ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάβουν τα φώτα, ανοίγουν οι πύλες του

Το Σάββατο η Τάνια Τσανακλίδου
Το Σάββατο η Τάνια Τσανακλίδου
Σήμερα το βράδυ στις 8 η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ανοίγει τις πύλες του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους και νέες καλεσμένους της. Με τις εκδηλώσεις του τριήμερου Φεστιβάλ, από σήμερα 8 Σεπτέμβρη έως και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, η Κομμουνιστική Νεολαία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες, που βιώνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, να έρθουν σε επαφή με τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ μέσα από πολύμορφες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Κομμουνιστική Νεολαία καλεί τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους άνεργους να «μάθουν την αλήθεια, να αλλάξουνε τον κόσμο» και μαζί με το ΚΚΕ ανοίγει διάλογο με τη νεολαία για να θέσει στο επίκεντρο τις ανησυχίες και τα προβλήματά της.

Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει δύο πολιτικές ομιλίες, αύριο Παρασκευή, στις 9.45 μ.μ., από τον Γιώργο Καλύβα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 10 μ.μ., από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πολιτικό του σκέλος συμπληρώνεται με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μία βιβλιοπαρουσίαση. Συγκεκριμένα σήμερα, στις 8 το βράδυ, συζήτηση στη Νεανική Εξέδρα με θέμα «Η Τέχνη και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα», όπου συμμετέχουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ και οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Λίλα Καφαντάρη. Αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ στη Λαϊκή Σκηνή, συζήτηση με θέμα «Οι ΝΑΤΟικές βάσεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος τους. Η απάντηση των λαών» με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από κομμουνιστικές και προοδευτικές νεολαίες των Βαλκανίων.

Για πρώτη φορά... «Βαλκανιούπολη»

Ειδικό βάρος στο πολιτικό σκέλος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα έχει η συνάντηση με τις βαλκανικές νεολαίες. Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στο χώρο «Βαλκανιούπολη» με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις Οργανώσεις: ΕΔΟΝ, Νεολαία του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος - ΤΚΡ, Βουλγαρική Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας (BSYU), Νεολαία του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας (SKOJ), Σοσιαλιστική Νεολαία Κροατίας, Νεολαία Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο 31ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης οι παραπάνω αντιπροσωπείες θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα: Την Παρασκευή 9/9, στις 8 μ.μ., συμμετέχουν στη συζήτηση με θέμα «Οι ΝΑΤΟικές Βάσεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος τους. Η απάντηση των λαών», στη Λαϊκή Εξέδρα. Το Σάββατο 10/9, στις 11.30 π.μ., στην εκδήλωση για τα 60χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Παύλου. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον αντιδήμαρχο Αγίου Παύλου. Την Κυριακή 11/9, στις 12 μ., ξενάγηση στο Γεντί Κουλέ και την ίδια μέρα στις 4 το απόγευμα θα γίνουν διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών από τα Βαλκάνια με το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα εκτός από την ερασιτεχνική δημιουργία (μουσική, θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο) περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με γνωστούς καλλιτέχνες. Μεγάλη συναυλία με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου το Σάββατο το βράδυ στις 11.30 μ.μ. και μουσική αναδρομή στην 30χρονη καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που τιτλοφορείται «Τραγούδια για ένα γάτο και πέντε σειρήνες», την Παρασκευή.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Θαλασσινός
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Θαλασσινός
Αύριο Παρασκευή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Αύριο Παρασκευή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Σε μια βδομάδα στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 15 - 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Ο γνώριμος χώρος της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια διαμορφώνεται με το μεράκι των μελών και φίλων της ΚΝΕ, σε μια κόκκινη πολιτεία που θα φιλοξενήσει για τέσσερις μέρες τη γιορτή της νεολαίας.

Παράλληλα εντείνεται η μάχη του εισιτηρίου με μαζικές εξορμήσεις στις σχολές, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στα στέκια της νεολαίας, με προσωπικό κάλεσμα φίλων, συμμαθητών, συμφοιτητών, συναδέλφων. Ολες οι δυνάμεις της οργάνωσης, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ξεχύνονται στους δρόμους, διαδίδουν το πρόγραμμα και το ιδιαίτερο μήνυμα του Φεστιβάλ, καλούν τους νέους να δώσουν το παρόν στο θεσμό που για 31 χρόνια ασταμάτητα συγκεντρώνει πλήθος νεολαίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ, την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πλήθος συζητήσεων έχουν προγραμματιστεί για το τετραήμερο του Φεστιβάλ με θεματολογία που άπτεται των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα, όπως «Μαρξ και εργάσιμος χρόνος. Οι ανάγκες της νεολαίας σήμερα» και «Η συνείδηση της νεολαίας στο στόχαστρο. Χειραγωγημένη ή ελεύθερη;».

Πλούσιο το πρόγραμμα και σε μουσικά αφιερώματα. Οι επισκέπτες του θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες στο Μάρκο Βαμβακάρη από τον Γιάννη Λεμπέση και τη «Λαϊκή Στράτα», στον Μάνο Χατζιδάκι από τους «Raining Pleasure», στον Στέλιο Καζαντζίδη από τον Δ. Κοντογιάννη, στο Νίκο Ξυλούρη με τον Γιάννη Χαρούλη και στον Σταύρο Κουγιουμτζή από την ορχήστρα «Σταύρος Κουγιουμτζής» με τη συμμετοχή της Μαρίας Κουγιουμτζή, του Παντελή Θεοχαρίδη και του Μανώλη Χατζημανώλη.

Στις τρεις μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ φιλοξενούνται καλλιτέχνες καταξιωμένοι, που πλαισιώνουν με τις μουσικές τους μελωδίες τον αγωνιστικό παλμό της κόκκινης πολιτείας. Φέτος θα συμμετέχουν οι: Σταμάτης Κραουνάκης με τους Σπείρα - Σπείρα, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάνος Ξυδούς, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Αγάθωνας, Βασίλης Λέκκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Apurimac, Martha Moreleon, Λάκης Χαλκιάς, Σούλα Βαζούρα κ.ά. Επίσης θα συμμετέχει πλήθος νεανικών συγκροτημάτων και ερασιτεχνικών σχημάτων.

Για πρώτη φορά αξιόλογες και οι θεατρικές παραστάσεις που θα πλαισιώσουν το κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων. Πολλές οι θεατρικές επιλογές όσων επισκεφτούν το χώρο του Φεστιβάλ καθώς περιλαμβάνει τις θεατρικές παραστάσεις: «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά, «Τα όπλα της κυρά - Καράρ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αποσπάσματα από την «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου από τη θεατρική ομάδα της ΠΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, «Ανταρσία στον Ολυμπο» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, «Εχω μια φούρκα σήμερα» του Αντον Τσέχοφ από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου».

Στη διάρκεια του 31ου Φεστιβάλ θα λειτουργεί κινηματογράφος όπου θα πραγματοποιηθούν πολλές ενδιαφέρουσες προβολές και συζητήσεις, θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέους εργαζόμενους, στρατευμένους, μετανάστες καθώς και ο χώρος του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου. Επιπλέον θα λειτουργήσει η «Διεθνούπολη» που θα φιλοξενούνται νεολαιίστικες οργανώσεις από πολλές χώρες και βέβαια ο «Παιδότοπος» για τους μικρότερους σε ηλικία επισκέπτες της κόκκινης πολιτείας.

Ο πανελλαδικός χάρτης του Φεστιβάλ

Από πολλές μεγάλες πόλεις περνάει αυτές τις μέρες το 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και διάφορα αφιερώματα. Συγκεκριμένα:

Πάτρα

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 10/9 στο Κάστρο. Αύριο θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λάρισα

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο. Αύριο θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Γεωργιάδη. Το Σάββατο στις 10.15 μ.μ. θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καλαμάτα

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτέμβρη στο Λιμενικό Πάρκο. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καρδίτσα

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτέμβρη στο «Αθλητικό Πάρκο». Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γιώργος Φραγκογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και την Κυριακή ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λιβαδειά

Σήμερα Πέμπτη, στην περιοχή «Κρύας», στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Λιάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λαμία

Σήμερα Πέμπτη στην πλατεία του Παλιού Δημαρχείου θα μιλήσει στις 9.30 μ.μ. ο Αντώνης Κούκουρας, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Χαλκίδα

Αύριο Παρασκευή, στο «Στρογγυλό» της παραλίας, θα μιλήσει στις 9 μ.μ. ο Θοδωρής Λιάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σπάρτη

Αύριο Παρασκευή, στο Πάρκο του ΟΤΕ, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατσώνης, μέλος του ΝΣ Λακωνίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο και συζήτηση με τον Θανάση Μαχαίρα, πρόεδρο της ΕΠΣ Λακωνίας και την Λούλα Καρατζά, μέλος του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλία από «Τα Παιδιά του Πάρνωνα».

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

8.30 - 10 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή με την ορχήστρα «Σταύρος Κουγιουμτζής». Τραγουδούν οι Μαρία Κουγιουμτζή, Παντελής Θεοχαρίδης, Μανώλης Χατζημανώλης.

10 - 11.30 μ.μ.: Παραδοσιακή μουσική από την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα». Τραγουδούν Γ. Νέγκα, Π. Λαλέζας. Μαζί τους ο Παντελής Θαλασσινός.

11.30 μ.μ.: Ο Λάκης Παπαδόπουλος ή «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ».

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ

8.15 - 9.15 μ.μ.: Εντεχνη - λαϊκή μουσική από το συγκρότημα «Ποιοι Είμαστε».

9.15 - 10 μ.μ.: Γεωργιανά Μπαλέτα.

10 - 10.30 μ.μ.: Ποντιακοί Χοροί από το Λαογραφικό Ομιλο Αμπελοκήπων.

10.30 - 11.30 μ.μ.: Ποντιακό Γλέντι.

11.30 μ.μ.: Λαϊκό Γλέντι με το Γιάννη Ξενίδη.

ΕΞΕΔΡΑ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

8 - 8.45 μ.μ.: Συναυλία με τους «Plasma X».

8.45 - 9.30 μ.μ.: Συναυλία με τους «Urban Sky».

9.30 - 10.30 μ.μ: Συναυλία με τους «Background Noise Suppression».

11.30 μ.μ: Ροκ συναυλία με τα «Μωρά στη Φωτιά»..

ΕΞΕΔΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

8 - 9.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Συμμετέχουν Γ.Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Κολοβός, ηθοποιός, Λ. Καφαντάρη, ηθοποιός.

9.30 - 11 μ.μ.: Θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα Μεταναστών Θεσσαλονίκης.

11 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Das Boot» (Το υποβρύχιο) του Wolfgang Petersen.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΡΤΑ
Μεγάλες νεανικές συναντήσεις

Μεγάλες νεανικές συναντήσεις στοχεύουν να γίνουν τα Φεστιβάλ σε Γιάννενα και Αρτα, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στο Πάρκο Λιθαρίτσια θα πραγματοποιηθεί το διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στα Γιάννενα, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Αύριο Παρασκευή

Κεντρική σκηνή: Ομιλία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ελληνικό ροκ με τους «Φύγδην Μύγδην», ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «Μινόρε της Αυγής» και μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία.

Νεανική σκηνή: Ρεπορτάζ για τους νέους εργαζόμενους στα Γιάννενα και μουσικό πρόγραμμα από τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «Ερινύες», «Ψεύτικα Είδωλα», «Ανώνυμοι».

  • Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Κεντρική σκηνή: Ομιλία του Γιάννη Χώτου, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στον Χαρίλαο Φλωράκη, προβολή σλάιτς με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια για το ξεπούλημα της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας στα Γιάννενα», παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας - Ηπείρου, μουσικό πρόγραμμα με το δημοτικό συγκρότημα «Φοιτητική Ζυγιά» και συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη.

Νεανική σκηνή: Θεατρική παράσταση «Σπιούνος» του Μπρεχτ, αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούντα, Jazz μουσική.

Στην Αρτα

Στο Κάστρο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο εκδηλώσεων στην Αρτα το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτέμβρη. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει ελληνικό ροκ από τους «NEMESIS», ρεμπέτικο γλέντι και συζήτηση για τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο με τους: Ν. Κυριαζή μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Φώτη από την Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ και Δ. Τάτση μαθήτρια.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, θα παιχτεί το θεατρικό έργο «Σπιούνος», θα υπάρξει πολιτική ομιλία και συναυλίες με τους «ALONE», «Φοιτητική Ζυγιά», Μαρία Δημητριάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ