Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
«Παγώνει» ως το 2008 η διεύρυνση...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Καμία περαιτέρω διεύρυνση δε θα γίνει στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον έως το 2008», δήλωσε χτες ο Κουρτ Φόλκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο Φόλκερ δικαιολόγησε την «απόφαση», όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επειδή «καμία από τις ενδιαφερόμενες υποψήφιες χώρες «δεν είναι ακόμη έτοιμες».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ουκρανία θα περιμένει στην ουρά μαζί με χώρες της Βαλκανικής από το 2008 και έπειτα, αφού «δεν μπορούμε από τώρα να προδικάσουμε τις έως τότε εξελίξεις», αρνούμενος πως αυτό συνδέεται με τις χτεσινές εξελίξεις στο Κίεβο... Επιπλέον, πρότεινε σε άλλους αξιωματούχους ΝΑΤΟικών χωρών να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη κορυφής σε τρία χρόνια, με προσκλήσεις σε νέα μέλη και στόχο την ενίσχυση των δεσμών με μία ευρεία ομάδα χωρών από την πρώην ΕΣΣΔ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή...

Η τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 1999 με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Στην ουρά μίας νέας διεύρυνσης αναμένουν εκτός από την Ουκρανία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία (που ήλπιζαν ματαίως να ενταχθούν στις αρχές του 2006).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ