ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες ανατροπές ενόψει...

Προσωπικό όραμα χαρακτήρισε ο Γ. Αλογοσκούφης την επιβολή ενιαίου συντελεστή 25% στη φορολογία των φυσικών προσώπων, από την οποία θα επωφεληθούν μόνο τα μεγάλα εισοδήματα

Νέες αντιδραστικές αλλαγές - στη φορολογία φυσικών προσώπων αυτή τη φορά - προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, από το 2007... Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για καθιέρωση ενός κεντρικού συντελεστή 25% στη φορολογία των φυσικών προσώπων (όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις), με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Την υπεραντιδραστική αυτή πρόταση, την οποία μάλιστα εμφάνισε και σαν προσωπικό «όραμα», προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν ...κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά ορθή.

Φυσικά, από μια τέτοια αλλαγή το άδικο και αντιλαϊκό σύστημα φορολόγησης φυσικών προσώπων που ισχύει σήμερα θα γίνει πιο άδικο και πιο αντιλαϊκό. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την αλλαγή αυτή θα είναι τα μεγάλα εισοδήματα, τα οποία, για το ύψος του εισοδήματος πάνω από 23.000 ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή φόρου 40%. Αμέσως αμέσως, τα εισοδήματα αυτά θα έχουν μια μείωση φόρου κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μείωση φόρου θα έχουν και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Και αυτόν τον τρόπο φορολόγησης, ο οποίος επί της ουσίας συνιστά νέα αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των μεγαλοεισοδηματιών, ο υπουργός Οικονομίας τον χαρακτηρίζει ...κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθό. Και επειδή από μια τέτοια πολιτική επιλογή θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων, το φορολογικό βάρος αναμένεται να μεταφερθεί στα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα - αφού τα χαμηλά υποτίθεται ότι θα καλύπτονται από το νέο ύψος του αφορολόγητου - τα οποία θα τα θερίζει ο φορολογικός συντελεστής 25%.

Ακριβώς την ίδια ...μεταρρύθμιση είχε στο πρόγραμμά του και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, που θεωρείται από τους αναλυτές της χώρας αυτής ως μια από τις αιτίες που ώθησαν τους Γερμανούς ψηφοφόρους να το καταδικάσουν. Πέραν αυτών, ο Γ. Αλογοσκούφης αποκρύπτει ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προγραμματίζει στη φορολογία των φυσικών προσώπων συνδυάζονται με ένα νέο πλέγμα αντιλαϊκών επιλογών στην έμμεση φορολογία.

Είναι ήδη γνωστό ότι μέχρι το 2010, οι ειδικοί φόροι των καυσίμων θα αυξηθούν περίπου κατά 40%, με τον ισχυρισμό ότι θα πρέπει μέχρι τότε η Ελλάδα να αναπροσαρμόσει (αυξήσει) τα κατώτατα όρια φορολογίας στα νέα επίπεδα που προσδιόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να αυξήσει εκ νέου τον ΦΠΑ, ενώ στα ακίνητα, παράλληλα με τις κλιμακωτές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή, με την επιβολή ετήσιου φόρου σε όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σήμερα, φόρος (ΦΜΑΠ) επιβάλλεται στις μεγάλες ιδιοκτησίες, τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει. Κοντολογίς, στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί πολιτικές που οδηγούν σε μια λεόντεια αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλούσιων και των επιχειρήσεων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου το προσχέδιο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που συνέταξε κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Με δεδομένο το αντιδραστικό περιεχόμενο των προτάσεων - κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ ζητάει πλήρη φιλελευθεροποίηση όλων των αγορών - η κυβέρνηση θα επιδιώξει να την εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά, ώστε να δικαιολογήσει το δικό της πρόγραμμα ανατροπών που προωθεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.


ΓΡΗΓΟΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Το δημόσιο στις υποδομές, οι ιδιώτες στα κέρδη...

Το ελληνικό δημόσιο δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα τις εκμεταλλεύονται, απολαμβάνοντας σίγουρα κέρδη! Στη λογική αυτή το κοινοτικό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» προωθεί τη χρηματοδότηση της υλοποίησης μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών (τα αποκαλούμενα και ευρρυζωνικά δίκτυα) σε 49 δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσα στο Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προτάσεων και άλλων 20 δήμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 54 εκατ. ευρώ.

Το σχετικό πρόγραμμα αφορά τη χρήση του γρήγορου «Ιντερνετ» από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι δήμοι, στις περιφέρειες των οποίων θα αναπτυχθεί, δεν είναι, όπως φαίνεται, παρά το προκάλυμμα, πίσω από το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τη νέα απλόχερη προσφορά της προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ετσι, ως προϋπόθεση χρηματοδότησης του προγράμματος τίθεται, τα δίκτυα που κατασκευάζονται σε κάθε δήμο, να διασυνδεθούν με 20 τουλάχιστον σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος. Θα πρέπει, δηλαδή, να συνδεθούν με το γρήγορο «Ιντερνετ» τουλάχιστον 20 φορείς (σχολεία, νοσοκομεία, ΔΟΥ, ΑΕΙ, Νομαρχία κλπ.). Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στη συνέχεια, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τις υποδομές οπτικών δικτύων θα μπορούν να τις εκμεταλλευτούν, μέσω της προσφοράς διασύνδεσης, εκτός από τους φορείς του δημοσίου και εμπορικοί πάροχοι ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις με ανοιχτό και ισότιμο τρόπο για όλους. Με άλλα λόγια το έργο τίθεται στη διάθεση των ιδιωτικών εταιριών παροχής υπηρεσιών «Ιντερνετ» (εμπορικοί πάροχοι) και των άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, με τους δήμους να χρησιμοποιούνται ως φύλλο συκής. Με πρόσχημα την επικερδή εκμετάλλευση, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη διάθεση των υποδομών για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης και διαθέσιμης χωρητικότητας... ενώ σε άλλο σημείο, με πρόσχημα πάντα τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αναφέρεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας πρόκειται να εξετάσει, μεταξύ άλλων και το νόμο για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα!


ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δρομολογείται η «αποχώρηση» του Δημοσίου

Κέρδη 65,1 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2005. Στα 30 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος των μεγαλομετόχων από την αντιασφαλιστική ρύθμιση

Τις διαδικασίες για την εκχώρηση νέου μετοχικού πακέτου της «Εμπορικής Τράπεζας» σε ιδιώτες δρομολογεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ομίλου, ικανοποιώντας έτσι τις νόρμες και τις αξιώσεις των επίδοξων «επενδυτών». Χτες ανακοινώθηκε ότι η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα φτάσει στα 397 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 15 ευρώ ανά μετοχή, που είναι χαμηλότερα κατά 35% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο. Αγνωστη παραμένει η στάση των μεγαλομετόχων της γαλλικής τράπεζας «Credit Agricole», η οποία σε πρώτη φάση δήλωσε την ικανοποίησή της μετά τη ρύθμιση για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην περαιτέρω εκχώρηση ποσοστών του Δημοσίου (είτε στους Γάλλους είτε σε άλλους τραπεζίτες) μέχρι και την πλήρη αποχώρησή του από την τράπεζα.

Γεγονός είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική (κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τα διάφορα προγράμματα των λεγόμενων εθελούσιων απολύσεων με τα οποία πέτυχαν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 11% κλπ.) δίνει πρόσθετα ισχυρά κίνητρα στους καραδοκούντες ιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με το νέο νόμο η τράπεζα και οι μεγαλομέτοχοί της θα έχουν περαιτέρω ετήσιο όφελος 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση των «εξόδων προσωπικού».

Αποκαλυπτικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το α΄ εξάμηνο του 2005, τα οποία εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν σε 65,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,4 εκατ. ευρώ το 2004.
  • Τα λεγόμενα «έξοδα προσωπικού» μειώθηκαν 7,7%, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης», των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της αναδιάρθρωσης θυγατρικών εταιριών. Οπως αναφέρουν, στο τέλος του Ιούνη 2005 ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σε ποσοστό 11%. Το κονδύλι από τη «μη πληρωμή» μισθών στους απεργούς έφτασε στα 4,5 εκατ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους διογκώθηκαν σε ποσοστό 8,5% και έφτασαν στα 307 εκατ. ευρώ (από 282,9 εκατ. πέρσι).

Ο επικεφαλής της «Εμπορικής Τράπεζας» Γ. Προβόπουλος δήλωσε πως «το όποιο βραχυπρόθεσμα κόστος από τις κινητοποιήσεις, οσοδήποτε σημαντικό, είναι πολύ μικρότερο από το μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος». Το επόμενο βήμα στο «ασφαλιστικό σύστημα» της τράπεζας είναι η εκπόνηση ειδικής μελέτης από το υπουργείο Οικονομίας για τον υπολογισμό του κόστους υπαγωγής στην πρόσφατη (αντι)ασφαλιστική ρύθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ