Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βουτιά 5,7% τον Ιούλη

Πτώση 2,8% στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2005 καταγράφει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Ραγδαία επιδείνωση εμφάνισε στο μήνα Ιούλη ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων στη μεταποιητική βιομηχανία σε μια εξέλιξη που αντανακλά την υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης καθώς και την υποκατάσταση ντόπιων προϊόντων από τα εισαγόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών» για το μήνα Ιούλη του 2005 παρουσίασε μείωση 5,7% ενώ η υποχώρηση στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2005 διαμορφώνεται σε 2,8%. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως το σημερινό ύψος παραγωγής των εργοστασίων βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2002. Είναι φανερό δηλαδή ότι η πτώση δεν είναι συγκυριακού χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει με τη λεγόμενη μεταολυμπιακή εποχή, με την οποία κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να την ερμηνεύσουν. Πτώση του παραγόμενου όγκου εμπορευμάτων εμφανίζουν οι 15 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποίησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου «τρόφιμα - ποτά», ο οποίος στο επτάμηνο φέτος υποχωρεί σε ποσοστό 4,1%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της πτώσης του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σε τροχιά καθίζησης συνεχίζουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-15,9%), είδη ενδυμασίας (-15,1%), δέρματα - είδη υπόδησης (-14,4%), καπνός (-9,3%). Σε τροχιά συρρίκνωσης συνεχίζει και η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (πτώση 6% στο επτάμηνο), ενώ ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει 2,4%.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ - επτάμηνο Γενάρης/Ιούλης 2005 - καταγράφουν τα παρακάτω:

  • Μεταποίηση: Η πτώση του όγκου φτάνει σε 2,8% έναντι αύξησης 2,3% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το φετινό επίπεδο παραγωγής είναι χαμηλότερο κατά 1% από αυτό του 2002.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η πτώση φέτος φτάνει σε 9,6% έναντι αύξησης 7,1% πέρσι.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς (2% φέτος) από 0,3% πέρσι.
  • Γενικός δείκτης: Καταγράφεται πτώση 2,4% έναντι αύξησης 2,3% πέρσι.

Η βιομηχανική παραγωγή, κατά «κύριες βιομηχανικές ομαδοποιήσεις», εμφανίζει πτώση του όγκου κεφαλαιουχικών αγαθών σε ποσοστό 2,6%, της ενέργειας 1,2% και των «μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,9%. Με βάση την ίδια ομαδοποίηση, αύξηση 7,7% καταγράφεται στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ