ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανακοινώσεις κατά Συντάγματος και κατακτητών

Επέκταση της δράσης της αντίστασης στο νότο φοβούνται οι κατοχικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις στη Βασόρα

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης σε Αμερικανούς σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης σε Αμερικανούς σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να διαλυθεί το Κοινοβούλιο που «ενέκρινε ένα διχαστικό για τον ιρακινό λαό Σύνταγμα» ζητά, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, ένα από τα ανώτερα συλλογικά θρησκευτικά όργανα των σουνιτών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη επίσημη αντίδραση των σουνιτών, εκτός από μεμονωμένες δηλώσεις, στο «σχέδιο Συντάγματος», το οποίο έχει, ήδη, αρχίσει να τυπώνεται προκειμένου να διανεμηθεί στον πληθυσμό ενόψει του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτώβρη.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι καμία από τις προβεβλημένες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ δεν τολμά να ζητήσει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Τονίζεται ότι οι σουνίτες θα προχωρήσουν σε σειρά διαμαρτυριών κατά του Συντάγματος και υπογραμμίζεται ο κίνδυνος νοθείας στο δημοψήφισμα. Τέλος, ζητείται η παραπομπή του ζητήματος του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ορισμός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Την εμφάνισή της, όμως, έκανε και μία άλλη ανακοίνωση, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι μεταδίδει το ανεξάρτητο δίκτυο πληροφόρησης «Mafkarat al Islam». Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, χτες, σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Σαμάρα, Φαλούτζα. Ντιγιάλα και αλλού, κυκλοφόρησε ανακοίνωση που υπογράφουν 6 ιρακινές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων του λεγόμενου «παρακλαδιού» της «αλ Κάιντα», αλλά και της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σούνα»), όπου καλούνται όλοι οι Ιρακινοί πολίτες να αποφεύγουν τις θέσεις των κατοχικών δυνάμεων.

Το κείμενο προειδοποιεί για κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων, μέσα στις επόμενες μέρες, και προειδοποιεί ότι «πλέον δεν πρόκειται να αναβληθούν επιθέσεις λόγω της παρουσίας Ιρακινών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν». Τέλος, γίνεται, εκ νέου, αναφορά σε μια σειρά επιθέσεων με θύματα μόνο αθώους πολίτες, όπως η περίπτωση των δεκάδων μικρών παιδιών που σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη τον Ιούλη, επαναλαμβάνοντας ότι οι οργανώσεις της αντίστασης δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Φοβούνται «επέκταση» της αντίστασης

Ανησυχία φέρονται να προκαλούν στις κατοχικές δυνάμεις οι δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν, την Τετάρτη, στην ευρύτερη περιοχή της Βασόρα στο νότιο Ιράκ, που, μέχρι στιγμής, ήταν πολύ πιο ήρεμο από άλλες περιοχές. Στην πρώτη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί μισθοφόροι, συνοδοί διπλωματικών αποστολών, ενώ στη δεύτερη, αργά το βράδυ, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε μπροστά σε εστιατόριο που χρησιμοποιούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21. Ως ανησυχητική, για τις κατοχικές δυνάμεις, εκτιμάται και η επιβεβαίωση ότι συνεχίζονται, για πολλοστή μέρα, οι σκληρές μάχες στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην ευρύτερη περιοχή του Κάιμ. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει, τουλάχιστον, μία πόλη που οι αντάρτες κατάφεραν να επανακαταλάβουν παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Τέλος, χτες, στη Βαγδάτη, 2 πολίτες τραυματίστηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο αυτοκινητοπομπή ξένων μισθοφόρων, ενώ στην περιοχή του Τικρίτ δολοφονήθηκε 1 άνδρας των ιρακινών ειδικών δυνάμεων. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν, επίσης, άλλα 15 πτώματα αγνώστου ταυτότητας, ανδρών εκτελεσμένων, στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», νοτίως της πρωτεύουσας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοκληρώνεται η ... αποχώρηση

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκλεισε, χθες, για τουλάχιστον έξι μήνες το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, καθώς η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση νέου συνοριακού σταθμού, από όπου θα μετακινούνται άνθρωποι και εμπορεύματα. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του, οι Παλαιστίνιοι θα μετακινούνται από και προς την Αίγυπτο από ένα πολύ μικρότερο πέρασμα, του Κέρεμ Σαλόμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει στο νέο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα να μην υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, πρότεινε στην ισραηλινή ηγεσία να είναι αξιωματούχοι της ΕΕ αυτοί που θα παίξουν τον «τρίτο» ρόλο, μαζί με Αιγυπτίους και Παλαιστινίους, στα σύνορα. Ο Ισραηλινός ομόλογός του αρκέστηκε να παραπέμψει το θέμα για το τέλος του επόμενου εξαμήνου.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ, εκτός απροόπτου, θα αρχίσει η τελική στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί εντός 24ώρου. Επίσης, βέβαιο είναι ότι η ένταση στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα είναι υψηλή, και, χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν 20χρονο Παλαιστίνιο, ενώ τραυμάτισαν έναν 14χρονο συμπατριώτη του, επειδή, όπως υποστήριξαν, «δέχτηκαν πυρά».

Τέλος, χθες, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» απέσυρε την ευθύνη που ανέλαβε για τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Μούσα Αραφάτ και την απαγωγή του γιου του. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι «μετά από ενδελεχή έρευνα στους κόλπους της οργάνωσης αποδείχτηκε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό», δημιουργώντας περισσότερα ερωτηματικά.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κατά τα αναμενόμενα

ΚΑΪΡΟ.--

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιεξαγωγής των προεδρικών εκλογών η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αιγύπτου. Το αίτημα είχε καταθέσει, χτες, ένας από τους αντιπάλους, του επί δεκαετίες Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο 40χρονος Αϊμάν Νουρ, ιδρυτής και επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος «αλ Γκαντ», ανακοίνωσε την απόφασή του για κατάθεση αιτήματος επανάληψης, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες για σειρά παρατυπιών και νοθεία, είναι εξαιρετικά πολλές και αξιόπιστες.

Ο Νουρ, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη, διά της βίας, μεταφορά ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, περιστατικά όπου ένας ψηφοφόρος ψήφισε πολλές φορές, αφού έλειπε το ανεξίτηλο μελάνι που βεβαίωνε την ψήφο του, τη δωροδοκία πολιτών αλλά και τον εκφοβισμό τους, από ανθρώπους που πρόσκεινται στον κρατικό μηχανισμό και στον Χόσνι Μουμπάρακ. Η καταμέτρηση των ψήφων έχει αρχίσει, ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Σάββατο. Οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν τον Μουμπάρακ να προηγείται με μεγάλη διαφορά όλων των αντιπάλων του και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να εξασφαλίζει ένα 70% - 80% των ψήφων. Ο Νουρ, από την άλλη, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 10% - 15%. Την ίδια ώρα, όμως, απογοητευτικότατη φαίνεται να είναι η συμμετοχή των 32,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα προόδου» τη διενέργεια των πρώτων προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων και αρκέστηκε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μόνο για το γεγονός ότι το Κάιρο αρνήθηκε την αποστολή διεθνών παρατηρητών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η Αφρικανική Ενωση θα πρέπει μάλλον να υποχωρήσει στο αίτημά της για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με δικαίωμα άσκησης «βέτο», δήλωσε χτες στο Κοινοβούλιο ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, προσθέτοντας πως είναι αμυδρές οι ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία για μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε τουλάχιστον 32 ανέρχονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι απ' το πέρασμα του τυφώνα Νάμπι πάνω απ' τη Νότια Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο τυφώνας προκάλεσε αρκετές χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε αμφότερες τις χώρες και χτες υποβαθμίστηκε σε απλή καταιγίδα ανατολικά της Σιβηρίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο υπουργός Αμυνας της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο, Πρβόσλαβ Ντάβινιτς, παραιτήθηκε τελικά χτες μετά απ' το σάλο που προκάλεσε η εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο προμηθειών του στρατού από σερβικές εταιρίες με δαπάνες άνω των 300 εκατ. δολαρίων.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη νέα έρευνα για τη σφαγή στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας θα ανακριθούν και ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι, έγινε γνωστό χτες από ερευνητή. Θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, και ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Νικολάι Πατρούσεφ.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τουλάχιστον 19.000 κρούσματα δαγκείου έχουν καταγραφεί φέτος στην Κόστα Ρίκα, και το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για επιδημία, παρότι έχει υπάρξει μόλις ένας θάνατος. Η ασθένεια, άγνωστη στη χώρα έως τα μέσα της δεκαετίας του '90, μεταφέρθηκε σε αυτή από κουνούπια-φορείς της.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σε μια προσπάθεια προώθησης του «διαλόγου» με την αντάρτικη οργάνωση ELN, οι αρχές της Κολομβίας αποφυλάκισαν προσωρινά χτες το στέλεχός της Φρανσίσκο Γκαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ