Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμβολικές διαμαρτυρίες σε 58 πόλεις

Συνεχίζοντας τις μεγάλες διαδηλώσεις Δευτεριάτικες των προηγούμενων ετών κατά των αντικοινωνικών νόμων Χαρτζ, αυτή τη φορά έγιναν διαμαρτυρίες συμβολικού χαρακτήρα - όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος σε πενήντα οχτώ πόλεις. Στο Βερολίνο π.χ., περί τα 30 άτομα μετέφεραν φέρετρο μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας και έθαψαν συμβολικά την πολιτική «της φτώχειας και του εξευτελισμού» σε βάρος των πολλών από τον καγκελάριο Σρέντερ και την επίδοξη διάδοχό του στην Καγκελαρία Αγκελα Μέρκελ.

Στην πόλη Γκέρα οι διαμαρτυρόμενοι καθάρισαν τα παράθυρα δημόσιου γραφείου, για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα για όσα συμβαίνουν έξω στον κόσμο.

Στο Βίτενμπεργκ επιδείχτηκε πόσα σεντ (λεφτά) μπορεί να ξοδέψει τη μέρα ένας άνεργος για τη διατροφή του (στην Ανατολική Γερμανία): Μισό ευρώ για πρωινό, 89 λεπτά για το μεσημέρι και άλλα τόσα για το βραδινό φαγητό. Σε άλλες πόλεις έγιναν ανάλογες επιδείξεις, συνδυασμένες με πραγματικές αλλά μικρότερης έντασης «Δευτεριάτικες» διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Επίσης την Τρίτη γύρω στους 5.000 γιατροί νοσοκομείων και κλινικών διαδήλωσαν στη Στουτγάρδη. Οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι στα δημόσια νοσοκομεία και κλινικές οι ώρες εργασίας φτάνουν τις 42 τη βδομάδα και ότι μειώθηκαν τα επιδόματα αδειών και Χριστουγέννων. Ενώ σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών Μαρμπούρκερ Μπουντ, αυτό σημαίνει 20% λιγότερος μισθός και καταγγέλλουν ότι οι 146.000 γιατροί των κλινικών προσφέρουν 50 εκατομμύρια υπερωρίες το χρόνο που κατά το πλείστον δεν αμείβονται.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ