ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Να μπει φρένο στις απολύσεις

Πάνω από 60 εργαζόμενους απέλυσε ομαδικά η διεύθυνση της υαλουργίας «Βαλαβάνη» στη Λάρισα, διακόπτοντας τη λειτουργία της επιχείρησης και παραβιάζοντας ακόμα και τη σχετική νομοθεσία. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Οι 60 και πλέον απολυμένοι έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεράστια λίστα των 15.000 ανέργων στο Νομό Λάρισας.

«Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί με την πολιτική τους, από τη μια προσφέρουν "γην και ύδωρ" στους διάφορους βιομήχανους ενισχύοντάς τους και με δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και από την άλλη τους επιτρέπουν να "πετούν" τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την ανεργία. Πενήντα πέντε απολύσεις την ημέρα γίνονται μόνο στο Νομό Λάρισας».

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να συνεχιστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, η λειτουργία και η παραγωγή της συγκεκριμένης μονάδας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δουλιά χωρίς καμία απόλυση και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων;».


ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Συνεχίζουν αποφασιστικά την επίσχεση εργασίας

Δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλους κλάδους

Από την πρόσφατη πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Από την πρόσφατη πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Τον αγώνα τους δυναμώνουν οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», οι οποίες στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, διανύοντας ήδη την τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεων. Οι εργάτριες προχώρησαν ακόμα στην εκλογή 15μελούς Επιτροπής Αγώνα που μαζί με το κλαδικό συνδικάτο θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την αγωνιστική τους δράση.

Απ' τη μεριά του ο εργοδότης εξακολουθεί να κοροϊδεύει τις εργαζόμενες, κρατώντας εκβιαστικά έναν μικρό αριθμό στην παραγωγή... «περιμένοντας χρήματα από τράπεζες», ποντάροντας ιδιαίτερα στη διάσπαση των εργατριών, στην αποδυνάμωση του αγώνα τους. Απάντηση στην εργοδοσία είναι όχι μόνο η αποφασιστικότητα με την οποία οι εργαζόμενες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, μετρώντας καθημερινά νέες υπογραφές στο επισχετήριο, αλλά και το ότι δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους: Ακριβώς γιατί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και η εργοδοτική ασυδοσία απειλούν το ίδιο όλους τους εργάτες, όπως και ο ενωμένος τους αγώνας απειλεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο πλευρό των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» βρέθηκαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ιλίου, που σε απόφαση του σωματείου τους σημειώνουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» «μας αφορά όλους», ότι «δεν πάει άλλο. Το κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη και οι εργαζόμενοι να υποφέρουν και όταν δεν είναι άνεργοι να αμείβονται με μεροκάματα πείνας». Μάλιστα, ως έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προσέφεραν στις εργάτριες το ποσό των 200 ευρώ και σήμερα προχωρούν σε δίωρη στάση εργασίας, 7-9 το πρωί, καλώντας τους υπόλοιπους φορείς της πόλης σε πορεία που θα καταλήξει στο εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ».

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος του Νομού Αττικής, με απόφασή του, θα καλέσει άμεσα σε κοινή σύσκεψη εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς από χώρους που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα απολύσεων, «λουκέτου», μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, κτλ., προκειμένου να ενισχυθεί και να συντονιστεί η αγωνιστική τους δράση.

Σήμερα το βράδυ, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» θα βρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιλίου, όπου και θα συζητηθεί η υπόθεση.


«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Στο πόδι όλη η πόλη

Κοινή συγκέντρωση με τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο Γ`, πραγματοποίησαν χτες οι υπό απόλυση εργάτες

Με νέα συγκέντρωσή τους χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης» διαδήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να αντιπαλέψουν τις απολύσεις που ανακοίνωσε ο Λαναράς, σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργάτες του ομίλου. Οι εργάτες του εργοστασίου Β` και της «Ολυμπιακής» πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση με τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο Γ`, ζητώντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

«Να μην απολυθεί κανένας, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο του ομίλου. Ζητάμε δουλιά με πλήρη δικαιώματα», δήλωσαν αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο των Κλωστηρίων Γ`.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, τους κάλεσε να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη. Σημείωσε ότι η απεργία αυτή θα σημάνει την απαρχή της συντονισμένης δράσης για να σταματήσει η ασυδοσία της εργοδοσίας που προχώρησε σε νέες απολύσεις, πετώντας στο δρόμο άλλους 110 εργαζόμενους.

«Η κυβέρνηση με την εργοδοσία πάνε χέρι χέρι. Αυτή ψηφίζει νόμους, χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες, οι εργοδότες κάνουν τη δουλιά τους κι αυτοί που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι», τόνισε. Και κατήγγειλε τους καλοθελητές της εργοδοσίας, «που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δε θα κλείσουν άλλα εργοστάσια. Λένε ψέματα για να μας διασπάσουν».

Ο αγώνας μας αφορά όλους

Εξάλλου, σε κάλεσμα για την απεργία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων εργοστασίου Κλωστηρίων Β`, τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Η καμπάνα δεν κτυπάει μόνο για τους εργαζόμενους του Β` και της "Ολυμπιακής". Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου και η απάντησή μας στην απόφαση να κλείνουν το ένα εργοστάσιο πίσω από το άλλο, πρέπει να είναι δυναμική. Στην ασυδοσία της εργοδοσίας να απαντήσουμε με γενικό ξεσηκωμό. Σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου έχουν ανακοινώσει ότι θα γίνουν απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων. Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να απουσιάσει κανένα σωματείο και κανένας εργαζόμενος».


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλιά

Την ερχόμενη Τρίτη, μετά τις νέες απολύσεις στην πολυεθνική «FULGOR»

Σε πικετοφορία κατά των απολύσεων, με κεντρικό σύνθημα «Δουλιά για όλους με δικαιώματα», καλεί η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στα Περιβολάκια, στις 6.30 το βράδυ, για να δοθεί μια πρώτη δυναμική απάντηση ενάντια στις πρόσφατες έξι νέες απολύσεις της πολυεθνικής εταιρίας καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορινθίας (ΕΚΚ) και του σωματείου που συμβάλλουν στο πέρασμα της εργοδοτικής γραμμής των απολύσεων και προσθέτει: «Η πείρα αποδεικνύει ότι εκεί όπου οι εργαζόμενοι δεν αντιτάχθηκαν στην εργοδοτική τρομοκρατία, τα οδυνηρά αποτελέσματα ήρθαν πιο γρήγορα με πρόσφατο παράδειγμα τα "Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ", όπου στην πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της εργοδοσίας η τελευταία απάντησε με κλείσιμο του εργοστασίου».

Στη συνέχεια, η Γραμματεία καταγγέλλει «την άρνηση της διοίκησης του σωματείου να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, παρά τη θέληση των εργαζομένων, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Επιπρόσθετα, καταγγέλλουμε την παρωδία της δήθεν ψηφοφορίας για δήθεν ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε κινητοποιήσεις, γενικά και αόριστα χωρίς αιτήματα, στόχους και τη θέση παίρνουν για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων και μάλιστα χωρίς σφραγισμένους φακέλους, χωρίς λίστα ψηφισάντων, χωρίς εκλεγμένη επιτροπή καταμέτρησης ...για ευνόητους λόγους».

Καταλήγοντας, ενόψει και της ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους της «FULGOR» να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην εργοδοτική διοίκηση του σωματείου και τονίζει: «Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το Σωματείο σε υπερασπιστή των ταξικών συμφερόντων μας, ενισχύοντας με την ψήφο και την πάλη μας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ