ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον «αέρα» προγράμματα και συμβασιούχοι Δήμων
  • Η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση
  • ΔΑΣ - ΟΤΑ: Μόνος ασφαλής δρόμος οι ταξικοί αγώνες

Στον «αέρα» βρίσκονται μια σειρά από ασκούμενες από τους Δήμους αρμοδιότητες («Σχολικοί Φύλακες», «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτική Αστυνομία και Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), που ξεκίνησαν ως επιδοτούμενα, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προγράμματα, αλλά και οι χιλιάδες συμβασιούχοι που απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, ο τελευταίος αρκέστηκε να δηλώσει αόριστα ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που αφορούν οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Τη δήλωση αυτή ανέλαβε να αποσαφηνίσει στους εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όσες συμβάσεις σχολικών φυλάκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Πέραν τούτου ουδέν.

Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κλπ.), συμφωνήθηκε ΚΕΔΚΕ και υπουργείο να ολοκληρώσουν μέχρι το Νοέμβρη μια προσπάθεια, ώστε να υπάρξει παράταση της χρηματοδότησής τους από κοινοτικούς πόρους. Πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτές οι αρμοδιότητες θα πάρουν μια μικρή παράταση ζωής και στη συνέχεια ή θα εφαρμόζονται στη βάση της ανταποδοτικότητας ή θα καταργηθούν.

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, υπουργείο και ΚΕΔΚΕ θα ξανασυζητήσουν σε νέα συνάντηση τους μετά από δύο βδομάδες.

Για τα 2.500 προγράμματα που χρηματοδοτούνταν έως τώρα από το Γ` ΚΠΣ και αφορούν 8.500 εργαζόμενους, συγκροτήθηκε κοινή επιτροπή, προκειμένου να καταλήξει σε πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα για τους μικρούς Καποδιστριακούς Δήμους.

Σ' όλα αυτά αξίζει να προστεθεί πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ηγεσία ΚΕΔΚΕ αισθάνονται ευχαριστημένοι από την πορεία που παίρνουν τα πράγματα και, φυσικά, από τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Και ο Πρ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της και θα τις εκτελέσει στο ακέραιο». Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκαλεί πού και πού τέτοιες έμμεσες ομολογίες συνενοχής.

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ

Για εμπαιγμό σε βάρος των εργαζόμενων και δημοτών, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, την κυβέρνηση της ΝΔ, η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΔΑΣ ΟΤΑ». Οι ταξικές δυνάμεις, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, θα πρωτοστατήσουν σε δυναμικούς αγώνες διεκδικώντας: Απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα των εργαζόμενων στο δήμο.

Απάντηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Το «άσπρο - μαύρο» επιχειρεί να μετατρέψει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, σε απάντησή του σχετικά με το δημοσίευμα του «Ρ» της περασμένης Κυριακής με τον τίτλο «Υπουργική υπογραφή βάζει "φωτιά" στο δάσος!». Κι όχι μόνο αυτό: Αντί να ανακαλέσει την απόφασή του με την οποία δίνει το δικαίωμα να φυτρώσουν βίλες στην αναδασωτέα περιοχή της Ροδόπολης Αττικής, ομολογεί καθαρά και ξάστερα την καταστροφική αυτή πράξη του για το δάσος της περιοχής - ένα από τα ελάχιστα που απέμειναν στην Αττική!

Ειδικότερα στην επιστολή του ο υπουργός αναφέρει:

«1. Στο δημοσίευμα γίνεται σύνδεση και συσχετισμός διαφορετικών υποθέσεων που δημιουργούν παραπλανητικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της από τον Απρίλιο 2005 Απόφασης Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

2. Με την απόφαση έγινε αποδεκτή η 34/2005 γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), η οποία αφορά τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών μόνο σε οικοδομές που βρίσκονται τουλάχιστον στο στάδιο αποπεράτωσης του φέροντα οργανισμού με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν από την εγκύκλιο 15/2003. Για τις περιπτώσεις αυτές και μόνο ίσχυε η 49850/11.10.2001 απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

3. Η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών δεν επιτρέπεται με την απόφαση του σημερινού Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Για να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέας οικοδομής, ισχύει η εγκύκλιος 15/2003 και απαιτείται έγκριση Δασαρχείου. Επομένως, ουδεμία νέα άδεια επιτρέπεται να εκδοθεί, και μάλιστα έχει δοθεί ρητή και κατηγορηματικά αρνητική απάντηση σε σχετικά αιτήματα ενδιαφερομένων.

4. Για το θέμα αυτό έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις στη Βουλή των Ελλήνων σε σχετικές ερωτήσεις Βουλευτών».

Η απάντηση του «Ρ»

Ο υπουργός μάλλον από την πλευρά του προσπαθεί να δημιουργήσει παραπλανητικά συμπεράσματα, καθώς:

1. Η ίδια η απόφαση του υπουργού - βασιζόμενη βέβαια στη γνωμάτευση 34/2005 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - αναφέρει ότι μπορεί να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες μόνο «εφ' όσον βεβαίως δε συντρέχουν άλλοι λόγοι παρακωλυτικοί της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών». Εμείς ρωτάμε τον υπουργό: Η πράξη του 1999 που κηρύσσει αναδασωτέα την περιοχή μετά την πυρκαγιά του 1998, δεν αποτελεί «παρακωλυτικό λόγο» για τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών;

2. Η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας δεν έπρεπε να επισύρει, όχι μόνο το σταμάτημα των οποιωνδήποτε οικοδομικών εργασιών είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά και την κατεδάφιση κάθε κατασκευής που βρίσκεται μέσα στην αναδασωτέα αυτή περιοχή, όπως το Σύνταγμα - ευτυχώς ακόμη - επιτάσσει;

3. Τι θα πει «για να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέας οικοδομής ισχύει η εγκύκλιος 15/2003 και απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου»; Δηλαδή έτσι δεν ομολογείται ότι γίνεται συνέχιση των εργασιών σε οικοδομές που δόθηκαν οικοδομικές άδειες χωρίς την έγκριση του Δασαρχείου; Ετσι προστατεύονται το Σύνταγμα και οι νόμοι, νομιμοποιώντας και καλύπτοντας πολιτικά παράνομα τετελεσμένα γεγονότα;

4. Τι θα πει ότι «η έκδοση οικοδομικών αδειών δεν επιτρέπεται με την απόφαση του σημερινού υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ»; Δεν καταλαβαίνει ο υπουργός ότι μετά την απόφασή του για τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, αυτή ακριβώς η απόφασή του, επέχει οιονεί τη θέση νέας οικοδομικής άδειας, αφού η προηγούμενη είχε παύσει να ισχύει;

5. Τέλος, ρωτάμε τον κύριο υπουργό: Αραγε έτσι εφαρμόζει την πολιτική που διακήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιούλη στη Ραφήνα, λέγοντας ότι «ούτε ένα μέτρο δάσους δε θα τσιμεντοποιηθεί και όλες οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν» - με τη συνέχιση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα καμένα;


ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΣΤΕΡΓΙΟ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 7/9/2005 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Σωτήρος Φαναριού Καρδίτσας.

Η σύζυγος: Πολυξένη. Οι αδελφές: Αργυρούλα, Αντωνία. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον λατρευτό μας

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΙΧ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

σκηνοθέτη

που έφυγε από κοντά μας με πλήρη πνευματική διαύγεια, αξιοπρεπής και ενεργός όπως πάντα θα συνοδεύσουμε στην τελευταία κατοικία του στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών στις 4 η ώρα, ημέρα Πέμπτη.

Η γυναίκα του: Λένα. Τα παιδιά του: Μιχάλης, Αννα, Λευτέρης, Στέλιος, Ζωή, Μαρία. Τα εγγόνια του: Γρηγόρης, Ελενα, Ολένα. Οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Αύριο, Πέμπτη 8/9, και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - μνημόσυνο στο Μοναστήρι του Τσίγκου ή Πετρουλαίικα, για να τιμηθεί η μνήμη των 40 και πλέον Πετρουλαίων και συγγενών τους που εκτελέστηκαν από το κράτος και παρακράτος στην Κατοχή και στον Εμφύλιο.

-- Η ΠΕΑΕΑ Πλάκας διοργανώνει, την Κυριακή 11.9.2005, ώρα 11 π.μ., εκδήλωση μνήμης για τους 6 αγωνιστές ΕΑΜίτες - ΕΠΟΝίτες της Πλάκας/ Κουκακίου, που στις 29.8.1944 οι ταγματασφαλίτες του Ράλλη εκτέλεσαν στο τότε Ρέμα του ΦΙΞ (σήμερα «Περιβολάκι» Κουκακίου). Ταυτόχρονα, θα τιμηθούν ακόμα 30 Πλακιώτες αγωνιστές.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Πέλλας διοργανώνει, την Κυριακή 11.9.2005 και ώρα 11 το πρωί, στα στενά Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών, εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές και οι συγγενείς των ηρωικών νεκρών, καθώς και οι αντιστασιακές οργανώσεις των ΕΑΜιτών και όλοι οι φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν την ηρωική επέτειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ