Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ψήνεται» νέα αναθεώρηση μετά το 2008...

Το προανήγγειλε η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, η οποία έκανε λόγο και ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή

Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλία
Πριν καλά καλά μπουν σε εφαρμογή οι αρνητικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ προεξοφλεί λίαν συντόμως και νέες αλλαγές, που σίγουρα δε θα είναι προς το καλύτερο. Η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, σε δηλώσεις της ανέφερε πως μέσα στο 2008 ή το 2009 υπάρχει ενδεχόμενο για περισσότερες αλλαγές στην αγροτική πολιτική, πράγμα που προφανώς μεταφράζεται σε νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Παράλληλα, η επίτροπος έκανε επίσης λόγο για ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Από τις δηλώσεις που προφανώς έγιναν για να δημιουργηθεί κλίμα για νέες ακόμα χειρότερες αποφάσεις σε βάρος των αγροτών, φαίνεται πως μέσα σε πολύ λίγα χρόνια οι αγροτικές επιδοτήσεις θα κοπούν ακόμα περισσότερο και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να καταργηθούν κιόλας.

Υποτίθεται πως η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει βάθος χρόνου μέχρι το 2013, ενώ το 2009 η Κομισιόν είναι να βγάλει νέα έκθεση για την πορεία της αναθεώρησης. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προκύψει το 2009 μια νέα πρόταση αναθεώρησης με ακόμα πιο δυσμενείς προτάσεις για τους αγρότες, που θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2013. Πάντως, με βάση τις αποφάσεις του Ιούνη του 2003, η Κομισιόν θα μπορεί όποτε θέλει να αυξάνει τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών και να περιορίζει τα σχετικά κονδύλια κατά πώς βολεύει τους ευρωσχεδιασμούς εξυπηρέτησης των ευρωπολυεθνικών, της ΟΝΕ, της ΚΕΠΠΑ και της διεύρυνσης της ΕΕ.

Κι αυτό που φαίνεται είναι πως σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού ήδη άρχισε η δημιουργία κλίματος, για να κοπούν και αυτές οι πενιχρές εισοδηματικές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ που δίνονται βασικά ως προνοιακά επιδόματα φτώχειας και ανεργίας. Και πρώτοι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εναπομείναντες μικρομεσαίοι αγρότες. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι μικρομεσαίοι αγρότες πιστεύουν τα όσα τους σερβίρουν προπαγανδιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν για μια ακόμα φορά εξαπατημένοι και κυρίως φτωχότεροι, ξεσπιτωμένοι και ξεκληρισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ