Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ
Εντολή διευθέτησης του «πολέμου» συμφερόντων

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ...«αρρυθμίας» στο ΔΣ

Μια «απλή» δυσλειτουργία θεωρεί η κυβέρνηση τη σκληρή αντιπαράθεση στο ΔΣ της ΔΕΗ και τον «πόλεμο» επιχειρηματικών συμφερόντων, που οι κυβερνώντες τον βάφτισαν ως ...«αρρυθμία»! Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας - μετά τη μεγάλη σε διάρκεια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά - δήλωσε: «Συζητήσαμε ένα θέμα αρρυθμίας που δημιουργήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο τελευταία και για το οποίο δεσμευτήκαμε στον πρωθυπουργό, τόσο εγώ όσο και ο κ. Παλαιοκρασσάς ότι θα το αντιμετωπίσουμε».

Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι «γραφειοκρατικό». Και, βέβαια, η «λύση» του σχετίζεται άμεσα, όπως λέγεται, με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τους «εκλεκτούς». Το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι ήδη Ανώνυμη Επιχείρηση, ενταγμένη στο χρηματιστήριο και απόλυτα προσανατολισμένη στην αύξηση των κερδών των μετόχων της, είναι βασικό στοιχείο των εξελίξεων. Οπως και η, εκ των πραγμάτων, δεσπόζουσα θέση της στην «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ως προς τα τυπικά στοιχεία της, νομοθετικό πλαίσιο κλπ. Το τρίτο στοιχείο είναι τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που αναμένονται - σχετίζονται με την αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας, τις εισαγωγές - εξαγωγές, τα «φουσκωμένα» τιμολόγια πριμοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων των ιδιωτών. Επειδή τα λεφτά είναι πολλά, πολλοί είναι και οι «μνηστήρες» της που κονταροχτυπιούνται για τις νέες «μπίζνες», μεταφέροντας απ' ό,τι φαίνεται τη σύγκρουση στο εσωτερικό του ΔΣ.

Ο Δ. Σιούφας επισήμανε πάντως ότι «δεν ετέθη ποτέ» θέμα παραμονής του προέδρου και του υφιστάμενου ΔΣ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι «υπάρχουν τρόποι που αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα εντός των θεσμικών πλαισίων υπό τα οποία λειτουργεί μια Ανώνυμη Εταιρία». Σε αυτή τη βάση, το επόμενο ενδεχόμενο βήμα θα είναι ο σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στο ΔΣ με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Μανιατάκη να αναλαμβάνει εξολοκλήρου το επιχειρηματικό τομέα των αποφάσεων. Μια απ' αυτές έχουν να κάνουν με την πιθανότητα πλήρους ελέγχου της ηλεκτροβόρας «ΛΑΡΚΟ» από τη ΔΕΗ, που θα οδηγήσει και σε εξασφάλιση χαμηλής τιμής ρεύματος για την εταιρία. Μια άλλη, έχει να κάνει με την ανανέωση της πολύ χαμηλής τιμολόγησης προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του ομίλου Μυτιληναίου.

Στο θέμα υπήρξε και παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει ενεργητικά στο όλο «παιχνίδι», καθώς έχει ήδη ζητήσει δύο φορές την αποπομπή Παλαιοκρασσά. Η Α. Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε «τι είδους συμφέροντα υπάρχουν αυτή τη στιγμή που εμποδίζουν ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λύσει το ζήτημα Παλαιοκρασσά»;

Η ΔΕΗ και η ...ζωή

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσσόπουλος αντιμετώπισε το ζήτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ...φιλοσοφικά! Στο ευθύ ερώτημα «υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Παλαιοκρασσά ή όχι;», απάντησε: «Στη ζωή, καθημερινώς υπάρχουν προβλήματα. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη ζωή». Στην ερώτηση εάν μπορεί να συνυπάρξει ο πρόεδρος της ΔΕΗ με το υφιστάμενο ΔΣ, η απάντηση ήταν: «Το ερώτημά σας, θα απαντηθεί από τη ζωή». Και τέλος, στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός μετάνιωσε για τα καθήκοντα που ανέθεσε στον Γ. Παλαιοκρασσά, απάντησε...«δεν τον ρώτησα»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ