Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αδιάθετα τα μήλα των αγροτών

Κατάκλυσαν την αγορά τα εισαγόμενα από τη ...Χιλή

Τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, ενώ, ταυτόχρονα, τα εισαγόμενα μήλα, κυρίως Χιλής, έχουν κατακλύσει την αγορά. Ετσι, αν και η ελληνική παραγωγή μήλου επαρκεί για να καλύψει το 80% της ζήτησης στη χώρα μας, οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται έχουν ως συνέπεια να μένουν τα προϊόντα των Ελλήνων αγροτών απούλητα. Και όσοι τα πουλούν τα δίνουν στην εξευτελιστική τιμή των 30 λεπτών ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 33-35 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην επαρχία Αγιάς παράγεται ετησίως το 30% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, δηλαδή περίπου 60 έως 70 χιλιάδες τόνοι μήλου. Και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αγροτών της επαρχίας ασχολείται με τη μηλοκαλλιέργεια καταδεικνύει τις μεγάλες διαστάσεις που προσλαμβάνει το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων με οδυνηρές συνέπειες στο ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, γενικότερα στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών, που καλούνται να βάλουν στο τραπέζι τους μήλα αμφιβόλου ποιότητας, που αρκετές φορές βαφτίζονται κι ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εισαγόμενα μήλα, όπως αυτά της Χιλής, αντέχουν 20 μέρες, κάτι που, βεβαίως, δε θεωρείται φυσιολογικό και ενισχύει τις υπόνοιες ότι είναι «φορτωμένα» με δεκάδες χημικές ουσίες, που είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα των συμφωνιών που έγιναν στον ΠΟΕ και επιβάλλουν στη χώρα μας να μειώσει, δραστικά, τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα και ν' αυξήσει τις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες. Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, για να δικαιολογήσει τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα της αναθεωρημένης ΚΑΠ, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έκανε λόγο για «ανταγωνιστική» και «ποιοτική» γεωργία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ