ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΕΝ
Πρόκριμα για τις επικείμενες εκλογές

Με τη μαζική τους παρουσία οι μηχανικοί επιβεβαίωσαν ότι η ψήφος τους θα είναι ταξική

Αποψη από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μηχανικών. Στο βήμα ο Σ. Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ
Αποψη από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μηχανικών. Στο βήμα ο Σ. Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ
Αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή των ναυτεργατικών και συνολικά των αγώνων της εργατικής τάξης θέλουν οι μηχανικοί την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, βάζοντας πλώρη για νέους, ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες. Τη θέλησή τους αυτή διατράνωσαν χτες το πρωί στη Γενική τους Συνέλευση για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, τόσο με τη μαζική τους παρουσία, όσο και με την εκλογή και των τριών μελών της Εφορευτικής και των αναπληρωματικών τους, από το ταξικό ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΕΔΑΣ).

Ξεχωριστή στη χτεσινή Γενική Συνέλευση ήταν και η παρουσία της νέας βάρδιας του μηχανοστασίου. Οι νέοι μηχανικοί έσπευσαν με τη συμμετοχή τους να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορική Ενωση, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι στις επικείμενες εκλογές (ξεκινάνε σε έναν ακριβώς μήνα) για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα ψηφίσουν ταξικά, αγωνιστικά.

Στη σύντομη εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση τη σημασία που έχει στις σημερινές συνθήκες, όπου η επιθετικότητα του εφοπλιστικού και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου αγριεύει μέρα με τη μέρα, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της Ενωσης Μηχανικών, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η αγωνιστική της δράση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι μηχανικοί όχι μόνο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, αλλά και να διαφυλάττουν την ΠΕΜΕΝ από τις ασταμάτητες προσπάθειες των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, να θέσουν την Ενωση κάτω από τον έλεγχό τους.

Σταθερά σε ταξική ρότα

«Είναι προφανές - συνέχισε - ότι αυτό που σηματοδοτήθηκε από τους μηχανικούς και τους ναυτεργάτες με την ανάδειξη ταξικών διοικήσεων στην ιστορική ΠΕΜΕΝ από το 1978, είναι ανάγκη να συνεχιστεί με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη των αγώνων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εφοπλιστική ασυδοσία, για το δικαίωμα στη δουλιά, την προστασία και απορρόφηση των ανέργων, τη βελτίωση των όρων δουλιάς και αμοιβής στα καράβια».

Ο Σ. Τσιμπόγλου ανέφερε ότι με αυτό τον μπούσουλα η αγωνιστική δράση της Ενωσης θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο των αρχαιρεσιών με πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΠΕΜΕΝ, και υπογράμμισε: «Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη ζωή και στη δράση του σωματείου μας, να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΜΕΝ».

«Η μαζική συμμετοχή των μηχανικών - σημείωσε - στις αρχαιρεσίες αποτελεί καθοριστική δύναμη για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση μας, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου μας, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την ενίσχυση του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στην τελική ευθεία για τη Συνέλευση

Καθημερινές εξορμήσεις στα γιαπιά, τα εργοτάξια και τις συνοικίες

Η Γενική Συνέλευση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμος σταθμός στη μάχη για την επιτυχία των εκλογών
Η Γενική Συνέλευση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμος σταθμός στη μάχη για την επιτυχία των εκλογών
Μετρώντας αντίστροφα για τη Γενική Συνέλευση της Κυριακής, 11 Σεπτέμβρη, στις 8.30π.μ. στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ», τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζουν αμείωτα τις εξορμήσεις σε τόπους όπου οι εργάτες δουλεύουν και συχνάζουν. Καλώντας τον κάθε οικοδόμο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, στους αγώνες του κλάδου, αλλά και της τάξης του συνολικά, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του στη δουλιά και στη ζωή, για την επιτυχία των εκλογών που ξεκινούν αρχές Οκτώβρη.

Τόσο η Γενική Συνέλευση όσο και οι ίδιες οι αρχαιρεσίες στο συνδικάτο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας κυβέρνησης και κεφαλαίου. Η ενίσχυση του συνδικάτου θα σημάνει και το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων, την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Οταν μάλιστα, οι καθημερινές εξελίξεις, οι άνεργοι που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - και όχι μόνο - οι εντελώς απροσχημάτιστες απαιτήσεις του κεφαλαίου (βλ. δηλώσεις εκπροσώπων ΣΕΒ, ΕΒΕΑ) για παραπέρα επέκταση της αντεργατικής επίθεσης, δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης, η αναγκαιότητα της ταξικής και συντονισμένης αντεπίθεσης όλων των εργαζομένων είναι επιτακτική.

Σήμερα, το πρωί, εξορμήσεις σε γιαπιά της περιοχής τους θα πραγματοποιήσουν τα παραρτήματα σε: Αγ. Παρασκευή, Αιγάλεω, Βύρωνα, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Καματερό, Κυψέλη, Μπραχάμι, Ν. Λιόσια, Περιστέρι και Πετράλωνα. Η διοίκηση του συνδικάτου θα εξορμήσει σε γιαπιά στα βόρεια προάστια.

  • Το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διοργανώνει μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων και Κοινοτήτων σύσκεψη με τη συμμετοχή μεταναστών και μεταναστευτικών οργανώσεων. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απαιτητικός προγραμματισμός δράσης

Βασικός στόχος των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, είναι οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να συσπειρωθούν στον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αποδυναμώσουν τις υποταγμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Να μεγαλώσει η δύναμη της εργατικής τάξης, να ενισχυθεί σε κάθε κλάδο το ΠΑΜΕ και, μαζί με τους μετανάστες, όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν ώστε να μη νομιμοποιηθεί κανένα αντεργατικό μέτρο.

Αυτό επισημάνθηκε στη σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ με πρωτοβουλία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών και των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, που έχουν συγκροτηθεί σε κλάδους εργαζομένων του Πειραιά.

«Η αντιλαϊκή πολιτική αυξάνει τα προβλήματα των εργαζομένων και τα κέρδη του κεφαλαίου», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ. «Πολιτική που καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, που η ανεργία καλπάζει, ο κόσμος είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες, τα εργοστάσια κλείνουν. Στην Παιδεία εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί, η μόρφωση υποβαθμίζεται και αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας καλπάζει και οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού είναι στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Αφού αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του ωραρίου με τις τεράστιες συνέπειες για τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους, το χτύπημα του 8ώρου και των εργασιακών σχέσεων, τόνισε πως «αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ βάζει πλάτες και ο ΣΥΝ».

Εκπρόσωποι των Γραμματειών κάθε κλάδου αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς και σημείωσαν την ανάγκη να πρωτοστατήσει το ΠΑΜΕ στη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στα σωματεία και στη ΓΣΕΕ.

Το επόμενο διάστημα είναι περίοδος έντονης δράσης, ώστε να δοθεί με τους καλύτερους όρους η μάχη για την επιτυχία των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, με κορύφωση το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Νοέμβρη.

ΠΑΜΕ
Ανοιχτή σύσκεψη για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο

Πλατύ κάλεσμα σε Συνδικάτα, μαζικούς φορείς και συνδικαλιστές να πάρουν μαζικά μέρος στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργανώνει για την προετοιμασία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, στις 12 του Νοέμβρη στην Αθήνα, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). «Η παρουσία όλων και η ενεργητική συμμετοχή στη σπουδαία δουλιά που απαιτείται για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι αναγκαία», σημειώνει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ