Να «χρυσώσει το χάπι» της καταστροφικής πολιτικής και στον Τομέα της Ζάχαρης προσπάθησε η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φ. Μπολ, κατά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Γεωργική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Η Φ. Μπολ υποστήριξε ότι η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Τομέα της Ζάχαρης θέλει να δώσει το έναυσμα για αναδιαρθρώσεις στα εργοστάσια ζάχαρης, ώστε να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να γίνει σωστή διαχείριση των εισαγωγών!
Παίρνοντας το λόγο, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση που επαγγέλλεται η Επίτροπος και η ΕΕ είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων τευτλοπαραγωγών και εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ζάχαρης και είναι ζήτημα αν θα επιβιώσει το 30-35% των εργοστασίων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μείνουν οι πολύ μεγάλες βιομηχανίες που θα συγκεντρώσουν τελικά και το σύνολο της μειωμένης ποσόστωσης, ενώ θα ξεκληριστούν χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια.
Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ελλάδα, θα ερημώσουν ολόκληρες πόλεις και η ανεργία θα ξεπεράσει το 50%. Οι συζητήσεις που κάνετε, τόνισε η ευρωβουλευτής, είναι για το τι θα χαθεί και πώς θα γίνει αποδεκτό, δίνοντας μερικά οικονομικά ψίχουλα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτή η μέθοδος είναι γνωστή και από την περίπτωση της καπνοκαλλιέργειας, όπου η ΕΕ δίνει μερικά χρήματα για τρία χρόνια ώστε να πάψουν να παράγουν οι καπνοκαλλιεργητές, σπρώχνοντάς τους όμως στην ανεργία. «Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν και το ξέρετε. Οι ποσοστώσεις κυριαρχούν σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και δεν τους επιτρέπει έτσι να πάνε σε άλλες καλλιέργειες» επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Η ζάχαρη γίνεται θυσία των Ευρωβιομηχάνων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι στον τομέα της ζάχαρης, αυτή είναι η ουσία. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στον Τομέα της Ζάχαρης μπορούν με τους αγώνες τους και σε συντονισμό μεταξύ τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να σταματήσουν την καταστροφή που εσείς προωθείτε, εμείς θα είμαστε μαζί τους.
Εξάλλου, σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για το τι προβλέπει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ως προς τον αριθμό των εργοστασίων που θα κλείσουν, πόσοι θα απολυθούν, πόσα περιβαλλοντικά εργοστάσια και θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, αν θα προσληφθούν ξεκληρισμένοι αγρότες σε αυτά, η Επίτροπος δεν απάντησε. Απλά παραδέχτηκε πως η πρόταση δεν είναι καλή. Η πρόταση, είπε, προσπαθεί να δώσει μέλλον στους αγρότες που θα φύγουν και εναλλακτικές λύσεις σε αυτούς που θα μείνουν, προσθέτοντας ότι αν το αναβάλουμε για 3-4 χρόνια, τότε δε θα έχουμε λεφτά για αποζημιώσεις! Στην ουσία, ομολόγησε ότι έχει προγραμματιστεί η κατάργηση των ενισχύσεων στη γεωργία στο άμεσο μέλλον.
Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Τομέα της Ζάχαρης. Για μία ακόμη φορά ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, επέμεινε στη «γραμμή» των ψευτοβελτιώσεων της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, κυρίως σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας, όπως μικρή αύξηση του χρόνου μετάβασης στο νέο καθεστώς, κάποια ελαφρά συγκράτηση της πτώσης των τιμών, με στόχο να σώσει κάπως τα προσχήματα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο...
Να συντονίσουν τη δράση τους και να παλέψουν, ώστε να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κάλεσε τους φτωχομεσαίους αγρότες, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ Γ. Πατάκης, μιλώντας χτες σε ενημερωτική αγροτική συγκέντρωση, στην πλατεία Λαού, στα Φάρσαλα. Οι στόχοι της νέας ΚΑΠ, υπογράμμισε ο Γ. Παττάκης, είναι τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία που θα κοπούν, να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των νέων πολιτικών, τη λειτουργία κατασταλτικών μηχανισμών και την επιτάχυνση του ρυθμού συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες για τη δημιουργία των καπιταλιστικών τσιφλικιών.
Σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ στους αγρότες να μάθουν να ζουν και χωρίς επιδοτήσεις, ο Γ. Παττάκης τόνισε: Δεν ήταν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που ζήτησαν τις επιδοτήσεις. Αυτοί το μόνο που ζήτησαν και ζητούν είναι να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να δουλεύουν στα χωράφια τους και να διασφαλίζουν ένα εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Τις επιδοτήσεις - παρατήρησε - αποφάσισε να τις δίνει η ΕΕ, κυρίως:
Τώρα, αφού πέτυχαν οι στόχοι αυτοί, παρατήρησε ο Γ. Παττάκης, έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει, ουσιαστικά, ότι κόβονται οι επιδοτήσεις. Ομως, στις σημερινές συνθήκες ο μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί ν' αντέξει σ' αυτόν τον ανταγωνισμό, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς το κόστος αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό και συνεχώς αυξάνεται, οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, η ντόπια παραγωγή δεν προστατεύεται από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν υπάρχουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί κλπ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται στο δρόμο της πάλης, από κοινού με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο θα επιβάλει Λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας.
Η παράταξη καταγγέλλει τις σκοπιμότητες, που οδήγησαν στο έκτακτο «συνέδριο» της ΓΣΕΒΕΕ
Την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του αγωνιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου, τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και την ενεργοποίησή του προς αυτήν την κατεύθυνση, εκφράζει η ΔΗΚΕΒΕ, με ανακοίνωσή της που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει επίσης τις μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες που οδήγησαν στο «συνέδριο», το οποίο οργάνωσε η πλειοψηφία της άκυρης απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.
Η παράταξη επισημαίνει: «Στις 17-18/9/2005 έγινε το "συνέδριο" που οργάνωσε η παράνομη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ. Η Αγωνιστική Συσπείρωση ΔΗΚΕΒΕ αντιτάχθηκε σε αυτό το συνέδριο γιατί:
Σ' αυτήν την κατάσταση της συνδιαλλαγής, προσπαθούν να δώσουν μόνιμο χαρακτήρα, να την κάνουν πρότυπο στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, να το ευνουχίσουν και να το κρατήσουν σε απόσταση από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση ΔΗΚΕΒΕ, σε συνθήκες πόλωσης και ειλημμένων αποφάσεων, έδωσε τη μάχη στη βάση των προβλημάτων, με συνέπεια και καθαρή στάση προσπάθησε να ισχυροποιηθεί το αντιμονοπωλιακό μέτωπο, απέναντι στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων.
Με αυτή τη δύναμη που της έδωσαν οι αντιπρόσωποι και την οργάνωση στα σωματεία και τις ομοσπονδίες, θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να αποκαλύπτει τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό του».
Και καταλήγει η παράταξη, αναφέροντας ότι «αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα, υπερασπίζεται τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων, παλεύει για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εφαρμογή λαϊκής οικονομίας, με σχεδιασμένη ανάπτυξη προς όφελος των ΕΒΕ και των εργαζομένων».