και με τις αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις τους, επιβεβαιώνουν καθημερινά την αποφασιστικότητά τους να τσακίσουν στην πράξη τους μηχανισμούς υπονόμευσης του αγώνα τους, που έχουν στήσει από κοινού η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

Παρά τους εντεινόμενους εργοδοτικούς εκβιασμούς, το μέτωπο των εργατριών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και δέκα σχεδόν μέρες διευρύνεται. Νέες συναδέλφισσές τους υπογράφουν το επισχετήριο εργασίας και παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, με μπροστάρη το ταξικό κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας και την ΟΕΚΙΔΕ. Οι ελιγμοί της διεύθυνσης, τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα στα σπίτια των εργαζομένων και η κατασυκοφάντηση της Ομοσπονδίας, που εντείνεται μέρα με τη μέρα, πέφτουν στο κενό. Οι εργάτριες «δένουν» όλο και περισσότερο στο μυαλό τους ότι ο μαζικός αγώνας που ξεκίνησαν ξεφεύγει από το αίτημα της καταβολής των δεδουλευμένων. Είναι αγώνας για την ίδια τους τη δουλιά, για το μεροκάματο και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού πληθαίνουν οι φήμες ότι τα επιχειρηματικά σχέδια της εργοδοσίας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις 500 συνολικά θέσεις εργασίας στον όμιλο.

Χτες το πρωί, οι εργάτριες δήλωσαν για μια ακόμα φορά «παρών» στο καθημερινό προσκλητήριο έξω από το εργοστάσιο. Οπως και προχτές, στη μαζική Γενική τους Συνέλευση, όπου εκτίμησαν την πορεία του πολυήμερου αγώνα και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της σημερινής κινητοποίησης. Στόχος τους είναι να καταδείξουν στην πράξη ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν κανένα νέο τερτίπι από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Αλλά και να επιβάλουν με τον αγώνα τους το αυτονόητο δικαίωμα να εκπροσωπούνται από τα συνδικαλιστικά όργανα που συμμετέχουν και καθοδηγούν τον αγώνα τους και όχι από τους διορισμένους προϊστάμενους που επιχειρεί να τους επιβάλει η εργοδοσία, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Σεξ Φορμ» εκφράζει με ψήφισμά του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας κάλεσμα για κοινή και συντονισμένη δράση με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ» - ΠΕΛΛΑ
Στην αναμονή... .

Χωρίς δουλιά, άγνωστο για πόσο, μένουν και οι 70 εργαζόμενοι του κλωστηρίου του ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης» στο Λουτροχώρι Πέλλας. Η εργοδοσία, την περασμένη Παρασκευή τους ανακοίνωσε πως θα πρέπει να κάτσουν σπίτι τους, γιατί δεν υπάρχουν πρώτες ύλες. Την... επόμενη Τετάρτη θα τους ενημερώσει αν χρειάζεται να επιστρέψουν ή όχι.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η έλλειψη πρώτων υλών και στο Β' Εργοστάσιο των Κλωστηρίων στη Νάουσα και στο εργοστάσιο της πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος». Με αυτό τον τρόπο η εργοδοσία επιχειρεί να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της για μείωση του προσωπικού κατά 30%.

ΟΕΚΙΔΕ
Μονόδρομος η συστράτευση με το ταξικό κίνημα

«Να στρατευτούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους», καλεί τους εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Πρεβέζης» η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), σε χτεσινή της ανακοίνωσή.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που, με την πολιτική τους, όχι μόνο δε φράζουν, αλλά ενισχύουν την εργοδοτική ασυδοσία. «Ο επιχειρηματίας Αργυρός επιδοτήθηκε με δισεκατομμύρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του χαρίστηκε το εργοστάσιο της "Πειραϊκής-Πατραϊκής" Φιλιατών το οποίο και έκλεισε αφού εξάντλησε τα αποθέματα», τονίζει η ΟΕΚΙΔΕ. Αλλωστε, η πολιτική που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζει τη δουλιά και τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων», όπως σημειώνεται.

Σοβαρές ευθύνες, ωστόσο, βαραίνουν και τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, αφού «ανέχθηκε όλες τις επιδιώξεις της εργοδοσίας (απολύσεις - διαθεσιμότητες) προκειμένου να μην κλείσει το εργοστάσιο».

Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Και απαιτεί να μη γίνει καμιά απόλυση, να μην κλείσουν τα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ», ζητά πλήρη, σταθερή εργασία για όλους και καταδικάζει την ασυδοσία της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ