Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δρομολογείται η «αποχώρηση» του Δημοσίου

Κέρδη 65,1 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2005. Στα 30 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος των μεγαλομετόχων από την αντιασφαλιστική ρύθμιση

Τις διαδικασίες για την εκχώρηση νέου μετοχικού πακέτου της «Εμπορικής Τράπεζας» σε ιδιώτες δρομολογεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ομίλου, ικανοποιώντας έτσι τις νόρμες και τις αξιώσεις των επίδοξων «επενδυτών». Χτες ανακοινώθηκε ότι η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα φτάσει στα 397 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 15 ευρώ ανά μετοχή, που είναι χαμηλότερα κατά 35% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο. Αγνωστη παραμένει η στάση των μεγαλομετόχων της γαλλικής τράπεζας «Credit Agricole», η οποία σε πρώτη φάση δήλωσε την ικανοποίησή της μετά τη ρύθμιση για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην περαιτέρω εκχώρηση ποσοστών του Δημοσίου (είτε στους Γάλλους είτε σε άλλους τραπεζίτες) μέχρι και την πλήρη αποχώρησή του από την τράπεζα.

Γεγονός είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική (κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τα διάφορα προγράμματα των λεγόμενων εθελούσιων απολύσεων με τα οποία πέτυχαν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 11% κλπ.) δίνει πρόσθετα ισχυρά κίνητρα στους καραδοκούντες ιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με το νέο νόμο η τράπεζα και οι μεγαλομέτοχοί της θα έχουν περαιτέρω ετήσιο όφελος 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση των «εξόδων προσωπικού».

Αποκαλυπτικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το α΄ εξάμηνο του 2005, τα οποία εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν σε 65,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,4 εκατ. ευρώ το 2004.
  • Τα λεγόμενα «έξοδα προσωπικού» μειώθηκαν 7,7%, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης», των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της αναδιάρθρωσης θυγατρικών εταιριών. Οπως αναφέρουν, στο τέλος του Ιούνη 2005 ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σε ποσοστό 11%. Το κονδύλι από τη «μη πληρωμή» μισθών στους απεργούς έφτασε στα 4,5 εκατ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους διογκώθηκαν σε ποσοστό 8,5% και έφτασαν στα 307 εκατ. ευρώ (από 282,9 εκατ. πέρσι).

Ο επικεφαλής της «Εμπορικής Τράπεζας» Γ. Προβόπουλος δήλωσε πως «το όποιο βραχυπρόθεσμα κόστος από τις κινητοποιήσεις, οσοδήποτε σημαντικό, είναι πολύ μικρότερο από το μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος». Το επόμενο βήμα στο «ασφαλιστικό σύστημα» της τράπεζας είναι η εκπόνηση ειδικής μελέτης από το υπουργείο Οικονομίας για τον υπολογισμό του κόστους υπαγωγής στην πρόσφατη (αντι)ασφαλιστική ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ