ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Οργιάζει το παρασκήνιο
  • Τα «βρήκαν» Λονδίνο - Παρίσι για την Τουρκία
  • Βρετανική δυσφορία για το ύφος των ελληνικών διαμαρτυριών περί μεροληπτικής, υπέρ Τουρκίας, στάσης της αγγλικής κυβέρνησης

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες με τις οποίες η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρεί να εξασφαλίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το Λονδίνο έχει ήδη παρασκηνιακά συμφωνήσει με το Παρίσι για το ξεκίνημα στις 3 Οκτώβρη των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

Η μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας στάση της βρετανικής προεδρίας υποχρέωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προ ημερών να προχωρήσει διά του εκπροσώπου του σε δηλώσεις με τις οποίες κατηγορούσε το Λονδίνο ότι ακολουθεί μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της προεδρίας, αλλά που έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα αγγλικά συμφέροντα.

Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν έμεινε αναπάντητη από το Λονδίνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, παρά τις αψιμαχίες της ελληνικής πλευράς με τη βρετανική προεδρία, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν δεδομένη την εξεύρεση ενός συμβιβασμού και το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 3 Οκτώβρη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως βάσιμο το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο Αγγλία και Γαλλία συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διακηρύξει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση, αν δεν αναγνωρίσει όλα τα κράτη - μέλη. Προσθέτει, μάλιστα, ότι όσο πιο σύντομα γίνει η αναγνώριση, αυτό θα εκτιμηθεί. Βρετανοί διπλωμάτες, που επικαλείται η εφημερίδα «Financial Times», ελπίζουν ότι η προκαταρκτική συμφωνία θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο δημοσίευμα εκφράζεται η ελπίδα ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, η Κύπρος θα συμφωνήσει στην κοινή διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση που είχε εκφράσει η γαλλική διπλωματία στις σχετικές συζητήσεις ήταν ότι η Τουρκία δεν πρέπει καν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αν δεν αναγνωρίσει πρώτα την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το κεφάλαιο της παραγράφου 5 της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου μετά τη γαλλοβρετανική συμφωνία, και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει την υποστήριξη και της Γερμανίας, διαμορφώνεται ως εξής:

«H εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της ένταξης. Κατά συνέπεια, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών - μελών το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμφωνούν στην ανάγκη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αλληλεγγύη και φιλανθρωπία η «λύση» στα λαϊκά προβλήματα...

Η δημιουργία μιας «ατζέντας αλληλεγγύης», είναι η πρόταση των «σοσιαλδημοκρατών», για να «απαντήσουν στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα της ανθρωπότητας». Αυτό δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μεταφέροντας το μήνυμα της ετήσιας σύνοδο του «Παγκόσμιου Προοδευτικού Φόρουμ», που έχουν ιδρύσει τα «ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα», οι εργασίες του οποίου έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Το «κράτος πρόνοιας» των σοσιαλδημοκρατών, έχει στόχο να μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού την «κοινωνική πολιτική» μέσω θεσμών, οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα λειτουργούν με αυτοτέλεια από το κράτος. «Η ανθρωπότητα σήμερα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το μέλλον της», είπε ο Γ. Παπανδρέου, ενισχύοντας ακριβώς αυτή τη λογική. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι εκφραστές αυτής της πολιτικής είναι οι «σοσιαλιστικές» δυνάμεις και οι δικές τους «αρχές» και «αξίες».

Οι κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη ξεκίνησαν το γκρέμισμα του «κοινωνικού κράτους», εφάρμοσαν μια σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στήριξαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, συμμετείχαν σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα: «Της ανισότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, του περιβάλλοντος, των συγκρούσεων, της ειρήνης και του πολέμου»!

Θα «παλέψουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη για μια άλλη ανθρώπινη κοινωνία», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης, στην πολιτική συνδιαχείριση της κρίσης. Προβάλλοντας τη λογική της «φιλανθρωπίας», του «ανθρωπισμού» και της «αλληλεγγύης», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «κανένας σήμερα δεν είναι τόσο δυνατός, ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας για τα μεγάλα θέματα που έχουμε μπροστά μας». Μάλιστα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ΗΠΑ, που, όπως είπε, «ζητάνε αυτή τη στιγμή βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη τραγωδία στη Νέα Ορλεάνη». Διαγράφοντας τις ευθύνες της αμερικάνικης κυβέρνησης, αποσιωπώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα του καπιταλισμού απέναντι στους λαούς, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να στρέψει τη λαϊκή οργή σε ανώδυνες κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι μέσα από την «κοινωνική αλληλεγγύη», μπορούν να ξεπεραστούν τα λαϊκά προβλήματα...

Στην Ολομέλεια του «Φόρουμ», προήδρευσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Νταλέμα και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πολ Ρασμούσεν και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί.

Με γνώμονα την «τρομοκρατία»

Για τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναχωρεί ο Κ. Καραμανλής

Η έμπρακτη συστράτευση της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» θα καθορίσει και τις θέσεις που θα εκφράσει ο Κ. Καραμανλής στα κρίσιμα θέματα για το ρόλο και τη «μετεξέλιξη» του ΟΗΕ που θα συζητηθούν αυτή τη βδομάδα στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, ενώ στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή. Επίσης θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 και 2006.

Την Πέμπτη, ο Κ. Καραμανλής θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Τζ. Μπους, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ και θα έχει συναντήσεις με στελέχη εφημερίδων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας

Ζητήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του, που αρχίζει σήμερα στο Βερολίνο. Για τη γερμανική πρωτεύουσα αναχωρεί σήμερα και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου θα συζητηθούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, θέματα «που συνδέονται με το μετασχηματισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας, τις τρέχουσες επιχειρήσεις, τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ και τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF)». Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την «κατάσταση ασφαλείας» στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και το Ιράκ, ενώ το πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει συναντήσεις του Συμβουλίου για τις σχέσεις Ατλαντικής Συμμαχίας - Ρωσίας (ΝΑΤΟ - USSIA Council).

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.15 την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί για τη νόσο της Φλεβικής Ανεπάρκειας και την αντιμετώπισή της, με τον αγγειοχειρουργό Δημήτρη Μπουντούρογλου.
  • Στις 22.10 την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί για τις εξελίξεις στην Παιδεία, με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, με τους: Δημήτρη Κωνσταντινίδη, μέλος ΔΣ Συνομοσπονδίας Γονέων, Κώστα Παπλωματά, μέλος ΔΣ ΔΟΕ, και Γιώργο Ηρακλέους, μέλος ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ