ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ψήνεται» νέα αναθεώρηση μετά το 2008...

Το προανήγγειλε η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, η οποία έκανε λόγο και ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή

Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Πριν καλά καλά μπουν σε εφαρμογή οι αρνητικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ προεξοφλεί λίαν συντόμως και νέες αλλαγές, που σίγουρα δε θα είναι προς το καλύτερο. Η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, σε δηλώσεις της ανέφερε πως μέσα στο 2008 ή το 2009 υπάρχει ενδεχόμενο για περισσότερες αλλαγές στην αγροτική πολιτική, πράγμα που προφανώς μεταφράζεται σε νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Παράλληλα, η επίτροπος έκανε επίσης λόγο για ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Από τις δηλώσεις που προφανώς έγιναν για να δημιουργηθεί κλίμα για νέες ακόμα χειρότερες αποφάσεις σε βάρος των αγροτών, φαίνεται πως μέσα σε πολύ λίγα χρόνια οι αγροτικές επιδοτήσεις θα κοπούν ακόμα περισσότερο και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να καταργηθούν κιόλας.

Υποτίθεται πως η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει βάθος χρόνου μέχρι το 2013, ενώ το 2009 η Κομισιόν είναι να βγάλει νέα έκθεση για την πορεία της αναθεώρησης. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προκύψει το 2009 μια νέα πρόταση αναθεώρησης με ακόμα πιο δυσμενείς προτάσεις για τους αγρότες, που θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2013. Πάντως, με βάση τις αποφάσεις του Ιούνη του 2003, η Κομισιόν θα μπορεί όποτε θέλει να αυξάνει τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών και να περιορίζει τα σχετικά κονδύλια κατά πώς βολεύει τους ευρωσχεδιασμούς εξυπηρέτησης των ευρωπολυεθνικών, της ΟΝΕ, της ΚΕΠΠΑ και της διεύρυνσης της ΕΕ.

Κι αυτό που φαίνεται είναι πως σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού ήδη άρχισε η δημιουργία κλίματος, για να κοπούν και αυτές οι πενιχρές εισοδηματικές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ που δίνονται βασικά ως προνοιακά επιδόματα φτώχειας και ανεργίας. Και πρώτοι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εναπομείναντες μικρομεσαίοι αγρότες. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι μικρομεσαίοι αγρότες πιστεύουν τα όσα τους σερβίρουν προπαγανδιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν για μια ακόμα φορά εξαπατημένοι και κυρίως φτωχότεροι, ξεσπιτωμένοι και ξεκληρισμένοι.

ΛΑΡΙΣΑ
Αδιάθετα τα μήλα των αγροτών

Κατάκλυσαν την αγορά τα εισαγόμενα από τη ...Χιλή

Τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, ενώ, ταυτόχρονα, τα εισαγόμενα μήλα, κυρίως Χιλής, έχουν κατακλύσει την αγορά. Ετσι, αν και η ελληνική παραγωγή μήλου επαρκεί για να καλύψει το 80% της ζήτησης στη χώρα μας, οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται έχουν ως συνέπεια να μένουν τα προϊόντα των Ελλήνων αγροτών απούλητα. Και όσοι τα πουλούν τα δίνουν στην εξευτελιστική τιμή των 30 λεπτών ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 33-35 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην επαρχία Αγιάς παράγεται ετησίως το 30% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, δηλαδή περίπου 60 έως 70 χιλιάδες τόνοι μήλου. Και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αγροτών της επαρχίας ασχολείται με τη μηλοκαλλιέργεια καταδεικνύει τις μεγάλες διαστάσεις που προσλαμβάνει το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων με οδυνηρές συνέπειες στο ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, γενικότερα στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών, που καλούνται να βάλουν στο τραπέζι τους μήλα αμφιβόλου ποιότητας, που αρκετές φορές βαφτίζονται κι ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εισαγόμενα μήλα, όπως αυτά της Χιλής, αντέχουν 20 μέρες, κάτι που, βεβαίως, δε θεωρείται φυσιολογικό και ενισχύει τις υπόνοιες ότι είναι «φορτωμένα» με δεκάδες χημικές ουσίες, που είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα των συμφωνιών που έγιναν στον ΠΟΕ και επιβάλλουν στη χώρα μας να μειώσει, δραστικά, τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα και ν' αυξήσει τις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες. Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, για να δικαιολογήσει τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα της αναθεωρημένης ΚΑΠ, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έκανε λόγο για «ανταγωνιστική» και «ποιοτική» γεωργία...

ΠΟΓΕΔΥ
Αναποτελεσματικός ο ΕΦΕΤ

«Η σημερινή δομή και στελέχωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι έλεγχοι στα τρόφιμα, δεν μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία». Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με αφορμή τη δημόσια κατάθεση των προτάσεών της, για τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων. Η ΠΟΓΕΔΥ επισημαίνει πως έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ελέγχων και να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό προτείνει τη σύσταση ενός νέου και σύγχρονου Οργανισμού Ελέγχου Τροφίμων, που να αξιοποιεί όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων και το επιστημονικό δυναμικό τους, αλλά κυρίως και τα εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των κεντρικών και περιφερειακών γεωργικών υπηρεσιών. Προτείνουν επίσης τη μεταφορά της εποπτείας του νέου Οργανισμού από το υπ. Ανάπτυξης, στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε έξι μήνες ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα. Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Δ. Σιούφα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, καθώς και μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα, όπου συμφωνήθηκε και ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της σχετικής πρότασης. Γενικός στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών πτώχευσης και η ενίσχυση της... ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση

Τις διαδικασίες για την εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο δρομολογεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να αγοράσει το μετοχικό πακέτο (περίπου 18%) που κατέχει το ΤΤ στην Τράπεζα Αττικής. Στη συνέχεια, ετοιμάζει τη διάθεση και του συγκεκριμένο πακέτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διάθεση μετοχικού πακέτου του ΤΤ στους ιδιώτες (25% - 30% για πρώτη δόση) και την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, που προγραμματίζονται για το Μάρτη του 2006.

«Ηλεκτρονικά» εκκαθαριστικά

«Επικυρωμένο» εκκαθαριστικό σημείωμα μέσω του Ιντερνετ και της ειδικής εφαρμογής που έχει θέσει σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να πάρουν στο εξής οι φορολογούμενοι. Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος παρέχεται για το τρέχον ή για τα δυο προηγούμενα οικονομικά έτη. Ειδικά η πιστοποίηση φορολογικής ενημερότητας αφορά μόνο στο τρέχον έτος. Η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (διεύθυνση: www.gsis.gr)

Με τη γενική αναφορά ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε ερώτηση δημοσιογράφου από τον «ΑΛΦΑ» για το εάν στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει περιέλθει «φάκελος Κοντομηνά». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «σε όλες τις περιπτώσεις, όπου και αν έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία για παράβαση, για οποιονδήποτε, προχωρούμε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) εξετάζει τις καταγγελίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, ενώ, ταυτόχρονα, έχει ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών στη Γερμανία και το Βέλγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ