ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Απορρίψτε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Επιστολή της βουλευτή του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, έστειλε η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Συνέλευσης Λιάνα Κανέλλη, σχετικά με το αντικομμουνιστικό κείμενο που προωθείται με τίτλο «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού»(!).

Στην επιστολή, την οποία επίσης κοινοποίησε και στους άλλους Ελληνες βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρεται:

«Είμαι πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένη απέναντι στη ζώσα ιστορία των λαών να απευθυνθώ σε σας, ζητώντας σας να παρέμβετε, ώστε να αποτραπεί το ψήφισμα που τιτλοφορείται "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού".

Κύριε πρόεδρε, με μία μόνη και ειλικρινώς απλή ανάγνωση του κατατεθειμένου στο Συμβούλιο της Ευρώπης μνημονίου, αναδεικνύεται ένα απαράδεκτο περιεχόμενο, ικανό να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στο δημοκρατικό κλίμα της Ευρώπης επειδή:

- Το μνημόνιο αυτό καθαυτό ομολογεί ότι στοχεύει ευθέως στον περιορισμό της πολιτικής ισχύος και επιρροής των κομμουνιστικών ιδεών και κομμάτων.

- Εμφανίζεται, δυστυχώς, ως η επικίνδυνη έναρξη για ένα ακόμη κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

- Προσβάλλει βάναυσα τη συλλογική ιστορική μνήμη, εξισώνοντας το φασισμό και το ναζισμό με το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

- Περιφρονεί και πλήττει τις επιλογές και την ιστορική πορεία που ακολούθησαν πολλοί λαοί και χώρες.

- Εντέλει, όμως, και επί της ουσίας το κείμενο αμφισβητεί ευθέως τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, τις οποίες το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης συστήθηκε για να υπερασπίζει, και τραυματίζει τις σημαντικές σχέσεις του με ικανό αριθμό χωρών εντός ή εκτός των θεσμών.

Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος δε θα είναι παρά μια "ολοκληρωτικής υφής" αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης, έτσι ώστε, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων των μελών του, να πρέπει να απορριφθεί πανηγυρικώς».

Η Λ. Κανέλλη κοινοποίησε την επιστολή και στους Ελληνες βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι έχει την πεποίθηση «ότι η έναρξη ενός ακόμη "κυνηγιού μαγισσών" στον 21ο αιώνα με "πρωτοβουλία" μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα τύχει της απαιτούμενης προσοχής και αντίστασής σας».

ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΣΥΝΑΞΗ
Καταδικάζει η Ευρωομάδα (GUE)

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της πριν από μέρες προς τον πρόεδρο της Ευρωομάδας (GUE) Φ. Βιρτς, ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεση των ναζιστών για ευρωσύναξη στην Ελλάδα και ζήτησε την καταδίκη της και την έκδοση ψηφίσματος, που να σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά κόμματα, με το οποίο να καταδικάζεται απερίφραστα ή επιδιωκόμενη σύναξη, πράγμα που έγινε προχτές.

Στο ομόφωνο ψήφισμά της, η GUE, ανάμεσα στα άλλα, «καταδικάζει απερίφραστα τη (ναζιστική) σύναξη αυτή, αλλά και τις διοργανώτριες οργανώσεις, που δεν προβάλλουν μια διαφορετική άποψη στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, αλλά καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος και καλεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κράτη - μέλη, κινητοποιώντας όλα τα νομικά και λοιπά μέσα, να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση και οποιαδήποτε άλλη τέτοιου είδους».

Επίσης, οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές ενημέρωσαν για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει στη χώρα μας κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ, η ΚΝΕ και πολλοί φορείς, με στόχο να ματαιωθεί η ναζιστική ευρωσύναξη. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν από το σύνολο της Ευρωομάδας GUE να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει:

1) Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2) Να απαιτήσει την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, που συνεχίζουν να κρατούνται παράνομα από τις αμερικανικές αρχές.

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεθοδεύσεις

Δεν ενοχλείται η βρετανική προεδρία από την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο και επιδιώκει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας χωρίς την ικανοποίηση της Λευκωσίας

H βρετανική προεδρία μεθοδεύει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 3 Οκτώβρη, επιβάλλοντας τη σιωπή της ΕΕ, για τη βροντερή διακήρυξη της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η τακτική που ακολούθησε το Λονδίνο οδήγησε την περασμένη Τετάρτη τις συζητήσεις στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες σε αδιέξοδο. Το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ παραμένει ανοιχτό και κατά πάσα πιθανότητα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, σε έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Η βρετανική διπλωματία, έχοντας σαφή διάθεση να εξασφαλίσει την άνευ όρων και προϋποθέσεων έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, οικοδομεί την επιχειρηματολογία με την οποία θα προσπαθήσει να επιβάλει την άποψή της. Η επιχειρηματολογία του Λονδίνου δεν είναι τίποτε περισσότερο από την επανάληψη των θέσεων που χρόνια τώρα διατυπώνει η Ουάσιγκτον, για την επιβεβλημένη γεωπολιτική αναγκαιότητα της «δύσης» να ρυμουλκήσει και να εντάξει στους κόλπους της ένα κράτος με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Τις θέσεις αυτές επανέλαβε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Η Ευρώπη, έγραψε ο Βρετανός υπουργός, στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», πρέπει να επιλέξει ή να ενσωματώσει την Τουρκία στους κοινούς θεσμούς της ή «να αναδιπλωθεί». Σύμφωνα με το κείμενο του Στρο «υπάρχουν τώρα δύο επιλογές: μια Ευρώπη αναδιπλωμένη στον εαυτό της ή μια Ευρώπη ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο, μια Ευρώπη που επεκτείνει τα σύνορά της για να οικοδομήσει μια ευρύτερη κοινότητα σταθερών και ευήμερων δημοκρατιών, ή μια Ευρώπη που κλείνει την πόρτα στους γείτονές της». Η είσοδος της Τουρκίας, «μιας λαϊκής χώρας με πληθυσμό μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του (...) θα είχε ισχυρό συμβολισμό», αναφέρει ο Τζακ Στρο. Αντίθετα, η απόρριψη αυτής της χώρας «θα έθετε σε κίνδυνο τις σημαντικές προόδους» προς τη δημοκρατία που έχουν ήδη επιτευχθεί και θα μπορούσε να προκαλέσει «μια κρίση στο κατώφλι της πόρτας μας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Στρο, ενώ οι διαδοχικές διευρύνσεις υπήρξαν πάντα ευεργετικές για την οικονομία της ΕΕ, η άρνηση αυτής της νέας επέκτασης «θα αποδυνάμωνε την ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνιστεί τις οικονομίες της Ασίας».

Ο υπουργός παραδέχεται πως «το πρόβλημα του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου» υπάρχει, αλλά για να υπογραμμίσει πως η απουσία συμφωνίας στο θέμα αυτό δεν εμπόδισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις της στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων, η Βρετανική Προεδρία έκλεισε κυριολεκτικά την πόρτα στη Λευκωσία, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να την αποκλείσει από τις επαφές που έγιναν στο μείζον θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, το Λονδίνο φέρεται ότι αρνείται να συζητήσει καν με τη Λευκωσία την περίληψη συγκεκριμένης αναφοράς για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην απαντητική δήλωση των «25» απέναντι στη μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική προεδρία επέλεξε να διαβουλευτεί επί του προκειμένου μόνο με τη Γαλλία, επιδιώκοντας εμφανώς να δρομολογήσει λύσεις που θα οδηγήσουν σε απομόνωση της κυπριακής κυβέρνησης στο ζήτημα της αναγνώρισης. Στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, που οδηγεί στην ντεφάκτο αναγνώριση της Κύπρου, η Βρετανία πρότεινε την περίληψη ενός χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο δήλωσης του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία τα σχετικά κεφάλαια διαπραγμάτευσης της Τουρκίας για την εσωτερική αγορά και την τελωνειακή σύνδεση, να παραμείνουν κλειστά σε περίπτωση κατά την οποία η Αγκυρα δεν εφαρμόσει στην πράξη το Πρωτόκολλο. Η πρόταση αυτή αφήνει βεβαίως στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας να ασχοληθεί με τα άλλα 34 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, από σύνολο 36 και να παραπέμψει τα επίμαχα κεφάλαια προς συζήτηση μετά από 15 ενδεχομένως χρόνια, αποφεύγοντας να εφαρμόσει σύντομα το Πρωτόκολλο στην πράξη και παραπέμποντας το ζήτημα σε βάθος χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ