Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοκληρώνεται η ... αποχώρηση

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκλεισε, χθες, για τουλάχιστον έξι μήνες το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, καθώς η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση νέου συνοριακού σταθμού, από όπου θα μετακινούνται άνθρωποι και εμπορεύματα. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του, οι Παλαιστίνιοι θα μετακινούνται από και προς την Αίγυπτο από ένα πολύ μικρότερο πέρασμα, του Κέρεμ Σαλόμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει στο νέο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα να μην υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, πρότεινε στην ισραηλινή ηγεσία να είναι αξιωματούχοι της ΕΕ αυτοί που θα παίξουν τον «τρίτο» ρόλο, μαζί με Αιγυπτίους και Παλαιστινίους, στα σύνορα. Ο Ισραηλινός ομόλογός του αρκέστηκε να παραπέμψει το θέμα για το τέλος του επόμενου εξαμήνου.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ, εκτός απροόπτου, θα αρχίσει η τελική στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί εντός 24ώρου. Επίσης, βέβαιο είναι ότι η ένταση στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα είναι υψηλή, και, χθες, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν 20χρονο Παλαιστίνιο, ενώ τραυμάτισαν έναν 14χρονο συμπατριώτη του, επειδή, όπως υποστήριξαν, «δέχτηκαν πυρά».

Τέλος, χθες, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» απέσυρε την ευθύνη που ανέλαβε για τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Μούσα Αραφάτ και την απαγωγή του γιου του. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι «μετά από ενδελεχή έρευνα στους κόλπους της οργάνωσης αποδείχτηκε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό», δημιουργώντας περισσότερα ερωτηματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ