ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΝΤΕΙΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Οι αγώνες ενώνουν τη νεολαία

Εγινε χτες η συζήτηση με θέμα: «Η προοπτική του νεολαιίστικου κινήματος στην εποχή της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων»

Από αριστερά: Θέμης Γκιώνης, Κύριλλος Παπασταύρου, Μίριαμ Μοράλες
Από αριστερά: Θέμης Γκιώνης, Κύριλλος Παπασταύρου, Μίριαμ Μοράλες
Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων πέντε χρόνων, στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», ξεκίνησε χτες στην Πάντειο το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα: «Η προοπτική του νεολαιίστικου κινήματος στην εποχή της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων». Στόχος του Διεθνούς Σεμιναρίου είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της συζήτησης για την κατάσταση της νεολαίας, να υποβοηθήσει την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους νέους αγωνιστές από διαφορετικές χώρες. Να συμβάλει με την κατάθεση της εμπειρίας και του προβληματισμού των νέων, στη διαμόρφωση καλύτερων όρων και προϋποθέσεων για το συντονισμό της δράσης του παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος. Οι εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου θα συνεχιστούν αύριο, από τις 10.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ., με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ξένων νεολαιίστικων οργανώσεων.

Στην εισήγησή του ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ξένων οργανώσεων που για ακόμα μια χρονιά τιμούν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», υπογράμμισε ότι η παρουσία τους δίνει στην ελληνική νεολαία τη μεγάλη ευκαιρία «να γνωριστεί με νέους και κινήματα άλλων χωρών, να αντλήσει σπουδαία πείρα». Επισήμανε τη σημασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ για τη νεολαία με θέμα «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ».


Εξηγώντας τη θέση της νεολαίας στην κοινωνία, όπως τη βλέπει το ΚΚΕ και αναλύεται στις θέσεις της ΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, σημείωσε ότι μόνο η κοινή δράση με το εργατικό κίνημα μπορεί να φέρει την αναζωογόνηση του νεολαιίστικου κινήματος. «Χρειάζεται να αλλάξει χέρια η εξουσία, για να βρουν τα οράματα και οι ανάγκες της νεολαίας λύση», τόνισε.

«Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των εκμεταλλευτών», υπογράμμισε και συνέχισε: «Οσο κυριαρχούν οι εκμεταλλευτές η νεολαία δεν μπορεί να βρει τη ζωή που θέλει και δικαιούται». Στη συνέχεια, παρουσίασε μια εικόνα από την κατάσταση της νεολαίας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ΚΝΕ τόνισε ότι η διαμόρφωση «κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης στη νεολαία είναι σύνθετη στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δύο παράγοντες επενεργούν στη διαμόρφωση της συνείδησης: Η νίκη της αντεπανάστασης στην Ευρώπη και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις». Εξήγησε ότι έχει διαμορφωθεί ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός με στόχο τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των νέων, παραθέτοντας μια σειρά από ιδεολογήματα που πλασάρει η αστική προπαγάνδα, προκειμένου να κρατήσει τους νέους παγιδευμένους.

Υπογράμμισε ως κύριο ζήτημα στη δράση της ΚΝΕ «στη νεολαία και το κίνημά της, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των νέων ανθρώπων», εμφυσώντας τη με αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. «Να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι αντισώματα απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική επίθεση της άρχουσας τάξης».

Στην εισήγησή της η Μίριαμ Μοράλες, Γενική Γραμματέας της ΠΟΔΝ, επισήμανε ότι οι οργανώσεις που βρίσκονται στην Αθήνα είναι εδώ για να «στηρίξουν το 31ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μιας οργάνωσης που ήταν πάντα πρωτοπόρα στο κίνημα της νεολαίας». Στη συνέχεια σημείωσε ότι «ο ιμπεριαλισμός, στην παρέμβασή του στη συνείδηση της νεολαίας, μελετάει τα πάντα: τη χώρα, τους νέους, τις ιδιαιτερότητές τους, τα μέσα χειραγώγησης που θέλει να χρησιμοποιήσει».

«Δεν ψάχνουν "προβληματικούς" νέους, επισήμανε. Ψάχνουν ανάμεσά μας». «Χρειάζεται, πρόσθεσε, να ενισχυθεί η παρουσία μας σε διεθνές επίπεδο, να ενισχυθεί ο ρόλος των κομμουνιστών. Τα 70 χρόνια της ΠΟΔΝ αποδεικνύουν ότι ο αγώνας δεν έχει πεθάνει, ο κομμουνισμός είναι παρών». Κάνοντας μια αναφορά στους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο και επισημαίνοντας ότι σε όλους αυτούς τους αγώνες η νεολαία και ιδιαίτερα οι κομμουνιστικές οργανώσεις αποτελούσαν δυναμικό κομμάτι, τόνισε ότι «η εμπειρία από την Κούβα και το Βιετνάμ δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οταν ο λαός θέλει μπορεί να νικήσει, μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο του ιμπεριαλισμού».

Οπως τόνισε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, «το θέμα που διαλέξαμε να επικεντρωθεί το φετινό σεμινάριο, είναι τα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση και τη δράση του νεολαιίστικου κινήματος». Οπως εξήγησε στη συνέχεια, αυτό έγινε γιατί «η όξυνση των προβλημάτων στη ζωή και τη δράση της νεολαίας διαμορφώνουν έδαφος για δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση» γεγονός που διαμορφώνει με τη σειρά του έδαφος για την παρέμβαση των οργανώσεων της νεολαίας. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να οδηγηθεί η τάση αυτή σε ριζοσπαστική κατεύθυνση αντί για την ενσωμάτωση και την αντίδραση. Είναι εδώ που παίζει ρόλο η παρέμβαση των κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ