Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανακοινώσεις κατά Συντάγματος και κατακτητών

Επέκταση της δράσης της αντίστασης στο νότο φοβούνται οι κατοχικές δυνάμεις μετά τις επιθέσεις στη Βασόρα

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης σε Αμερικανούς σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης σε Αμερικανούς σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να διαλυθεί το Κοινοβούλιο που «ενέκρινε ένα διχαστικό για τον ιρακινό λαό Σύνταγμα» ζητά, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, ένα από τα ανώτερα συλλογικά θρησκευτικά όργανα των σουνιτών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη επίσημη αντίδραση των σουνιτών, εκτός από μεμονωμένες δηλώσεις, στο «σχέδιο Συντάγματος», το οποίο έχει, ήδη, αρχίσει να τυπώνεται προκειμένου να διανεμηθεί στον πληθυσμό ενόψει του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτώβρη.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι καμία από τις προβεβλημένες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ δεν τολμά να ζητήσει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Τονίζεται ότι οι σουνίτες θα προχωρήσουν σε σειρά διαμαρτυριών κατά του Συντάγματος και υπογραμμίζεται ο κίνδυνος νοθείας στο δημοψήφισμα. Τέλος, ζητείται η παραπομπή του ζητήματος του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ορισμός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Την εμφάνισή της, όμως, έκανε και μία άλλη ανακοίνωση, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι μεταδίδει το ανεξάρτητο δίκτυο πληροφόρησης «Mafkarat al Islam». Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, χτες, σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Σαμάρα, Φαλούτζα. Ντιγιάλα και αλλού, κυκλοφόρησε ανακοίνωση που υπογράφουν 6 ιρακινές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων του λεγόμενου «παρακλαδιού» της «αλ Κάιντα», αλλά και της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σούνα»), όπου καλούνται όλοι οι Ιρακινοί πολίτες να αποφεύγουν τις θέσεις των κατοχικών δυνάμεων.

Το κείμενο προειδοποιεί για κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων, μέσα στις επόμενες μέρες, και προειδοποιεί ότι «πλέον δεν πρόκειται να αναβληθούν επιθέσεις λόγω της παρουσίας Ιρακινών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν». Τέλος, γίνεται, εκ νέου, αναφορά σε μια σειρά επιθέσεων με θύματα μόνο αθώους πολίτες, όπως η περίπτωση των δεκάδων μικρών παιδιών που σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη τον Ιούλη, επαναλαμβάνοντας ότι οι οργανώσεις της αντίστασης δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Φοβούνται «επέκταση» της αντίστασης

Ανησυχία φέρονται να προκαλούν στις κατοχικές δυνάμεις οι δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν, την Τετάρτη, στην ευρύτερη περιοχή της Βασόρα στο νότιο Ιράκ, που, μέχρι στιγμής, ήταν πολύ πιο ήρεμο από άλλες περιοχές. Στην πρώτη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί μισθοφόροι, συνοδοί διπλωματικών αποστολών, ενώ στη δεύτερη, αργά το βράδυ, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε μπροστά σε εστιατόριο που χρησιμοποιούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21. Ως ανησυχητική, για τις κατοχικές δυνάμεις, εκτιμάται και η επιβεβαίωση ότι συνεχίζονται, για πολλοστή μέρα, οι σκληρές μάχες στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην ευρύτερη περιοχή του Κάιμ. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει, τουλάχιστον, μία πόλη που οι αντάρτες κατάφεραν να επανακαταλάβουν παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Τέλος, χτες, στη Βαγδάτη, 2 πολίτες τραυματίστηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο αυτοκινητοπομπή ξένων μισθοφόρων, ενώ στην περιοχή του Τικρίτ δολοφονήθηκε 1 άνδρας των ιρακινών ειδικών δυνάμεων. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν, επίσης, άλλα 15 πτώματα αγνώστου ταυτότητας, ανδρών εκτελεσμένων, στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου», νοτίως της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ