ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Θαλασσοπνίγουν οι εφοπλιστές και το ΥΕΝ

«Οταν ο εφοπλιστής λέει ότι το καράβι πρέπει να αποπλεύσει, όλα γίνονται»

Το άθλιο αλισβερίσι μεταξύ εφοπλιστών, υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων αρχών του, όπως ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), αναδείχτηκε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» από την κατάθεση του μάρτυρα Σωκράτη Διλάνα, πλοίαρχου σε ποντοπόρα πλοία, συνταξιούχου σήμερα και επιβάτη του μοιραίου πλοίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, όταν «ο εφοπλιστής λέει ότι το καράβι πρέπει να αποπλεύσει, όλα γίνονται»!

Η κατάθεση αυτή έρχεται να δέσει και με το γεγονός ότι, από τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα για τη διαπλοκή των εφοπλιστών με τον ΚΕΕΠ, ο Κλαδάρχης κ. Φερούσης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια», μετακίνησαν χτες από τον κλάδο τρεις επιθεωρητές πολιτικούς υπαλλήλους, όμως όπως διαρρέεται, τη θέση τους θα πάρουν λιμενικοί προκειμένου τα «στεγανά» στον ΚΕΕΠ να γίνουν ακόμα πιο «ισχυρά»...

Ανάμεσά στους τρεις είναι και ο κ. Τσόρβας, ένας από τους κατηγορούμενους για το «ΣΑΜΙΝΑ» - με την κατηγορία της εξέδωσης ψευδών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας - ο οποίος αν και υπόδικος, μέχρι και χτες διενεργούσε κανονικά ελέγχους σε ακτοπλοϊκά πλοία ακόμα και της πλοιοκτήτριας εταιρίας του ΣΑΜΙΝΑ, Hellenic Seaway εκδίδοντας πιστοποιητικά! Οι άλλοι δύο είναι οι κ.κ. Χατζής και Γεροστάθης οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε 10μηνη και 15μηνη φυλάκιση αντίστοιχα για την έκδοση ψευδών πιστοποιητικών σε υδροπτέρυγα.

Ο Σ. Διλάνας στην κατάθεσή του, στηριζόμενος στην πολυετή πείρα του, ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ, πως το πλοίο μόνο από αμέλεια έπεσε στις Πόρτες. Μπορεί να προϋπήρξε κι άλλο μηχανικό πρόβλημα ή να σημειώθηκε εκείνη τη στιγμή», ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν το πλοίο να αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα πριν την πρόσκρουση. Οσον αφορά την κατάσταση των σωστικών μέσων, είπε πως «μια κουλούρα με το όνομα του πλοίου δεν ξεκόλλαγε από τις μπογιές».

Χτες κατέθεσαν άλλα δύο μέλη του πληρώματος του «ΣΑΜΙΝΑ». Οι επίκουροι Νίκος Κεντερίδης και Αγγελής Εμμανουήλ. Δε θέλησαν να δώσουν κανένα στοιχείο σχετικά με την κατάσταση του πλοίου και τα αίτια του ναυαγίου, όμως να σημειωθεί ότι και οι δύο εγκατέλειψαν τη θάλασσα...

Κατέθεσε επίσης και ένας από τους μετόχους της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΣΑΜΙΝΑ», ο Λεωνίδας Ιωάννου. Αν και όπως είπε, είχε επενδύσει περίπου 7 δισ. δραχμές στην εταιρία με την προοπτική της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως δε γνώριζε τίποτα σχετικό γι' αυτήν...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΙΟΝΙΟ
Διαδοχικές επισκέψεις του Εγκέλαδου

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Την ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσε η έντονη σεισμική δράση του τελευταίου 24ωρου, που σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς, πάντως, να αναφερθούν ζημιές.

Το μπαράζ ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας με δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,2 Ρίχτερ, στις 21.54 και 22.26, αντίστοιχα, με επίκεντρο τη λίμνη Βόλβη, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Εγιναν αισθητές κυρίως στο Πανόραμα, στην Καλαμαριά και στο Λαγκαδά και ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς προέρχονταν από τον ίδιο εστιακό χώρο που το 1978 έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.

Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά των Παξών.

Χτες στις 7.41 το πρωί μία νέα σεισμική δόνηση, 5 Ρίχτερ, ταρακούνησε τα νησιά του Ιονίου. Επίκεντρο του σεισμού ο υποθαλάσσιος χώρος δυτικά της Κεφαλονιάς.

«Ο κόσμος νομίζει ότι αν σε μια περιοχή συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, όποτε ξανασυμβαίνει ένας μικροσεισμός περιμένει και έναν μεγάλο - δήλωσε χτες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γ. Σταυρακάκης, μιλώντας για τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης. Δε συμβαίνουν έτσι στη φύση τα πράγματα. Δε σημαίνει ότι επειδή το 1978 έγινε ένας σεισμός με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, οπωσδήποτε θα γίνει πάλι ένας μεγάλος στον ίδιο εστιακό χώρο. Δηλαδή η ενέργεια η οποία συγκεντρώνεται σε έναν εστιακό χώρο, σε μια σεισμική ζώνη, δεν απελευθερώνεται πάντοτε με έναν μεγάλο σεισμό. Μπορεί να έχουμε μια μικροσεισμική δραστηριότητα, να σταματήσει και μετά από ένα μήνα πάλι να ξαναέχουμε τα ίδια».

Οσον αφορά στη σύμπτωση των σεισμικών δονήσεων σε Βόλβη και Ιόνιο, ο Γ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφει καθημερινά πολλούς μικροσεισμούς. «Υπάρχουν μέρες - ανέφερε χαρακτηριστικά - που έχουμε πολλούς σεισμούς, και δώδεκα και δεκαπέντε και δεκαεπτά».

Παραδόθηκε ο «Περίανδρος»

Σε... σκηνικό που θύμιζε κάτι από Κουφοντίνα, παραδόθηκε χτες στην Εισαγγελία Εφετών ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος». Ο 39χρονος, ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής», καταζητούνταν από το 1998, όταν με περίπου 10 ακόμα άτομα τραυμάτισαν σοβαρότατα τρεις φοιτητές, περισσότερο όμως τον 23χρονο τότε, Δημήτρη Κουσουρή, στην πλατεία Δεληγιάννη απέναντι από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Εχει καταδικαστεί ερήμην σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Οπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς, όλα αυτά τα χρόνια που τον καταζητούσαν τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και η Ιντερπόλ, βρισκόταν στη Βενεζουέλα και πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, στη χώρα μας ήρθε από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ κατά την παράδοσή του δεν είχε μαζί του διαβατήριο, ώστε να ελεγχθεί από πού ήρθε, αλλά αστυνομική ταυτότητα. Αργά το απόγευμα αναμενόταν να μεταφερθεί από το Μεταγωγών Αθηνών στις Φυλακές Αμφισσας.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Δεν είχαν εισπνεύσει αέρια

Αρνητικές ως προς την εισπνοή τοξικών αερίων ήταν οι τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό Αττικής. Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππου Κουτσάφτη οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες διενεργήθηκαν στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, «απέβησαν στο σύνολό τους αρνητικές ως προς το μονοξείδιο του άνθρακα και την εισπνοή οιωνδήποτε τοξικών αερίων». Για τα αποτελέσματα ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας.

«Κάθε κενό που καλύπτουμε μας βοηθάει να κατευθυνθούμε στο σωστό δρόμο. Ετσι, η συνεργασία που είχαμε με τους δύο Αγγλους μηχανικούς, μπορώ να πω ότι προώθησε την όλη υπόθεση» ανέφερε προχτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, μετά το πέρας της κατάθεσης των δύο Βρετανών μηχανικών της «Ηλιος» στο Λονδίνο. Οι δύο μηχανικοί, που κατέθεσαν, ήταν ο αρχιμηχανικός της κυπριακής εταιριας, Αλαν Ερβιν, και ο συνάδελφός του, Μάλκομ Φάουλερ. Σημειώνεται ότι ο Α. Ερβιν ήταν αυτός που υπέγραψε, ότι το μοιραίο Μπόινγκ μπορούσε να πετάξει.

Κλειστά τα φαρμακεία

Κλειστά θα είναι σήμερα τα φαρμακεία, λόγω της γιορτής του Σταυρού, που είναι προστάτης των φαρμακοποιών.

Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Θορυβήθηκε από τις πολλές προφυλακίσεις

Η ευκολία με την οποία εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε ποινικές υποθέσεις, αναγνωρίζεται πλέον και από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου να απευθύνει χτες έκκληση στους δικαστές να μην είναι αυστηροί στις προφυλακίσεις κατηγορουμένων.

Μετά τις αποκαλύψεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα, τις απολύσεις και τις παραπομπές στα πειθαρχικά συμβούλια, αρκετοί δικαστές προβαίνουν εύκολα σε προφυλακίσεις, ενώ, αντίθετα, με πολύ φειδώ εγκρίνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.

Μπροστά, σ' αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου καλεί τους δικαστές να μην αποδεικνύουν την εντιμότητα, επιδεικνύοντας μεγάλη αυστηρότητα στην έκδοση των αποφάσεων, αλλά να εφαρμόζουν το νόμο με μέτρο και να προφυλακίζουν αυτούς που πρέπει και να αποφυλακίζουν αυτούς που πρέπει να απολυθούν.

Επίσης χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου έστειλε σε όλους τους προέδρους πρωτοδικών και πρωτοδίκες εγκύκλιο μαζί με 66 σχέδια - υποδείγματα δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσχέρεια, με σκοπό τη διευκόλυνση των δικαστικών λειτουργών στην έκδοση αποφάσεων. Τα σχέδια αυτά αφορούν μισθωτικές διαφορές, αποζημιώσεις από αυτοκινητικά ατυχήματα, υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, απαλλοτριώσεις, ασφαλιστικά μέτρα, υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας και θέματα πτωχικού δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ