Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
«Παλέψτε για να σωθείτε»!

Να συντονίσουν τη δράση τους και να παλέψουν, ώστε να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κάλεσε τους φτωχομεσαίους αγρότες, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ Γ. Πατάκης, μιλώντας χτες σε ενημερωτική αγροτική συγκέντρωση, στην πλατεία Λαού, στα Φάρσαλα. Οι στόχοι της νέας ΚΑΠ, υπογράμμισε ο Γ. Παττάκης, είναι τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία που θα κοπούν, να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των νέων πολιτικών, τη λειτουργία κατασταλτικών μηχανισμών και την επιτάχυνση του ρυθμού συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες για τη δημιουργία των καπιταλιστικών τσιφλικιών.

Σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ στους αγρότες να μάθουν να ζουν και χωρίς επιδοτήσεις, ο Γ. Παττάκης τόνισε: Δεν ήταν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που ζήτησαν τις επιδοτήσεις. Αυτοί το μόνο που ζήτησαν και ζητούν είναι να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να δουλεύουν στα χωράφια τους και να διασφαλίζουν ένα εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Τις επιδοτήσεις - παρατήρησε - αποφάσισε να τις δίνει η ΕΕ, κυρίως:

  • Για να αγοράζουν φτηνά τα αγροτικά προϊόντα οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές και, πουλώντας τα ακριβά στους καταναλωτές, να αυξάνουν τα κέρδη τους.
  • Για να χτυπηθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και να οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα, ώστε να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

Τώρα, αφού πέτυχαν οι στόχοι αυτοί, παρατήρησε ο Γ. Παττάκης, έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει, ουσιαστικά, ότι κόβονται οι επιδοτήσεις. Ομως, στις σημερινές συνθήκες ο μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί ν' αντέξει σ' αυτόν τον ανταγωνισμό, χωρίς επιδοτήσεις, καθώς το κόστος αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό και συνεχώς αυξάνεται, οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, η ντόπια παραγωγή δεν προστατεύεται από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν υπάρχουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί κλπ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται στο δρόμο της πάλης, από κοινού με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων δημιουργίας του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο θα επιβάλει Λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ