Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες ανατροπές ενόψει...

Προσωπικό όραμα χαρακτήρισε ο Γ. Αλογοσκούφης την επιβολή ενιαίου συντελεστή 25% στη φορολογία των φυσικών προσώπων, από την οποία θα επωφεληθούν μόνο τα μεγάλα εισοδήματα

Νέες αντιδραστικές αλλαγές - στη φορολογία φυσικών προσώπων αυτή τη φορά - προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, από το 2007... Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για καθιέρωση ενός κεντρικού συντελεστή 25% στη φορολογία των φυσικών προσώπων (όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις), με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Την υπεραντιδραστική αυτή πρόταση, την οποία μάλιστα εμφάνισε και σαν προσωπικό «όραμα», προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν ...κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά ορθή.

Φυσικά, από μια τέτοια αλλαγή το άδικο και αντιλαϊκό σύστημα φορολόγησης φυσικών προσώπων που ισχύει σήμερα θα γίνει πιο άδικο και πιο αντιλαϊκό. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την αλλαγή αυτή θα είναι τα μεγάλα εισοδήματα, τα οποία, για το ύψος του εισοδήματος πάνω από 23.000 ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή φόρου 40%. Αμέσως αμέσως, τα εισοδήματα αυτά θα έχουν μια μείωση φόρου κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μείωση φόρου θα έχουν και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Και αυτόν τον τρόπο φορολόγησης, ο οποίος επί της ουσίας συνιστά νέα αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των μεγαλοεισοδηματιών, ο υπουργός Οικονομίας τον χαρακτηρίζει ...κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθό. Και επειδή από μια τέτοια πολιτική επιλογή θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων, το φορολογικό βάρος αναμένεται να μεταφερθεί στα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα - αφού τα χαμηλά υποτίθεται ότι θα καλύπτονται από το νέο ύψος του αφορολόγητου - τα οποία θα τα θερίζει ο φορολογικός συντελεστής 25%.

Ακριβώς την ίδια ...μεταρρύθμιση είχε στο πρόγραμμά του και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, που θεωρείται από τους αναλυτές της χώρας αυτής ως μια από τις αιτίες που ώθησαν τους Γερμανούς ψηφοφόρους να το καταδικάσουν. Πέραν αυτών, ο Γ. Αλογοσκούφης αποκρύπτει ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προγραμματίζει στη φορολογία των φυσικών προσώπων συνδυάζονται με ένα νέο πλέγμα αντιλαϊκών επιλογών στην έμμεση φορολογία.

Είναι ήδη γνωστό ότι μέχρι το 2010, οι ειδικοί φόροι των καυσίμων θα αυξηθούν περίπου κατά 40%, με τον ισχυρισμό ότι θα πρέπει μέχρι τότε η Ελλάδα να αναπροσαρμόσει (αυξήσει) τα κατώτατα όρια φορολογίας στα νέα επίπεδα που προσδιόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα να αυξήσει εκ νέου τον ΦΠΑ, ενώ στα ακίνητα, παράλληλα με τις κλιμακωτές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή, με την επιβολή ετήσιου φόρου σε όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σήμερα, φόρος (ΦΜΑΠ) επιβάλλεται στις μεγάλες ιδιοκτησίες, τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει. Κοντολογίς, στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί πολιτικές που οδηγούν σε μια λεόντεια αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλούσιων και των επιχειρήσεων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου το προσχέδιο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που συνέταξε κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Με δεδομένο το αντιδραστικό περιεχόμενο των προτάσεων - κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ ζητάει πλήρη φιλελευθεροποίηση όλων των αγορών - η κυβέρνηση θα επιδιώξει να την εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά, ώστε να δικαιολογήσει το δικό της πρόγραμμα ανατροπών που προωθεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ